Συγγραφέας Μήνυμα
ΣΤΕΦΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 30, 2019 4:04 am    Θέμα δημοσίευσης: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ....

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης. Ένα τεράστιο κράμα μουσικού ταλέντου, απόλυτης μουσικής γνώσης, αλλά και ήθους. Με τον πρώτο μεγάλο δίσκο του το 1975 πάνω σε στίχους του Βολφ Μπίρμαν και του Ναζίμ Χικμέτ, έδωσε τα πρώτα δείγματα του μεγάλου ταλέντου του αφ' ενός, και αφ' ετέρου του μοναδικού μουσικού ύφους του. Ένα σφριγηλό δυναμικό ύφος εμπλουτισμένο με απαράμιλλη ενορχήστρωση, σε άμεση συνάρτηση (ας το πούμε κι' αυτό) με την επική φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Αυτά ήταν τα στοιχεία με τα οποία κέρδισε αμέσως τον θαυμασμό κυρίως της νεολαίας εκείνη την εποχή. Μία νεολαία η οποία βρισκόταν αμέσως μετά την πτώση της Χούντας σε κατάσταση επαναστατικής μέθης συναντούσε τα βήματα ενός νέου δημιουργού, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στην πολιτική δράση από τις γραμμές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και πιο συγκεκριμένα του ΕΚΚΕ.

Ο Μικρούτσικος μελοποίησε κυρίως ποίηση: Χικμέτ, Μπίρμαν, Μπρέχτ Μαγιακόφσκυ,Καβάφη, Ρίτσο. Αλλά με τον Καββαδία πέτυχε την Πανελλήνια αποδοχή και αναγνώριση. Πρόκειται για τραγούδια τα οποία δεν πρόκειται να πάψει ο κόσμος να τα τραγουδάει ποτέ. Την ίδια στιγμή δεν σταμάτησε να γράφει συμφωνική μουσική, και όπερες. Είναι αυτός ο λόγος άλλωστε που τον έκανε να καταξιωθεί στο εξωτερικό, και να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες της Ευρώπης.

Ένας πραγματικά μεγάλος καλλιτέχνης που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ....

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group