patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Δ. Τούμπανης
Site Admin


Συμμετέχουν: 29 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 136

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 2:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δανειολήπτης στον κόσμο. Το σύνολο του χρέους των ΗΠΑ έχει ήδη υπερβεί τα 53 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2009 και συνεχίζει να μεγαλώνει σα χιονοστιβάδα.Οι «εμπειρογνώμονες» είναι σε κατάσταση σύγχυσης. Απ’ την μια λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν μόνο δύο τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα: να κηρύξουν πτώχευση ή να προκαλέσουν πόλεμο, από την άλλη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή θα ανακάμψει, μα δεν ξέρουν πότε.

Πάντως, η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων προς τους κατόχους αμερικάνικων ομολόγων είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή. Οι σχετικές φήμες δεν είναι καθόλου καινούργιες. Λέγεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν τρόπους για να τελειώνουν με το δολάριο και να αποφύγουν την πληρωμή του χρέους τους. Όπως είναι γνωστό συζητείται η δημιουργία του «αμέρο», ενός βορειο-αμερικάνικου ευρώ, κοινού για τις χώρες της NAFTA, ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Αντί της πτώχευσης οι ΗΠΑ μπορεί να στραφούν σε μια άλλη επιλογή: να τυπώσουν τρισεκατομμύρια νέα δολάρια και να πληρώσουν τα χρέη τους με αυτά. Η προσφορά υπερ-πληθωριστικών δολαρίων δεν διαφέρει πρακτικά απ’ την πτώχευση. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το δολάριο θα καταρρεύσει και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί έντονα τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες διότι θα πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, επειδή 63 τοις εκατό των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια.

Καθώς η αγορά ομολόγων είναι σήμερα η μόνη επιλογή για τους επενδυτές να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, λόγω έλλειψης οποιασδήποτε εναλλακτικής λύσης, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν κρατικά ομόλογα επενδυτών που εξακολουθούν να θεωρούν τα αμερικάνικα ομόλογα αν όχι ακίνδυνη επένδυση, τουλάχιστον σα τη λιγότερο επικίνδυνη.

Όσοι σκέπτονται άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ξεχνούν ότι ο παγκόσμιος χαρακτήρας της κρίσης καθιστά ουτοπική κάθε ελπίδα ανάκαμψης σε κάποιο τμήμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, όπως η ευρωπαϊκή οικονομία. Το ίδιο ισχύει και τα ομόλογα των «αναπτυσσόμενων χωρών» (αν μπορούμε να μιλάμε για αναπτυσσόμενες χώρες στις συνθήκες της παρούσας παγκόσμιας κρίσης).

Απ’ τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν (επειδή υποχρεώθηκαν) τα χρέη των εταιρειών η κρίση του επιχειρηματικού χρέους γίνεται κρίση του κρατικού χρέους. Το ποσοστό του χρέους των ΗΠΑ μεγαλώνει αδιάκοπα και τις υποχρεώνει να δανείζονται όλο και περισσότερο σε καθημερινή βάση. Η Αμερική δεν έχει καμιά πιθανότητα να εξοφλήσει το χρέος της και η πυραμίδα των ομολόγων ΗΠΑ είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να καταρρεύσει συμπαρασύροντας τα πάντα μαζί της.

Αναλυτής της Επενδυτικής Εταιρείας Aton, συμφωνεί ότι η πτώχευση των ΗΠΑ είναι αρκετά πιθανή, αν και είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί για όσο διάστημα οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει εναλλακτική λύση για το δολάριο.
Υπάρχουν πολλοί, κυρίως Ρώσοι αναλυτές, που πιστεύουν ότι η σημερινή κατάσταση με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν νέο πόλεμο. Πόλεμο που θα καταστρέψει την υπερβολική ρευστότητα και το σημερινό χρέος.

Υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν, απ’ τη Μεγάλη ¾φεση της δεκαετίας του 1930 και δώθε, να δώσουν ώθηση στην οικονομία τους με τη βοήθεια στρατιωτικών ενεργειών. Ένας μεγάλος πόλεμος ενισχύει την εθνική βιομηχανία, ακόμα και εάν η ανάκαμψη βασίζεται σε αμυντικές παραγγελίες.

Λένε ότι και ο πόλεμος στο Ιράκ αποφασίστηκε για να καθυστερήσει την κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία άρχισε να σιγοβράζει απ’ το τέλος του 2000". Φαίνεται ότι η χυδαία σταλινική σκέψη εξακολουθεί να λιμνάζει στα μυαλά των Ρώσων «ειδικών». Σύμφωνα με το δικό τους απλοϊκό σκεπτικό οι πωλήσεις όπλων και τα ξόδεμα τους μπορεί να είναι το πρελούντιο μια νέας οικονομικής άνθισης! Η πείρα μας έχει διδάξει το αντίθετο. Ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος [1914-18] παρά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε αντί να βγάλει τον κόσμο απ’ την κρίση, τον έχωσε ακόμα πιο βαθειά σ’ αυτήν. Ο πόλεμος του Βιετνάμ και η κατανάλωση πολεμικών μέσων πάνω σε ανθρώπινα κορμιά, αντί να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ εγκαινίασε την πρώτη μεταπολεμική κατρακύλα του δολαρίου και την πληθωριστική κρίση στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο πόλεμος μπορεί να δώσει διέξοδο μόνο όταν αναδομεί τις διεθνείς σχέσεις ώστε να εναρμονιστούν με το νέο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών μέσων και του διεθνούς εμπορίου, που έχει στο μεταξύ επιτευχθεί. Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος άνοιξε πράγματι μια νέα περίοδο οικονομικής επέκτασης, όχι χάρη στις οβίδες που κατανάλωσε ή τις καταστροφές που προκάλεσε, αλλά επειδή έκανε δυνατή την ενοποίηση του καπιταλιστικού κόσμου κάτω απ’ την ηγεμονία των ΗΠΑ και του δολαρίου. Ενώ δημιούργησε νέες ισορροπίες ορθώνοντας απέναντι στον καπιταλιστικό κόσμο το αντίπαλο δέος του σοβιετικού συνασπισμού. Έκανε δυνατή την δημιουργία διεθνών ρυθμιστικών κέντρων, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και κυρίως άνοιξε τον δρόμο σε κρατικο-μονοπωλιακές λύσεις και στην συγχώνευση των εθνικών εταιριών σε πολυεθνικά μονοπώλια.

Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα θα ήταν ο πόλεμος που θα τελείωνε με την εγκατάσταση πλανητικής δικτατορίας μιας και μοναδικής υπερδύναμης, όπως ονειρεύεται για τον εαυτό της η άρχουσα ελίτ των ΗΠΑ. Αλλά ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον την δύναμη, αλλά ούτε τα εσωτερικά και διεθνή στηρίγματα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε λίγο δεν θάχουν καιρό για εξωτερικούς τυχοδιωκτισμούς γιατί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους σαν εσωτερική κατασταλτική δύναμη αναπόφευκτης κοινωνικής αναταραχής.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:21 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Επι μια εβδομαδα ολες οι εφημεριδες στο Λονδινο μιλανε για ταραχες που θα ξεσπασουν κατα τη συνοδο του G20 που συμπεριλαμβανει την Κινα και την Ινδια και την Ρωσια στο Λονδινο αυτη την εβδομαδα. Τοσο οι Ρωσοι οσο και οι Κινεζοι μιλουν για το τελος του $ σαν διεθνη νομισμα συναλλαγων.

Τι γνωριζουν λοιπον οι εφημεριδες για τις ταραχες? Διαφημηζουν την συνοδο για να δειξουν ταχα οτι ελεγχουν την παγκοσμια οικονομια οταν αυτη παει κατα διαλου? Η δημιουργουν το απαιτουμενο κλιμα για περισσοτερη αστυνομευση αφου ταχα καποιοι αγνωστοι πεταξαν πετρες και εσπασαν τα τζαμια στο σπιτι ενος μεγαλο-τραπεζιτη?

Μπορει λοιπον να δουμε ταραχες την Τεταρτη στο Λονδινο δημιουργωντας τον απαιτουμενο ντορο για το τσιρκο που μαζευεται που σκοπο εχει να διαιωνηση το Αμερικανικο συστημα γενικευμενου παρασιτισμου και να δουλευει ο υπολοιπος κοσμος για το τιποτα για τους τραπεζιτες εκει.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
apelatis
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:29 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τον Δεκέμβρη στην Ελλάδα έγινε απλώς η πρόβα. Οι προβοκάτσιες δοκιμάζονται πρώτα "στου κασίδη το κεφάλι" και μετά εφαρμόζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δύσης
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 30, 2009 9:38 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σημερα δηλωνουν οτι οι καμερες στο κεντρο του Λονδινου εκει δηλαδη που εχουν προβλεψει ταραχες δεν θα λειτουργουν οι ...καμερες.

http://www.guardian.co.uk/uk/2009/mar/30/cctv-london-government-transport-g20

Πως εξυγηται αυτο? Μην τηχον και βρεθουν εικονες απο 'ταραχοποιους' να βγαινουν απο κλουβες...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 08, 2009 1:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

2009 συγκριση με 1929



Παγκοσμια βιομηχανικη παραγωγη :smt010 http://voxeu.org/files/image/depression_fig1.gif

Χρηματιστηρια :smt010 http://voxeu.org/files/image/depression_fig2.gif

Παγκοσμιο εμποριο :smt010 http://voxeu.org/files/image/depression_fig3.gif

Ελλειματα :smt010 http://voxeu.org/files/image/depression_fig6.gif

Η μεγαλυτερη πτωση της βιομηχανικης παραγωγης απο τοτε που αρχισαν να κρατανε στοιχεια οι Βρεττανοι γραφουν σημερα οι εφημεριδες

http://online.wsj.com/article/SB123910138441096509.html
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Anti-Amerikanos
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 12, 2009 12:50 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Soros Ηρθε το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/blog-post_6413.html
Επιστροφή στην κορυφή
Αντι-Αμερικανος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 18, 2009 12:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Οικονομικη ιστοσελιδα προβλεψης οικονομικων τασεων στο προσεχες μελλον.

Δειχνουν πως οι Κινεζοι μειωνουν τις σχεσεις τους με τα αμερικανικα ομολογα και οτι λογου της μειωσης των φορων που θα παρει η Αμερικανικη κυβερνηση αυτο τον Απριλιο λογου της μαζικης ανεργιας και το κλεισιμο επιχειρησεων, θα αδυνατησουν να πληρωσουν τα κρατικα ομολογα που εχουν πουλησει. Και οτι σε λιγο αφου οι Αμερικανοι κυρηξουν πτωχευση το καθε κρατος θα κοιταξη την παρτι του

http://www.leap2020.eu/geab-n-34-is-available-summer-2009-the-international-monetary-system-s-breakdown-is-underway_a3129.html
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας