patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Παντελής Πουλιόπουλος για Μικρασιατική Εκστρατεία.

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3789

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 6:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Παντελής Πουλιόπουλος για Μικρασιατική Εκστρατεία. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Προσπάθησα να ανεβάσω το ακόλουθο κείμενο του Παντελή Πουλιόπουλου, όπως μου ζητήθηκε στο βήμα "Ευρωεκλογές":

ΕΔΩ

Δεν γινόταν όμως ούτε προεπισκόπηση. Ίσως το κείμενο ήταν πολύ μεγάλο.

Το κείμενο αφορά την Μικρασιατική Εκστρατεία, τους Βαλκανικούς Πολέμους, και τα θύματα των πολέμων αυτών ("Παλαιοί Πολεμιστές"). Ο κάθε ενδιαφερόμενος ας ανατρέξει, προς το παρόν, στο ανωτέρω link.

_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 7:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ"
ΚΑΛΑ ΒΡΕ Obelix ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ?.ΜΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ?ΚΑΛΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ?ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ?
ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ.ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 50 ΧΡΟΝΙΑ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΕ 10-15 ΑΡΑΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ?
Επιστροφή στην κορυφή
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3789

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 8:34 pm    Θέμα δημοσίευσης: Μικρότερο δεν γίνεται... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σε 31 αράδες! Καλύτερα δεν γίνεται...

Η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν, τότε, ό,τι, π.χ., και ο πόλεμος κατά του Ιράκ, τώρα: Προσπάθεια του Βρετανικού Ιμπεριαλισμού να καθυποτάξει την Εθνική Επανάσταση των Τούρκων που μόλις είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται ως Έθνος και δεν εννοούσαν να υποταχθούν στη συνθήκη των Σεβρών η οποία διαμέλιζε τη χώρα τους και τη μεταμόρφονε σε αποικία των Άγγλων (κυρίως) όπως είχε ήδη γίνει με τα άλλα εδάφη της άλλωτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ιράκ, Παλαιστίνη, Κύπρο, Αίγυπτο, κλπ).

Για να πετύχει την υποταγή αυτή της Τουρκίας, η Αγγλία χρησιμοποίησε την Ελλάδα, η οποία δεν είχε ουσιαστικά πάρει μέρος στον Α' Παγκ.Πόλεμο, και είχε στρατό σχετικά ακμαιώτερο απο εκείνον της Τουρκίας (καταταλαιπωρημένης, ύστερα από 10 και πλέον έτη συνεχών πολέμων) και οπωσδήποτε προθυμότερο από τον στρατό της ίδιας της Αγγλίας, που ήταν έτοιμος να εξεγερθεί όπως όλοι οι στρατοί της Αντάντ μετά τον Α' Παγκ.Πόλεμο (πόσο μάλλον αν αναγκαζόταν να πολεμήσει σε ένα είδος Βιετνάμ).

Το πρόσχημα για τη εκστρατεία ήταν η "προστασία" και η "απελευθέρωση" των Ελλήνων και γενικότερα των Χριστιανών της Μ. Ασίας. Έτσι εξασφαλιζόταν στο μέγιστο δυνατό η προθυμία των Ελλήνων στρατιωτών να πολεμήσουν. (Το "μέγιστο αυτό δυνατό" πολύ απείχε, ωστόσο, από την τέλεια προθυμία, όπως μαρτυρούν οι 90.000 ανυπότακτοι που κρύβονταν στα βουνά, καθώς και φαινόμενα όπως η ανταρσία τάγματος που αρνήθηκε να επιβιβαστεί στα μεταγωγικά.) Είναι αλήθεια ότι η ζωή και η περιουσία των Ανθρώπων αυτών βρισκόταν σε κίνδυνο, ιδιαίτερα λόγω της έξαρσης του Εθνικισμού των Τούρκων μετά τους πολλαπλούς πολέμους και το κύμα προσφύγων ("Μουχατζίρηδες") από την Μακεδονία και από αλλού, που έγιναν δεκτοί στην Τουρκία ξυπνόντας το μίσος πολλών από τους ντόπιους, οι οποίοι συζούσαν κατά τα άλλα σε άριστες σχέσεις με τους Χριστιανούς, επί αιώνες. Σημαντικότατο ρόλο, όμως, έπαιξε και η δράση Γερμανών και άλλων πρακτόρων, οι οποίοι επιδίωκαν την εξάλειψη των Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων, κλπ., και την απόκτηση πλήρους ελέγχου της οικονομίας της Τουρκίας. Η τακτική αυτή του υποδαυλισμού του μίσους συνεχίστηκε, βέβαια, και από τους Αγγλογάλλους, κλπ., που είχαν τους ίδιους στόχους.

Ουσιαστικά κανένα πραγματικό ενδιαφέρον δεν υπήρχε ούτε για την προστασία ούτε για την απελευθέρωση των Ελλήνων της Ιωνίας. Απεναντίας, η εχθρότητα του Ελληνικού Κράτους προς αυτούς εκφράστηκε πολλές φορές ειτε με λόγια (δηλώσεις Στεργιάδη) είτε με έργα. Για να μην αναφέρουμε τις μαζικές ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ τους από τα Αγγλικά κλπ. πολεμικά σκάφη, όταν..."συνωστιζόμενοι" στην προκυμαία της Σμύρνης έπεφταν στη θάλασσα και ζητούσαν καταφύγιο.

Κορυφαία απόδειξη της εχθρότητας του Ελληνικού Κράτους για τους Ίωνες ήταν η απόρριψη της πρότασης της Σοβιετικής Ρωσσίας για δημιουργία αυτόνομης παραλιακής ζώνης στην Μικρά Ασία, προστατευόμενης από Ρωσσικές δυνάμεις (ή και από δυνάμεις χωρών που δεν είχαν πάρει μέρος στον Α' Παγκ.Πόλεμο, αν δεν με απατά η μνήμη μου) όπου οι Έλληνες, Αρμένιοι κλπ. θα μποπρούσαν να ζήσουν με ασφάλεια.

Σύμμαχο της στην επιδρομή αυτή η Αγγλία είχε την Ελληνική βιομηχανική και τσιφλικάδικη πλουτοκρατία, η οποία ενδιαφερόταν να πάρει υπό τον έλεγχό της τον τεράστιο πλούτο της Μικράς Ασίας.

Ουσιαστικά ο Ελληνικός Στρατός που έδρασε στη Μικρά Ασία ήταν στρατός ΑΓΓΛΙΚΟΣ. Μόνο οι στολές και τα σύμβολα ήταν (τύποις καθαρά) Ελληνικά. Υπήρχαν μέχρι και επίσημες ρητές διαταγές του Βενιζέλου να τηρούνται πάντα πιστά οι διαταγές του Άγγλου Ναύαρχου Κάλθροπ και να μην γίνεται καμμία κίνηση χωρίς την άδειά του.

_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3789

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 8:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ο Τρότσκι για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ιδού και η (συντομότατη, είναι αλήθεια) αναφορά του ίδιου του Τρότσκι στα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, από τοποθέτησή του στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς:

"Ο Τουρκικός Λαός αρνείται να υποταχθεί στους αισχρούς όρους της ειρήνης που μαγείρεψαν για αυτούς οι δεσπότες του Λονδίνου. Με σκοπό να επιβάλει τους όρους αυτούς, η Αγγλία εξόπλισε και υποκίνησε την Ελλάδα σε επίθεση κατά της Τουρκίας. Έτσι, η Βαλκανική χερσόννησος και η Μικρά Ασία, Τούρκοι και Έλληνες, καταδικάστηκαν εξίσου σε ολοσχερή ερήμωση και αμοιβαία καταστροφή."

(Λ. Ντ. Τρότσκι: "Τα πρώτα πέντε χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς", Εκδόσεις "New Park", 1973, Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο, 17 Ιουλίου - 7 Αυγούστου 1920, Κεφάλαιο 17: "Μανιφέστο του Δευτέρου Παγκοσμίου Συνεδρίου", Παράγραφος 1: "Οι διεθνείς σχέσεις μετά τη συνθήκη των Βερσαλιών", σ. 134 - απόδοση από τα Αγγλικά δική μου.

_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Nikoss
Site Admin


Συμμετέχουν: 07 Απρ 08
Δημοσιεύσεις: 1809

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 9:07 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Obelix σου άλλαξα την εμφάνιση του link, λόγω του ότι είχε πλατύνει πολύ το θέμα, έτσι ώστε δεν διαβαζόταν, έλεγξέ το σε παρακαλώ…
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3789

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 9:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Link Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

[quote:e3126e6b3b="Nikoss"]Obelix σου άλλαξα την εμφάνιση του link, λόγω του ότι είχε πλατύνει πολύ το θέμα, έτσι ώστε δεν διαβαζόταν, έλεγξέ το σε παρακαλώ…


Σωστό είναι.
_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Μιχάλης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 03, 2009 11:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση στήνεται σε προβοκατόρικη βάση για να μπαίνουν μετά σχόλια όπως το παραπάνω και να αμαυρώνεται το φόρουμ.
Η μικρασιατική καταστροφή ήταν συνέπεια μιας ιμπεριαλιστικής σύλληψης και εκτέλεσης.
Αυτός ο συνασπισμένος (να ξέρει ότι κάνει μπαμ) που προβοκάρει θα έπρεπε να το έχει ακούσει αυτό.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας