patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ;

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
polit2006



Συμμετέχουν: 25 Φεβ 09
Δημοσιεύσεις: 20
Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 24, 2009 1:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αν και δεν είναι αυστηρώς πολιτικό το θέμα παίρνω το θάρρος να το δημοσιεύσω .


Μερικές σκέψεις για τις Πληροφορίες .

Ας υποθέσουμε οτι σήμερα ένα διαστημόπλοιο μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη . Τί λέμε ; "Ο άνθρωπος ταξιδεύει στη Σελήνη μέσα σε ένα διαστημόπλοιο" ; Ή " Τα βακτήρια ταξιδεύουν στη Σελήνη χρησιμοποιώντας ώς όχημα ανθρώπους και ένα διαστημόπλοιο" ;
Τα βακτήρια ξεπερνούν κάθε άλλη μορφή ζωής και σε αριθμό ατόμων και σε ποικιλία ειδών και , πιθανόν , σε βιομάζα . Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι "η Γή κατοικείται πο βακτήρια και μερικά άλλα είδη πλασμάτων" !
Κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι είμαστε απλώς "οχήματα" ή "δοχεία" για την επιβίωση και εξάπλωση των βακτηρίων . Τα έχουμε μέσα στο έντερο και πάνω στο δέρμα σε τεράστιους αριθμούς . Κάποιοι λένε οτι τα βακτήρια που φιλοξενούμε στο έντερο είναι περισσότερα απο τα κύτταρα του σώματός μας .
Βέβαια η καθιερωμένη αντίληψη είναι οτι εμείς είμαστε το σημαντικό πλάσμα και τα βακτήρια είναι απλώς "βοηθοί" μας στην επιβίωση . Μερικοί τολμούν και λένε οτι δεν υπάρχει σημαντικό και ασήμαντο μέλος σε έναν συνεταιρισμό . Το σωστό είναι να πούμε οτι "στη Σελήνη ταξιδεύει ο συμβιωτικός οργανισμός ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΒΑΚΤΗΡΙΑ" . Κανείς δεν τόλμησε να ισχυρισθεί οτι είμαστε οχήματα επιβίωσης των βακτηρίων .
Γιατί όμως ; Με τί κριτήριο χαρακτηρίζουμε τα βακτήρια κατώτερους οργανισμούς ;
Ιδού ένα κριτήριο : Η ποσότητα πληροφορίας που υπάρχει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο είναι μεγαλύτερη απο την ποσότητα πληροφορίας που υπάρχει σε ένα βακτήριο . Αν εξετάσουμε την ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ( το πόσο μη συμπιέσιμη είναι η πληροφορία ) τότε η πληροφορία που υπάρχει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο είναι πιό "πολύπλοκη" απο την πληροφορία που υπάρχει σε όλα τα βακτήρια Escherichia coli που υπάρχουν πάνω στη Γή !
Ωραία λοιπόν . Βρήκαμε ένα αντικειμενικό κριτήριο για να λέμε πιό πλάσμα είναι ανώτερο και πιό είναι κατώτερο .
Ας φαντασθούμε στο κοντινό μέλλον ένα διαστημόπλοιο να ταξιδεύει στον Άρη μεταφέροντας ανθρώπους . Εάν έχουμε κατορθώσει να κάνουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πιο έξυπνους απο τους ανθρώπους , φυσικά θα έχουμε βάλει στο διαστημόπλοιο ένα τέτοιο υπολογιστή για να είμαστε σίγουροι οτι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλους τους απρόβλεπτους κινδύνους του ταξιδιού .
Τώρα ποιός ταξιδεύει στον Άρη ; Τα βακτήρια ; Ο άνθρωπος ; Ή μήπως Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ; Σύμφωνα με το αντικειμενικό κριτήριο , που αναφέραμε πρίν , αφού ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι πιό πολύπλοκος απο έναν άνθρωπο θα πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε ανώτερο πλάσμα . Οι άνθρωποι είναι απλώς βοηθοί του όπως τα βακτήρια είναι βοηθοί του ανθρώπου . Στην πραγματικότητα στο διάστημα θα ταξιδεύει η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ . Μόλις φθάσει στον Άρη θα κατασκευάσει ( με τη βοήθεια των ανθρώπων ) άλλον εξυπνότερο υπολογιστή που θα τον βάλει σε άλλο διαστημόπλοιο και θα τον στείλει να αποικίσει τους δορυφόρους του Δία . Εάν βρεί τρόπο να κατασκευάσει τεχνητούς μύες , εφάμιλλους με τους ανθρώπινους , δεν θα έχει ανάγκη τους ανθρώπους για την εξάπωσή της στο διάστημα . Όπως και ο άνθρωπος δεν έχει δώσει όρκο παντοτινής συνεργασίας με τα βακτήρια Escherichia coli . Μπορεί αύριο να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του και να μην τα χρειάζεται πια μέσα στο έντερό του .

Θέσαμε ήδη το ακανθώδες ερώτημα "Ποιό είδος ζωής είναι ανώτερο ;" . Οι έννοιες όμως "ανώτερο" και "κατώτερο" σχετίζονται στενά με κάποιον ΣΤΟΧΟ . Βάζουμε κάποιον στόχο και όποιος τον επιτύχει οναμάζεται ΑΝΩΤΕΡΟΣ απο όσους δεν τον πέτυχαν . Αν ο στόχος μας είναι η ταχύτητα τότε το τσιτάχ είναι σαφώς ανώτερο απο τον άνθρωπο . Εάν ο στόχος μας είναι η δυνατότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων τότε ο άνθρωπος είναι ανώτερος .
Στη σύγκριση όμως ανθρώπων , βακτηρίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ;
Οι άνθρωποι ; Τα βακτήρια ; Οι υπολογιστές ;
Εάν ο άνθρωπος καθορίσει τον στόχο θα πεί "Ανώτερος είναι όποιος μπορεί να επιλύει μαθηματικά προβλήματα" και με αυτό το κριτήριο στο εγγύς μέλλον οι υπολογιστές θα είναι ανώτεροι .
Εάν τα βακτήρια καθορίσουν τον στόχο θα πούν "Ανώτερος είναι όποιος μπορεί να επιβιώνει σε μεγαλύτερο εύρος εξωτερικών συνθηκών " . με αυτό το κριτήριο τα βακτήρια θα αναδειχθούν πρωταθλητές .

Έχουμε λοιπόν δύο δύσκολα ερωτήματα :



Παρόλο που είμαστε στα χωράφια των Θετικών Επιστημών κανένα πείραμα δεν μπορεί να γίνει εδώ . Μόνο η παρατήρηση και η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ μας μπορεί να μας οδηγήσουν .

Η γνώμη μου είναι οτι αυτός που θέτει τον στόχο είναι το ΣΥΜΠΑΝ . Αυτή η οντότητα που δημιουργήθηκε απο το μηδέν ( ; ) , εξελίσσεται , έχει κάποιο τέλος ( υποθέτουμε πως το γνωρίζουμε ) , περιέχει κάποια ποσότητα πληροφοριών και άλλες άγνωστες ιδιότητες .
ΕΑΝ λοιπόν αυτή η οντότητα μπορεί να θέτει στόχους τί στόχο θα έθετε ;
Διαισθητικά απαντώ και λέω οτι ο στόχος που θέτει είναι "Ανακαλύψτε τη δομή και τους νόμους που ελέγχουν την λειτουργία μου" . Έχουμε λοιπόν μια οντότητα που προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό της !
Μου φαίνεται λογικό . Και εμείς ( οι άνθρωποι ) το ίδιο κάνουμε . Μια απο τις δραστηριότητές μας έχει στόχο να ανακαλύψουμε τη δομή και τη λειτουργία του σώματός μας .

Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο , οι άνθρωποι είναι ανώτερα πλάσματα και στο εγγύς μέλλον θα είναι οι υπολογιστές . Επομένως όταν ένα διαστημόπλοιο με υπολογιστή υπέρ-υψηλής νοημοσύνης θα ταξιδεύει στον Άρη έχοντας μέσα του ανθρώπους , το σωστό θα είναι να λέμε "Ο υπολογιστής ταξιδεύει" .

Για να πώ όμως την αλήθεια δεν πολυπιστεύω οτι ένας υπερ-υψηλής νοημοσύνης υπολογιστής θα έπαιρνε μαζί του ανθρώπους . Τί να τους κάνει ; Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητα όντα και μόνο περιττό βάρος θα πρόσθεταν στην αποστολή ( βλέπε http://polit2006.t35.com/athliotis.html ) . Ακόμη και εάν οι άνθρωποι αποφάσιζαν ποιός θα επιβιβασθεί μέσα στο διαστημόπλοιο , δεν νομίζω οτι θα αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του πλανήτη μας για ένα επικίνδυνο ταξίδι . Αφού τις πληροφορίες που θέλουν να αποκομίσουν απο τον Άρη μπορεί να τις ανακτήσει ένα έξυπνο ρομπότ γιατί να διακινδυνεύσει ο άνθρωπος ;




Το κείμενο που διαβάσατε ήταν απόσπασμα ενός μεγαλυτέρου ( και πιο ενδιαφέροντος ! ) κειμένου που υπάρχει στην http://polit2006.t35.com/oil-worm.html (Πετρελαιοσκώληξ και άνθρωπος )
Εάν σας φάνηκε ενδιαφέρον τότε τα παρακάτω θα τα βρείτε ακόμη πιο ενδιαφέροντα :

http://polit2006.t35.com/infoeffects.html ( πώς οι πληροφορίες επηρεάζουν την εξέλιξη του Σύμπαντος )


http://polit2006.t35.com/omadaE.html ( Η Ομάδα Ε και πολλοί άλλοι μας λένε οτι είμαστε ένα αναλώσιμο εργαλείο και οχι τα αφεντικά της Φύσης )


http://polit2006.t35.com/cosmocen.html ( Περί Κοσμοκεντρικής Φιλοσοφίας )


http://polit2006.t35.com/philosophia.html


http://polit2006.t35.com/digital-world.html ( Οι σωστές ερωτήσεις είναι όσες επιδέχονται ΔΥΟ απαντήσεις ! )


http://polit2006.t35.com/biodiv-expl.html ( Βιοποικιλότητα , καρκίνος και AIDS : Μια ενδιαφέρουσα σχέση )
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Nikoss
Site Admin


Συμμετέχουν: 07 Απρ 08
Δημοσιεύσεις: 1809

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 24, 2009 3:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Υπάρχει μια τριλογία (μη σε ξεγελά ο όρος, πρόκειται για τέσσερα βιβλία), το έργο επιστημονικής φαντασίας «ταξίδι με ωτοστόπ στο διάστημα», ή κάπως έτσι, όπου και εκεί υπάρχει υπερ-υπολογιστής και σαν ανώτερο είδος παρουσιάζονται εντέλει τα …ποντίκια…

Τα βιβλία αυτά πραγματεύονται θεμελιώδη ερωτήματα όπως ποιοι είμαστε, που πάμε, ποιος ο ρόλος μας κ.τ.λπ., έχει βγει και ταινία, που φυσικά υπολείπεται των βιβλίων…

Αυτό σκέφτομαι όταν σε διαβάζω, όμως όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, η πραγματικότητα είναι πιο ακραία, σε σένα και τις εκτιμήσεις σου αναφέρομαι...

Εδώ γίνεται προσπάθεια ν’ αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα, των λαθρομεταναστών παραδείγματος χάριν και τέτοιου είδους ερωτήματα δεν τίθενται, παρά μόνον από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, εσύ θέλεις να τα δεις από την επιστημονική τους πλευρά, καταλήγοντας συνήθως σε ακραία και ανεφάρμοστα συμπεράσματα...

Αν θέλεις να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο ξεκινάς απ’ τα προβλήματα του σήμερα, προτείνοντας λογικές και εφαρμόσιμες λύσεις, τέτοιες που να μπορούν να τις ακολουθήσουν οι πλατιές μάζες κι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο, το να περιχαρακώνεσαι πίσω από επιστημονικού ή φιλοσοφικού τύπου ερωτήματα, τα οποία όμως δεν αφορούν σχεδόν κανένα, δεν βοηθά σε τίποτα, ούτε καν εσένα...

Μην πάρεις τις παραπάνω σκέψεις μου στραβά, να βοηθήσω θέλω...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας