patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Kατάργησαν το ευρώ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 29, 2011 3:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Kατάργησαν το ευρώ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στον Βόλο κατάργησαν το ευρώ

Ο Χρήστος Παπαϊωάννου παρακολουθεί τις συναλλαγές του με ΤΕΜ στον φορητό του υπολογιστή. Είναι ένα από τα 200 μέλη του Δικτύου ανταλλαγής στη Μαγνησία που χρησιμοποιούν μια εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ. Δεν αλλάζει χέρια. Δεν τυπώνεται σε χάρτινη μορφή ούτε κόβεται σε νόμισμα. Οι κάτοχοί της όμως τη χρησιμοποιούν ως μέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Από το περασμένο καλοκαίρι, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά με ευρώ. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και μια νέα μονάδα: την ΤΕΜ.

Ονομάζεται Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, έχει θεωρητικά ίση αξία με το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναμη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο. «Δεν είναι νόμισμα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι μια μονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουμε μεταξύ μας», λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα μέλη του Δικτύου.

Η ΤΕΜ χρησιμοποιείται στη Μαγνησία, στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Από μια παρέα φίλων το Δίκτυο μεγάλωσε και έφτασε τα 50 μέλη μέσα σε έναν μήνα και σήμερα φτάνει τα 200. Για να συμμετάσχει κάποιος, απαιτείται φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας. Με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες μπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη. Ο λογαριασμός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Στην ίδια ιστοσελίδα τα μέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται με κουπόνια (εντολές πληρωμής).

Μεταξύ των μελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, ένας καρδιολόγος, μια ομοιοπαθητικός και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, τα καταστήματα ή οι επιχειρηματίες ζητούν από μέλη του Δικτύου ένα μέρος της τιμής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προμήθεια σε ευρώ. «Για παράδειγμα, στο μαγαζί με τα οπτικά, για έναν σκελετό γυαλιών αξίας 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον πελάτη 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ. Σαν να του κάνει έκπτωση. Έπειτα θα κόψει απόδειξη για 70 ευρώ», λέει ο κ. Γρηγορίου.

Η ΤΕΜ μπορεί, σύμφωνα με τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως λένε, εξοικονομούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναμη σε ανέργους. Ο Θοδωρής Μαυρίδης είναι ένας από αυτούς. Πενήντα τριών ετών, ηλεκτρολόγος, χωρίς δουλειά εδώ και οκτώ μήνες. Έλαβε τις πρώτες του ΤΕΜ κάνοντας μια ηλεκτρολογική εργασία και σχεδιάζει να τις ξοδέψει στην αγορά αγροτικών προϊόντων. «Αισθάνομαι ελεύθερος. Δεν με δεσμεύει το ευρώ», λέει.

Για τον βελονιστή Ευριπίδη Σιούρα η ΤΕΜ είναι μια μονάδα ανταλλαγής, «όχι μέσο δύναμης όπως τα κλασικά νομίσματα». Στόχος της Μαιρίτας Χούπη, μέλους του Δικτύου, είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές με ΤΕΜ. Με το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής της καλύπτει σήμερα παλιότερά της δάνεια. Συγκέντρωσε τις δικές της ΤΕΜ βοηθώντας μια γυναίκα με αναπηρία. «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήματα, αλλά όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας», λέει.

Η ΤΕΜ χρησιμοποιείται μόνο στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καλύπτει ανάγκες, όχι την επιβίωση

Ακόμα κι αν φτάνει σήμερα τα 200 μέλη, το Δίκτυο βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο. Μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες, αλλά όχι και να εξασφαλίσει την επιβίωση. Το ενοίκιο, οι λογαριασμοί, η τροφή και η βενζίνη αγοράζονται και πωλούνται σε ευρώ, όχι σε εναλλακτικές μονάδες. Κάποια μέλη του Δικτύου δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν ΤΕΜ, αφού τα δικά τους επαγγέλματα δεν έχουν μεγάλη ζήτηση. ο κ. Γρηγορίου, ως κοινωνιολόγος, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό ενισχύει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του σε ΤΕΜ συμμετέχοντας σε χειρωνακτικές εργασίες, επισκευές ή βαψίματα.

Εκδίδουν και τοπικά νομίσματα με σταθερή ισοτιμία με το ευρώ

Δίκτυα σαν κι αυτό λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στη Γερμανία έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και εκδίδουν τοπικά νομίσματα. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εσωτερικά νομίσματα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία με σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ. Εμπνευστής του είναι ένας καθηγητής λυκείου, ο Κρίστιαν Γκέλερι. Το chiemgauer δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγής μεταξύ 3.000 ατόμων και 600 επιχειρήσεων. Τυπώνεται σε νομίσματα των 2, 5, 10, 20 και 50. Φέρουν ταινία ασφαλείας, υδατογράφημα και ιριδίζουσα λωρίδα για να μην είναι εύκολη η αντιγραφή τους. Μπορεί κανείς να τα ανταλλάξει με ευρώ σε 50 διαφορετικά σημεία, με προμήθεια 3% που καταλήγει ως δωρεά σε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως μας λέει ο κ. Γκέλερι, οι πολίτες φορολογούνται για το εισόδημά τους στο παράλληλο νόμισμα. Αν και μόνο η κεντρική τράπεζα έχει δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα, ο γερμανός δάσκαλος λέει ότι οι αρχές της χώρας «ανέχονται το chiemgauer επειδή κυκλοφορεί σε μια περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή και καλύπτει ένα μικρό μέρος των συναλλαγών. Θα το εκδίδαμε ακόμα κι αν δεν είχε μπει η χώρα μας στο ευρώ. Για εμάς είναι ένα εργαλείο στήριξης της τοπικής αγοράς. Είναι μέσο ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει το 50% των τοπικών συναλλαγών να γίνεται με το δικό μας νόμισμα».

Οι υποστηρικτές του chiemgauer αναφέρουν ότι από την εμφάνισή του έχει ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Τα καταστήματα προτιμούν πλέον παραγωγούς της περιοχής και ο κ. Γκέλερι εκτιμά ότι στο μέλλον θα πέσουν και οι τιμές τους σε σχέση με τα εισαγόμενα αγαθά αφού θα αυξηθεί η ζήτησή τους.

Κοινωνίες σε απομόνωση

Ο Γκέρχαρντ Ρεσλ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, έχει μελετήσει τα δεκάδες τοπικά νομίσματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία. Όπως γράφει σε μια ανάλυσή του, «συστήματα σαν κι αυτά οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε απομόνωση. Εμποδίζουν το εμπόριο με άλλες περιοχές, που είναι βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Από τα πιο επιτυχημένα εσωτερικά νομίσματα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία, το οποίο έχει ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ.

«Αγκάθι» η φορολογική νομιμότητα των συναλλαγών

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μονάδων ανταλλαγής ή νομισμάτων που κυκλοφορούν παράλληλα με το εθνικό εγείρουν συχνά ερωτήματα για τη φορολογική τους νομιμότητα. Στη Μαγνησία κόβονται αποδείξεις για τις συναλλαγές σε ευρώ, όχι για όσες γίνονται σε ΤΕΜ.

Οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας εξέτασαν αντίστοιχα δίκτυα στη χώρα τους το 1991 και έκριναν ότι για φιλικές συναλλαγές που δεν αφορούν επαγγελματικές δραστηριότητες δεν τίθεται ζήτημα φορολόγησης. Ωστόσο, όταν κάποιος προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα μέσα από την επιχείρησή του, είναι ελεγχόμενος φορολογικά.

Σύμφωνα με έναν από τους όρους συμμετοχής στο δίκτυο της Μαγνησίας, «τα μέλη έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τις πιθανές υποχρεώσεις τους προς την Εφορία που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με άλλα μέλη του δικτύου».

Και σε άλλες πόλεις. Ήδη πολίτες από την Αθήνα, την Κατερίνη και τη Λαμία έχουν προσεγγίσει το δίκτυο στον Βόλο και σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι αντίστοιχο στα δικά τους μέρη.

«Μας ενδιαφέρει να δώσουμε πρακτικές λύσεις στην οικονομική κρίση», λέει ο κ. Γρηγορίου. Δεν θέλουμε ούτε να προκαλέσουμε ούτε να εντυπωσιάσουμε. Ακόμα είμαστε στην αρχή της προσπάθειας.

Η ιδέα μας βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία όπως τη ζήσαμε στα χωριά. Δεν είναι τίποτα περισσότερο».

Η ανταλλακτική οικονομία φαίνεται πως κερδίζει φίλους και εκτός Μαγνησίας, καθώς το σκέφτονται και στην Αθήνα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 29, 2011 8:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παράθεση:
Η ανταλλακτική οικονομία φαίνεται πως κερδίζει φίλους και εκτός Μαγνησίας, καθώς το σκέφτονται και στην Αθήνα.


Ποιό είναι το πρακτικό όφελος ?

Ανταλλάσσεται μια ώρα εργασίας λχ γιατρού με 1 ώρα εργασίας υδραυλικού ή καθαρίστριας ?

Δεν νομίζω !

Προφανώς, οφελούνται οι προσφέροντες υπηρεσίες με πολλά ΤΕΜ/ώρα (!), αξασφαλίζοντας πελατεία από τα μελη του δικτύου. Οποια μέλη έχουν πρόβλημα μετρητών, προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες σε μια σχέση ανταλλαγής που ευννοεί τον "ισχυρότερο".

ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ, συμβαίνει σε ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ο Γερμανός σου πουλάει αυτοκίνητο (τεχνολογία, που πληρώνεται ακριβά ανά μονάδα χρόνου εργασίας) και εσύ του πουλάς σερβίρισμα στο τουριστικό εστιατόριο (εργασία που πληρώνεται φτηνά ανά μονάδα χρόνου εργασίας) .
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 29, 2011 9:23 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μπορείς όμως και να δεις και μία άλλη παράμετρο, την «απαγόρευση» στην πολιτεία να φορολογήσει οτιδήποτε παράγεται εντός του δικτύου, αύριο της πόλης (της εργασίας -κυρίως- συμπεριλαμβανομένης).

Τέτοιες κινήσεις, είναι παρόμοιες σε όλο τον κόσμο, και φυσικά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα του καπιταλισμού, ίσα-ίσα κάνουν το πρόβλημά του φανερότερο και δημιουργούν μια ψεύτικη ισχαιμική ανάταση κάποιων τοπικών αγορών, εις βάρος του «κράτους», και άρα το οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στην κατάρρευση και την διάλυσή του.
Επιστροφή στην κορυφή
προφήτης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Απρ 29, 2011 9:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

[quote:3ec775884d="Anonymous"]
Παράθεση:
Η ανταλλακτική οικονομία φαίνεται πως κερδίζει φίλους και εκτός Μαγνησίας, καθώς το σκέφτονται και στην Αθήνα.


Ποιό είναι το πρακτικό όφελος ?

Ανταλλάσσεται μια ώρα εργασίας λχ γιατρού με 1 ώρα εργασίας υδραυλικού ή καθαρίστριας ?


Πρώτον. Για να το κάνουν έχουν πρακτικό όφελος. Ποιο είναι; Δύσκολο να το καταλάβεις. Πρέπει να είσαι επιστήμονας!

Δεύτερον. Κανείς δεν ανταλλάσει υπηρεσίες παρά μόνο σε αναλογίες που τον συμφέρει, στις συγκεκριμένες συνθήκες, την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό κάνεις κι εσύ.

Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έζησαν ανταλλάσοντας προϊόν με προϊόν. Μόνο στην οικονομία της αγοράς, στον καπιταλισμό δηλαδή, (εδώ και 400 χρόνια μόνο) τα προϊόντα της εργασίας δεν μπορεί να καταναλωθούν αν προηγούμενα δεν πουληθούν, αν δεν ανταλλαχτούν πρώτα με χρήμα, δηλαδή.

Επειδή η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, λόγω της κρίσης, οι άνθρωποι για να ζήσουν υποχρεώνονται να ανταλλάσουν αυτά που παράγουν με την εργασία τους, χωρίς την μεσολάβηση χρήματος. Μόνο τις μακακίες δεν μπορεί κανείς να ανταλλάξει. Οι μακάκες θα πεθάνουν.

Αν συνεχίσει η σημερινή κατάσταση, χωρίς να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση και να γίνουν βαθιές αλλαγές στην οικονομική, παραγωγική και πολιτική οργάνωση της χώρας, θα βγει και κανονικό τοπικό χρήμα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας