 |
patari.org Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
|
| Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
| Συγγραφέας |
Μήνυμα |
kostas oikodomos Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 26, 2015 8:08 pm Θέμα δημοσίευσης: Έντονος διάλογος Ντράγκι - Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο |
|
|
Έντονος διάλογος Ντράγκι - Μαριά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΒΙΝΤΕΟ
Ένταση επικράτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάλογο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, σε συζήτηση που αφορούσε τη χώρα μας και τη συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν η συζήτηση έφθασε στο ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να διαμηνύει με αυστηρό ύφος στην Αθήνα ότι για κάτι τέτοιο υπάρχουν αυστηροί όροι.
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα θα γίνει μόνο με την τήρηση του προγράμματος. «Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε ότι δεν υπήρχαν οι προûποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Επομένως, η ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει περιορισμό στην αγορά ομολόγων. Είμαστε έτοιμοι, όμως, να άρουμε τον περιορισμό, αμέσως μόλις το ΔΣ αποφασίσει ότι υπάρχουν οι προûποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», επισήμανε ο κ. Ντράγκι.
Δείτε το βίντεο από το MEGA: http://www.enikos.gr/international/300375,Entonos_dialogos_Ntragki_-_Maria_sto_Eyr.html |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
να μην ελπίζεις στην ΕΕ Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Φεβ 26, 2015 8:56 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το Μάρτιο
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, στην οποία δήλωσε επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 8,86% από το 11,4% που είχε φθάσει στις 2 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. «Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια. Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο υπουργός δήλωσε εξάλλου -σύμφωνα με το Bloomberg- ότι «υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.
«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε.
Αναφερόμενος στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι». Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».
Μπαρουφάκη θές δεν θές που δεν θές, θα υποχρεωθείς να επιστέψεις στην δραχμή. Αλλιώς είσαι τελειωμένος. |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
ο ξαφνικός θάνατος Επισκέπτης
|
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
πουλάει τρέλα Επισκέπτης
|
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
|
|
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας
|