patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αθλιότητες του ΚΚΕ στο Μαρούσι

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 21, 2017 11:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Αθλιότητες του ΚΚΕ στο Μαρούσι Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρη συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου η ανάθεση του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων σε ιδιώτη με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα).

Το σωματείο εργαζομένων του δήμου είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τα μέλη του και τον κόσμο να παραβρεθεί στη συνεδρίαση για να αντισταθεί στην εκχώρηση του ηλεκτροφωτισμού.

Με δεδομένο ότι η παράταξη του δημάρχου Γ. Πατούλη που πάγια επιδιώκει, για ευνοήτους λόγους, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η λήψη της απόφασης θα ήταν μία δυναμική επέμβαση από τους εργαζομένους και τους κατοίκους του Μαρουσιού. Η αίσθηση που υπήρχε τις ημέρες πριν τη συνεδρίαση ήταν ότι το ΚΚΕ θα κινητοποιούσε εκτός από τους εργαζομένους και τα μέλη του. Το ερώτημα ήταν αν θα προέβαιναν στις δυναμικές ενέργειες που θα απέτρεπαν τη λήψη απόφασης ή απλά θα έκαναν μια συγκέντρωση για ξεκάρφωμα. Η όλη ιστορία του ΚΚΕ την εποχή των μνημονίων δεν επέτρεπε πολλές ελπίδες για το πρώτο.

Το διακύβευμα

Η πλευρά του δημάρχου υποστήριζε ότι με την ιδιωτικοποίηση ο ιδιώτης που θα αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέα τεχνολογία (λαμπτήρες οικονομίας, σύστημα τηλεματικής που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του συστήματος, θα ενημερώνει για τυχόν βλάβες και θα προβαίνει σε αυξομείωση του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες) η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Από αυτή την εξοικονόμηση υποτίθεται ότι θα προέλθουν τα έσοδα του ιδιώτη και όλοι θα είναι κερδισμένοι. Μάλιστα ο Πατούλης στην όπως συνήθως θεατρική/παραληρηματική του ομιλία υποστήριξε ότι το Μαρούσι "μπαίνει στην πλατφόρμα του μέλοντος όπου ο κάθε κάδος απορριμάτων θα έχει αισθητήρα ωστε να ξέρουμε αν είναι γεμάτος και να πηγαίνουμε αλλού να πετάξουμε τα σκουπίδια μας"

Στις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, τονίστηκε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τα ωφέλη που αυτός θα επιφέρει. Αυτό στο οποίο υπάρχει αντίθεση είναι η εκχώρηση σε ιδιώτη, για τους παρακάτω λόγους:

- Αφού ο ιδιώτης αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του έργου θα αποκομίσει σίγουρα κέρδη, αν την αναλάβει ο ίδιος ο δήμος (ενδεχομένως με ανάθεση σε ιδιώτη τμημάτων της κατασκευής που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία), θα αποκομίσει ο ίδιος - και κατ' επέκταση οι δημότες - τα κέρδη.

- Αναθέτοντας τη λειτουργία του έργου σε ιδιώτη, ο δήμος του μεταφέρει και όλο τον έλεγχο της λειτουργίας αυτής. Για παράδειγμα είναι παραπάνω από πιθανό, για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του ο ιδιώτης να μειώσει το χρόνο και την ένταση του φωτισμού.

- παρ' ότι ο Πατούλης σκίζει τα ιμάτιά του ότι θα προστατέψει τους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι όταν το αντικείμενο της εργασίας τους μεταφέρεται σε ιδιώτη, οι θέσεις τους γίνονται επισφαλείς. Το αποτέλεσμα από μια ευρύτερη οπτική είναι σε βάθος χρόνου να αντικαθίστανται θέσεις εργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες έχουν ακόμη εγγυήσεις ένός στοιχειώδους επιπέδου εργασιακών δικαιωμάτων, με θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις οποίες βέβαια οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με συνθήκες "γαλέρας".

Τα επιχειρήματα αυτά, βέβαια, έχουν ευρύτερη εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι τα ΣΔΙΤ είναι η διαδικασία που επιβάλλουν οι κατοχικές αρχές σε όλες τις δημόσιες επενδύσεις.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε ιδιαίτερο βάρος καθώς το έργο έχει εκ των πραγμάτων πιλοτικό χαρακτήρα και είναι παραπάνω από πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν προηγούμενο για παρόμοιες κινήσεις και σε άλλους δήμους της χώρας. Σημειώνεται και το γεγονός ότι ο δήμαρχος του Μαρουσιού είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ (κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας) και από αυτή τη θέση θα του είναι εύκολο να προωθήσει το μοντέλο αυτό.

Το ΚΚΕ

Τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησαν ελάχιστοι δημότες, κυρίως μέλη της ΛΑΕ Αμαρουσίου. Με έκπληξή τους είδαν ότι το ΚΚΕ ήταν ο μεγάλος απών από τη συνεδρίαση. Όχι μόνον δεν είχαν έρθει οι εργαζόμενοι, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων, που είχαν βγάλει ανακοίνωση και καλούσαν "όλους" στη συνεδρίαση, δεν έκαναν τον κόπο να πατήσουν το πόδι τους ούτε οι ίδιοι. Ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ απουσίαζαν, όλως τυχαίως! Ο ένας είχε ειδοποιήσει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι δε θα μπορέσει να έρθει λόγω συνδικαλιστικής υποχρέωσης, η άλλη είχε μια οικογενειακή υποχρέωση... Βεβαίως ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΦΥΡΙΖΑ εντελώς τυχαία είχε και αυτός μια ανειλλημένη υποχρέωση και ήταν αναγκασμένος να λείπει.

Η αίσθηση που υπήρξε στους παριστάμενους είναι ότι το ΚΚΕ είχε έρθει σε συμφωνία με τον Πατούλη - κοινώς "το πούλησε". Το ερώτημα είναι αν η συμφωνία έγινε με τα τοπικά στελέχη, ή ήταν κεντρική απόφαση να αφεθεί η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά, και τραβήχτηκαν τα αυτιά στα τοπικά στελέχη που ετοιμάζονταν να αντιδράσουν. Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το ΚΚΕ, μάλλον η δεύτερη περίπτωση είναι πιθανότερη.

Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ότι η απόφαση της ιδιωτικοποίησης πέρασε με πελιοψηφία...
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας