patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Bασικό εισόδημα λύση στην αυξανόμενη ανεργια;

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 26, 2019 8:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Bασικό εισόδημα λύση στην αυξανόμενη ανεργια; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Oσο προχωράει η παγκοσμιοποίηση και το αφήγημα της περιβόητης «μεγάλης ψηφιακής μεταμόρφωσης» αφόπλισε το όπλο του ανθρώπινου μόχθου, η παλιά ιδέα ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος που θα καταβάλλεται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, από την γέννηση ως τον θάνατό τους, προβάλλεται σήμερα διθυραμβικά ως η μόνη σανίδα σωτηρίας.

Οι ίδιοι οι δημιουργοί της μετάλλαξης του εργατικού δικαίου προς μια «κοινωνία χωρίς συμβόλαιο» με ανύπαρκτη προστασία του πολίτη, καθοδηγούν τώρα εντέχνως τη συζήτηση των πολιτικών φορέων προς ένα δικαίωμα εισοδήματος χωρίς απασχόληση, ενώ το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην άρση των λόγων εξ αιτίας των οποίων φτάσαμε εδώ.

Ενώ η φράση «πλήρης απασχόληση» εκλείπει από τις αποβιομηχανοποιημένες και ουμπεροποιημένες κοινωνίες μας, οι υπέρμαχοί του βασικού εισοδήματος ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «έναν από τους κεντρικούς πυλώνες μιας ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία «θα κατανέμεται ισότιμα η πραγματική ελευθερία να ολοκληρωθεί ο κάθε πολίτης εντός και εκτός της εργασίας».

Σύντομη ιστορία του βασικού εισοδήματος

Ας δούμε όμως περιληπτικά μερικές προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα στον δυτικό κόσμο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο Άγγλος πολιτικός και φιλόσοφος Τόμας Μορ και άγιος της καθολικής εκκλησίας (1478-1535) στο έργο του Ουτοπία (1516) κατηγορούσε τους συγχρόνους του γράφοντας: «εξαναγκάζετε τους κλέφτες να υποφέρουν από τρομερά μαρτύρια. Δεν θα ήταν καλύτερα να εξασφαλιστεί η ύπαρξη όλων των μελών της κοινωνίας, ώστε κανείς να μην θεωρεί απαραίτητο πρώτα να κλέψει και μετά να αφανιστεί;»

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ισπανός λόγιος και ανθρωπιστής Jean-Luis Vives (1492-1540) υποστήριξε το De subventione Pauperum, δηλαδή ένα είδος δημοσίου βοηθήματος για τους φτωχούς και ένα εμβρυϊκό κράτος πρόνοιας με αντάλλαγμα τη «διαθεσιμότητα για εργασία». Η δημοτική βοήθεια προς τους φτωχούς ξεκίνησε λίγο αργότερα με τους Νόμους για τους Φτωχούς (Poor laws, 1597-1601) που εκδόθηκαν στην ελισαβετιανή Αγγλία.

Τον Ιούνιο του 1793 ο Ροβεσπιέρος (1758-1794) πέρασε από τη Συντακτική Συνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης το κοινωνικό δίκαιο επιβεβαιώνοντας δυναμικά το «δικαίωμα ύπαρξης» για όλους και το αναγκαίο θέμα των προς το ζην: «η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να παρέχει τα απαραίτητα για τη συντήρηση όλων των μελών της, είτε με την παροχή θέσεων εργασίας, είτε με την παροχή μέσων επιβίωσης σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας εργασίας. Η απαραίτητη βοήθεια για εκείνον που στερείται τα αναγκαία είναι χρέος εκείνου που του περισσεύουν».

Ωστόσο, η πτώση του Ροβεσπιέρου εξαέρωσε αυτή τη σημαντική πρόοδο στην αρχή που είχε διατυπωθεί από τον Καντ (1724-1804) στο βιβλίο Μεταφυσική των Ηθών (1797) και τον Φίχτε (1762-1814) στο État commercial fermé (1800).

Ο τέκτων και πολέμιος του χριστιανισμού Τόμας Πέιν (1737-1809) που ενέπνευσε τα αμερικανικά και γαλλικά επαναστατικά κινήματα, έγραφε στο φυλλάδιό του Αγροτική Δικαιοσύνη του 1796: «αν δεν είναι εγγυημένοι για κάθε πολίτη οι άνευ όρων ελάχιστοι πόροι διαβίωσης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτοχρόνως η ελευθερία, η ισότητα, και η αδελφοσύνη».

Ο Πέιν πρότεινε την καταβολή ενός βασικού κληροδότηματος ύψους 15 λιρών στερλινών κατά την ενηλικίωση κάθε πολίτη ηλικίας άνω των 21 ετών «ως αποζημίωση που πηγάζει από το φυσικό δίκαιο, το οποίο το σύστημα των μεγάλων ιδιοκτησιών τους έχει αφαιρέσει».

Το επόμενο έτος ο παιδαγωγός Thomas Spence (1750-1814) πρότεινε στο φυλλάδιό του με τίτλο Τα δικαιώματα των παιδιών (1797) ένα εισόδημα που η χρηματοδότησή του θα γινόταν μέσω της αξίας της γης και των κτιρίων που κατείχαν οι πλούσιοι.

Οι δικαστές του Speenhamland, μιας κωμόπολης της επαρχίας Berkshire της Αγγλίας, το 1795 νομοθέτησαν μια «δοκιμαστική εκχώρηση μετρητών», αλλά οι βιομηχανικές ελίτ της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης που ήταν τότε σε εξέλιξη, κατόρθωσαν να επιτύχουν την κατάργηση του «δικαιώματος στη ζωή» που είχε θεσπιστεί με τον Νόμο του Speenhamland την 6η Μαΐου 1795.

Ο Πρωσο-γερμανός καγκελάριος Ότο φον Βίσμαρκ (1815-1898) δημιούργησε μεταξύ 1883 και 1889, «το πρώτο γενικό σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους, που κάλυπτε την περίθαλψη ασθενείας, αναπηρίας και γήρατος, με την ενεργό συμμετοχή των εργοδοτών και των συνδικάτων στη διαχείρισή της» αναγνωρίζοντας την κοινωνική προστασία ως «ένα από τα κύρια καθήκοντα των σύγχρονων κρατών».

Σήμερα, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αυτοματοποίησης της ανθρώπινης εργασίας, αδυνατώντας να προσφέρουν εργασία στους πολίτες τους, περιορίζονται σε λειτουργίες αστυνόμευσης καταπνίγοντας κάθε αίτημα που σχετίζεται με την άρση των παράνομων δικαιωμάτων των τραπεζών και της παραβίασης της δημοκρατίας.

https://aperopia.fr/06-2019/einai-to-katholiko-vasiko-eisodima-lysi-stin-ayxanomeni-anergia/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας