patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Tρεις σαουδαραβικές ταξιαρχίες εκμηδενίστηκαν από τους Χούθι

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Οκτ 21, 2019 1:14 am    Θέμα δημοσίευσης: Tρεις σαουδαραβικές ταξιαρχίες εκμηδενίστηκαν από τους Χούθι Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Tρεις σαουδαραβικές ταξιαρχίες εκμηδενίστηκαν από καταστροφική επίθεση των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

Του Federico Pieraccini

πηγή: https://www.strategic-culture.org/news/2019/09/30/three-saudi-brigades-annihilated-in-devastating-houthi-offensive-in-saudi-arabia/

Πολλοί μπορεί μέχρι τώρα να είχαν οδηγηθεί να πιστέψουν ότι οι Χούθι ήταν μια ξυπόλυτη στρατιά χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες. Πολλοί, βλέποντας τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους στα σαουδαραβικά διυλιστήρια, ίσως τις θεώρησαν είτε προβοκάτσια των ίδιων των σαουδαράβων για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας της Aramco, είτε μια επιχείρηση που διεξήγαγε το Ιράν ή ακόμα και το Ισραήλ. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, οι Χούθι έβαλαν τέλος σε αυτές τις εικασίες, επιβεβαιώνοντας όσα πολλοί γράφουμε εδώ και μήνες. Δηλαδή ότι οι ασύμμετρες τακτικές των Χούθι, σε συνδυασμό με τις συμβατικές ικανότητες του στρατού της Υεμένης, είναι ικανές να γονατίσουν το Σαουδαραβικό βασίλειο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Οι πυραυλικές δυνάμεις του στρατού της Υεμένης είναι σε θέση να εκτελούν εξαιρετικά πολύπλοκες επιθέσεις, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα πληροφοριών που παρέχονται από τον ντόπιο σιιτικό πληθυσμό στο εσωτερικό του Βασιλείου που είναι ενάντια στη δικτατορία του οίκου των Σαούντ. Αυτοί οι συμπαθώντες των Χούθι στη Σαουδική Αραβία βοήθησαν στην αναγνώριση στόχων, διεξήγαγαν αναγνωρίσεις στα διυλιστήρια, βρήκαν τα πιο ευάλωτα σημεία και πέρασαν αυτές τις πληροφορίες στον στρατό των Χούθι και της Υεμένης. Αυτές οι δυνάμεις της Υεμένης χρησιμοποίησαν τοπικά παραγόμενα μέσα για να προκαλέσουν σοβαρή υποβάθμιση της παραγωγής στα εργοστάσια εξόρυξης και επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Τα θανατηφόρα πλήγματα μείωσαν κατά το ήμισυ στην παραγωγή πετρελαίου. Οι Χούθι απείλησαν να πλήξουν και άλλους στόχους αν η γενοκτονία που διεξήγαγε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη δεν σταματούσε.

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη οι Χούθι και ο στρατός της Υεμένης διενήργησαν μια απίστευτη συμβατική επίθεση που διήρκησε τρεις μέρες και ξεκίνησε από το έδαφος της Υεμένης. Η επιχείρηση πρέπει να βασίστηκε σε πολύμηνο επιχειρησιακό προγραμματισμό και συλλογή πληροφοριών. Ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη επίθεση από εκείνη που διεξήχθη κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Aramco. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία παρασύρθηκαν σε ευάλωτες θέσεις και στη συνέχεια, με μια κίνηση τανάλιας που πραγματοποιήθηκε γρήγορα στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, οι Χούθι περικύκλωσαν την πόλη Ναζράν και τα περίχωρά της και διέλυσαν τρεις Σαουδικές ταξιαρχίες με χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες ανώτερων/ανώτατων αξιωματικών, καθώς και πολλά οχήματα μάχης. Αυτό το γεγονός αλλάζει τα δεδομένα και αφήνει τις ΗΠΑ, τον Πομπέο, τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες ανίκανους να κατηγορήσουν το Ιράν, καθώς όλα αυτά έλαβαν χώρα πολύ μακριά από το Ιράν.

Το έδαφος για τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση προλειάνθηκε με επίθεση με πυραύλους του πυροβολικού της Υεμένης ενάντια στο αεροδρόμιο του Τζιζάν, το οποίο επλήγη από 10 πυραύλους με αποτέλεσμα να παραλύσει η κίνηση προς και από το αεροδρόμιο και να καταστεί αδύνατη η αεροπορική υποστήριξη των περικυκλωμένων στρατευμάτων. Οι Χούθι έπληξαν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο “βασιλιάς Χαλέντ” στο Ριάντ σε μια σημαντική επιχείρηση που έπληξε τα ελικόπτερα Apache, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι κοντινές στρατιωτικές βάσεις έγιναν επίσης στόχος, ώστε να αποκοπούν οι ενισχύσεις και να διασπαστεί η αλυσίδα διοίκησης. Αυτό έκανε τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας να τραπούν, αποδιοργανωμένες, σε φυγή. Οι εικόνες που εμφανίζονται από τους Χούθι δείχνουν έναν δρόμο στη μέση μιας κοιλάδας στα περίχωρα του Ναζράν με δεκάδες σαουδαραβικά τεθωρακισμένα οχήματα που προσπαθούν να φύγουν, ενώ δέχονται επίθεση από τους Χούθι και από τις δύο πλευρές με οπλοβομβίδες, βαριά και ελαφρά όπλα. Η πανωλεθρία επιβεβαιώνεται οπτικά από τον αριθμό των θυμάτων καθώς και τον αριθμό των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν. Οι εικόνες δείχνουν σειρές σαουδαράβων κρατουμένων που περπατούν υπό τη φρούρηση των Υεμενιτών προς στρατόπεδα φυλάκισης. Αποτελούν συγκλονιστικό θέαμα: ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας, ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στον κόσμο, συντρίβεται ολοκληρωτικά από μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι αριθμοί τα λένε όλα: οι Χούθι έθεσαν στον έλεγχό τους περισσότερα από 350 χιλιόμετρα σαουδαραβικής επικράτειας. Δεδομένου ότι ο στρατιωτικός προûπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας είναι σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το επίτευγμα αυτό καθίσταται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Οι δυνάμεις των Χούθι χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και ηλεκτρονικό πόλεμο για να εμποδίσουν τους Σαουδάραβες να υποστηρίξουν τα στρατεύματά τους με αεροπορία ή με άλλα μέσα. Οι μαρτυρίες από τους Σαουδάραβες στρατιώτες υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση έγιναν με μισή καρδιά και έφεραν ελάχιστα αποτελέσματα. Οι Σαουδάραβες αιχμάλωτοι κατηγορούν τους στρατιωτικούς τους ηγέτες ότι τους άφησαν ανυπεράσπιστους μπροστά στους αντιπάλους τους.

Ο στρατός της Υεμένης και οι Χούθι μπόρεσαν μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες να προκαλέσουν ένα καταστροφικό πλήγμα τόσο στην αξιοπιστία των αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ όσο και στον στρατό της Σαουδικής Αραβίας. Το έκαναν χρησιμοποιώντας δημιουργικές μεθόδους κατάλληλες για τον επιδιωκόμενο στόχο.
Αρχικά αποκάλυψαν ότι το Βασίλειο είναι ευάλωτο εκ των έσω πραγματοποιώντας διείσδυση στη Σαουδική Αραβία σε βαθμό που ήταν σε θέση να διεξάγουν εσωτερική αναγνώριση με τη βοήθεια τοπικών συνεργατών ή πρακτόρων, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς πού θα χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου για μέγιστο αποτέλεσμα και ζημιά.

Στη συνέχεια κατέδειξαν τις τεχνικές τους ικανότητές μέσω μιας ασύμμετρης επιχείρησης, η οποία χρησιμοποίησε αεροσκάφη (drones) διαφορετικών τύπων καθώς και ηλεκτρονικό πόλεμο για να τυφλώσει τα ραντάρ του συστήματος Patriot των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά το ήμισυ η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για χρονικό διάστημα που η Aramco δεν έχει ακόμη προσδιορίσει.

Τέλος, η πιο εκπληκτική και απίστευτη πτυχή αυτών των πρόσφατων γεγονότων είναι η τελευταία χερσαία επιχείρηση της Υεμένης που διεξήχθη σε εχθρικό έδαφος και πέτυχε να περικυκλώσει τρεις ταξιαρχίες αποτελούμενες από χιλιάδες άνδρες μαζί με τον εξοπλισμό τους. Χιλιάδες στρατιώτες της Υεμένης που ήταν πιστοί στους Χούθι έλαβαν μέρος σε αυτή την επιτυχημένη επιχείρηση, υποστηριζόμενη από drones, αεροσκάφη επίγειας επίθεσης και συστοιχίες αεράμυνας. Τέτοιες δυνατότητες συνήθως συναντώνται σε καλά εκπαιδευμένους και άρτια εξοπλισμένους στρατούς και όχι στρατούς κάποιας τριτοκοσμικής χώρας.

Οι Χούθι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ όταν έπληξαν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου του. Έκαναν γνωστό ότι είχαν τα μέσα και την ικανότητα να πλήξουν το βασίλειο ανεπανόρθωτα, οδηγώντας τελικά στην ανατροπή του οίκου των Σαούντ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Υεμένης, μετά το πλήγμα στις πετραλαϊκές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις επιθετικές ενέργειες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αφήνοντας το Ριάντ να αποφασίσει αν τα πράγματα θα σταματούσαν εκεί και θα κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματίσουν τη σύγκρουση ή αν είχε όρεξη και για μια άλλη δόση από τα ίδια.

Ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν αναμφισβήτητα θα έλαβε πολλές διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς, που θα εξηγούσαν την αποτυχία των συστημάτων Patriot και θα διαβεβαίωναν ότι περισσότερη αμερικανική βοήθεια ήταν καθ’ οδόν και ότι, εξάλλου, θα ήταν αδύνατο να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Χούθι, δεδομένου ότι θεωρούνται ως όργανα των Ιρανών (ισχυρισμός που έχει αποδειχθεί ψευδής) - για να μην αναφέρουμε, φυσικά, την τεράστια απώλεια γοήτρου για τους Σαουδάραβες, τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς αν υποχρεώνονταν σε μια τέτοια συνθηκολόγηση.

Γίνεται ήδη λόγος στο Ριάντ για την παραλαβή νέων προμηθειών του συστήματος THAAD (εξίσου άχρηστου κατά της ασύμμετρης απειλής από τους Χούθι) και άλλων πολύ δαπανηρών αμερικανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Δυστυχώς για τους Σαουδάραβες, οι ΗΠΑ δεν έχουν συστήματα σαν τα Ρωσικά Pantsir και BUK, τα οποία επιτρέπουν μια πολυεπίπεδη αεράμυνα, ιδανική για την άμυνα ενάντια σε μικρά αεροσκάφη χαμηλής πτήσης και σε πυραύλους που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν με συστήματα όπως το Patriot και το THAAD.

Αντί να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Υεμένη ωστε να αποφύγουν νέα χτυπήματα από τους Χούθι, ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και οι σύμβουλοί του φαίνεται ότι θεώρησαν σωστό να διαπράξουν περαιτέρω εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Αντιμέτωπη με αυτή την αδιαλλαξία, οι Χούθι προχώρησαν με μια νέα επίθεση ακόμη πιο καταστροφική για το ηθικό των Σαουδαράβων και αποδιοργανωτική για τους δυτικούς διαμορφωτές της πολιτικής. Χιλιάδες άντρες και ο εξοπλισμός τους είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν είτε αιχμαλωτίστηκαν με κίνηση-τανάλια που θυμίζει τις ενέργειες του DPR και του LNR στην Ουκρανία το 2015, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου περικυκλώθηκαν και καταστράφηκαν με παρόμοιο τρόπο.

Συνήθως τέτοιες κινήσεις τανάλιας απαιτούν διεξοδική αναγνώριση του εδάφους για να προσδιορίσουν πού είναι καλύτερο να περικυκλώσουν τον εχθρό. Επιπλέον, συστήματα αεροπορικής υποστήριξης και αεράμυνας θα ήταν απαραίτητα για να αποφευχθούν αντεπιθέσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Εκτός από όλα αυτά χρειάζονται στρατεύματα καλά εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα για τέτοιες επιθέσεις που απαιτούν συντονισμό καθώς και γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση εντολών. Όλες αυτές οι απαιτήσεις εκπληρώθηκαν ως αποτέλεσμα της άριστης προετοιμασίας και γνώσης του εδάφους από τον στρατό της Υεμένης και τους Χούθι.

Εάν η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είχε τέτοιο αντίκτυπο, τότε η ακόμα πιο δραματική επίθεση αυτού του περασμένου Σαββάτου θα έχει αναγκάσει τον Μωχάμαντ Μπιν Σαλμάν και τους αμερικανούς συμμάχους του να αντιμετωπίσουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει ότι δεν έχει την ικανότητα να υπερασπίζεται τα σύνορά της απέναντι στην Υεμένη, αφήνοντας ελεύθερο τον στρατό των Χούθι και της Υεμένης να εισέλθουν στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας κατά βούληση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη και τα αισθήματα των Σαουδάραβων και των Αμερικανών.

Πρόκειται για κίνηση ματ των Χούθι ενάντια στο Ριάντ από τρεις απόψεις. Πρώτον, έδειξαν ότι είχαν επαρκή τοπική στήριξη εντός της Σαουδικής Αραβίας ωστε να έχουν έτοιμους εσωτερικούς σαμποτέρ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με το Ιράν ή την Υεμένη. ¾στερα, έδειξαν ότι έχουν την ικανότητα να σακατέψουν την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Τέλος, οι συμβατικές δυνάμεις της Υεμένης θα μπορούσαν να ανακαθορίσουν τα σύνορα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης προς όφελός τους, αν οι ηγέτες της Υεμένης αποφάσισαν να εισβάλουν και να καταλάβουν μια ζώνη σαουδαραβικής επικράτειας για να εξασφαλίσουν μια ζώνη ασφαλείας, δεδομένου ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις παραβιάζουν την κυριαρχία της Υεμένης και σφαγιάζουν αμάχους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς τη σημασία αυτών των γεγονότων. Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο δεν είναι σε θέση να νικήσει τη φτωχότερη αραβική χώρα στον κόσμο. Επιπλέον, δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις στρατηγικές του εγκαταστάσεις και τα σύνορα από αυτή τη φτωχή αραβική χώρα. Οι Χούθι δείχνουν στον κόσμο τι μπορεί να κάνει μια φτωχή αλλά οργανωμένη και παθιασμένη ένοπλη δύναμη χρησιμοποιώντας ασύμμετρες μεθόδους για να τσακίσει έναν από τους καλύτερους εξοπλισμένους στρατούς στον κόσμο. Αυτή η σύγκρουση θα μελετηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο ως παράδειγμα του πώς είναι εφικτός ένας νέος τρόπος πολέμου όταν οι τεχνολογικές ικανότητες είναι εκδημοκρατισμένες και διαθέσιμες σε όσους γνωρίζουν πώς να τις χρησιμοποιήσουν κατάλληλα, όπως έδειξαν οι Χούθι με τη χρήση των drones και του ηλεκτρονικού πολέμου.

Με τους Χούθι να έχουν πλέον μεγάλη δύναμη πίεσης, μέσω ενός συνδυασμού πυραυλικών ικανοτήτων, πολυάριθμων αιχμαλώτων πολέμου και σαμποτέρ διασκορπισμένων σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία (παρεμπιπτόντως, μια παράξενη πυρκαγιά ξέσπασε στην Τζέντα την Κυριακή στο σιδηροδρομικό σταθμό αλ Χαραμάϊν) , ίσως είναι καιρός ο Ριάντ να αποδεχθεί τις τραγικές συνέπειες αυτού του άχρηστου πολέμου και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Χούθι.
Η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τέτοιες διαπραγματεύσεις. Αλλά αν ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και η οικογένειά του επιθυμούν να σώσουν το βασίλειό τους, είναι καλύτερα να αρχίσουν αμέσως να μιλάνε στους Χούθι. Διαφορετικά, είναι μόνο θέμα χρόνου το πότε μια νέα επίθεση των Χούθι θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση και καταστροφή του οίκου των Σαούντ και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Nikoss
Site Admin


Συμμετέχουν: 07 Απρ 08
Δημοσιεύσεις: 1808

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 22, 2019 1:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η αλήθεια είναι, πως η αίσθηση που σου δίνει το συγκεκριμένο άρθρο είναι, πως είναι πολύ καλό, για να είναι αληθινό... Ωστόσο η αδυναμία μας να το ελέγξουμε, μας κάνει να το βάλουμε όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και για συζήτηση. και μην ξεχνάμε ότι ο καιρός θα δείξει τι είναι πραγματικό και τι όχι...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
επισκέπτης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 22, 2019 3:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Εγώ ποτέ δεν θα τοποθετηθώ υπέρ του ισχυρού δυνάστη απέναντι στον ασθενέστερο καταπιεσμένο, αλλά θέλω να μου γράψετε ποιος εξοπλίζει τους υεμενίτες. Τους σαουδάραβες η Αμερική, τους εχθρού6ς της ποιος;
Επιστροφή στην κορυφή
φρουρός της Επανάστασης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 22, 2019 7:43 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το Ιράν.

Και μάλιστα πολύ γουστάρω!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 23, 2019 12:42 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Όπως σωστά λέει ο Νίκος, δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο. Αυτό ισχύει σε κάθε πολεμική σύρραξη, και όχι μόνον. Αρκεί να θυμηθούμε τα βίντεο των Αφγανικών δυνάμεων που κινούνταν με μουσική υπόκρουση Θοδωράκη κάτω από διαφημίσεις της Coca Cola.

Παρ' όλα αυτά, αν μελετήσει κανείς το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων και κατανοήσει σωστά τη συνολική εικόνα στην οποία εντάσσονται, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα με αρκετή ασφάλεια.

Θα παραθέσω εδώ μερικά στοιχεία που ίσως βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

- Η Υεμένη είναι μία χώρα 27 εκατομυρίων κατοίκων, της οποίας οι κάτοικοι έχουν ζήσει σε πόλεμο σχεδόν όλη τους τη ζωή. Επιπλέον φημίζονται για την παλληκαριά τους (σα να λέμε, οι Σφακιανοί του Αραβικού κόσμου). Η Σαουδική Αραβία είναι ένα βασίλειο του οποίου τα 33 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε λιγότερο ή περισσότερο άνετες συνθήκες.

- Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πλήξει με πυραύλους καίριους στόχους της Σαουδικής Αραβίας (αεροδρόμια κλπ) από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

- ο Σαουδαραβικός στρατός, παρότι άρτια εξοπλισμένος, δεν έχει τις υποκειμενικές προûποθέσεις που θα τον καθιστούσαν αξιόμαχο. Η ανώτατη διοίκησή του αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της βασιλικής οικογένειας (οποιοσδήποτε άλλος γινόταν στρατηγός θα αποτελούσε κίνδυνο για το καθεστώς). Το ίδιο ισχύει για όλες τις ανώτατες διοικητικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού - υπουργοί, πρεσβευτές κλπ. Οι κοινοί θνητοί δεν έχουν καν το ανούσιο δικαίωμα ψήφου των δυτικών. Υπό αυτές τις συνθήκες, δε μπορώ να φανταστώ γιατί ένας στρατιώτης του σαουδικού στρατού, μόλις έβλεπε ότι οι αντίπαλοί του δεν παίζουν, θα έπαιζε τη ζωή του κορώνα γράμματα. Και ακόμη και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στρατηγοί, ταξίαρχοι κλπ, πιθανόν να αισθάνονται το ίδιο μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν που λέγεται ότι φυλάκισε εκατοντάδες μέλη της οικογένειάς του, καθάρισε κάμποσους και έβαλε να βασανίσουν τους υπόλοιπους μέχρι να δεχτούν να υπογράψουν χαρτιά με τα οποία του παραχωρούσαν το ήμισυ της περιουσίας τους. Ας αναφερθεί και κάτι στο οποίο τότε δεν είχαμε δώσει σημασία: Όταν γινόντουσαν οι εκκαθαρίσεις, οι Χούθι είχαν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δώσουν πολιτικό άσυλο σε οποιοδήποτε διωκόμενο μέλος της οικογένειας των αλ Σαούντ το ζητήσει. Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν θα έχει ένα ακόμη ενδεχόμενο να τον ανησυχεί: Την πιθανότητα ανακτορικού πραξικοπήματος από τους πιστούς εξαδέλφους του, τη στιγμή που η επόμενη ήττα από τους Χούθι θα έχει υπονομεύσει παραπέρα το κύρος του. Ακόμη όμως και αν οι Σαουδάραβες ήθελαν ολόψυχα να πολεμήσουν "for king and country", πρόκειται για ένα στρατό που δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί στη φωτιά του πολέμου. Η μόνη εμπειρία που έχουν είναι από ασκήσεις επί χάρτου.

- Από την άλλη μεριά, έχουμε ένα στρατό που πολεμάει υπερ βωμών και εστιών, σάρκα από τη σάρκα ενός λαού που υφίσταται γενοκτονία από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους. Το κάθε μέλος αυτού του στρατού, από τον αρχηγό του επιτελείου μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, έχει πιθανότατα θρηνήσει θύματα μέσα από την οικογένειά του. Ακόμη χειρότερα, ξέρει ότι θα θρηνήσει και άλλα (ή θα τον θρηνήσουν αυτά) αν δε βάλει τέλος στην εισβολή το συντομότερο δυνατόν. Πάμπολλες φορές στην ιστορία έχουμε δεί ότι υπό αυτές της συνθήκες οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ηρωισμό που να τους δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις.

- Ίσως σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω: Οι Σαουδάραβες μέχρι σήμερα είναι (ήταν;) ενταγμένοι σταθερά στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Πρόκειται για τις ίδιες ΗΠΑ που, μερικές μόλις μέρες μετά τα γεγονότα που περιγράφει το άρθρο, εγκατέλλειψαν τις βάσεις τους στη Συρία και ήδη εγκαθίστανται εκεί Ρωσικά στρατεύματα. Στην πραγματικότητα το Σαουδαραβικό καθεστώς είναι κομμάτι ένός κόσμου που βουλιάζει.

- Τα χρυσοπληρωμένα όπλα που έχουν αγοράσει υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ρώσικα που είναι κατά δύο γενιές πιο προηγμένα και κοστίζουν πολύ φθηνότερα. Οι επιθέσεις των Χούθι αποδεικνύουν ότι πρόκειται απλά για πανάκριβα, γυαλιστερά αλλά άχρηστα παιχνίδια. Η πρόταση του Πούτιν την ίδια μέρα που έγιναν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ("αν θέλουν, μπορούμε να τους πουλήσουμε οπλικά συστήματα που θα τους προστατεύουν από τέτοιες επιθέσεις") μάλλον δεν ήταν φτηνό αστειάκι. Φαίνεται να ήταν μια πολύ σοβαρή πρόταση προς έναν ααγοραστή που είναι αντικειμενικά σε κατάσταση απελπισίας (μπορεί κανείς να φανταστεί πόσες ώρες μετά από τυχόν ανατροπή του θα ζήσει ο Μπιν Σαλμάν).

- Στο παραπάνω πλαίσιο, η επίσκεψη του Πούτιν στη Σαουδική Αραβία πριν από έξι ημέρες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι πράγματι ιδιαίτερα περίεργο το ότι μέσα στο καζάνι των εξελίξεων στη Συρία, με τις μάχες να μαίνονται, τις στρατιές να κινούνται και τις προθεσμίες να εκπνέουν, ο Πούτιν βρήκε χρόνο να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Ακόμη πιο περίεργη ήταν η υποδοχή που του επιφυλλάχθηκε: οι δρόμοι της πρωτεύουσας σημαιοστολίστηκαν με ρώσικες και σαουδαραβικές σημαίες, οι φωτεινές επιγραφές που παρέχουν πληροφορίες για την κίνηση εκείνη τη μέρα καλοσώριζαν τον Πούτιν στα Αραβικά και τα ρώσικα, αεροπλάνα πετούσαν, 21 κανόνια έβαλλαν τιμητικά, μια έφιπη τιμητική φρουρά ακολουθούσε τη λιμουζίνα που τον πήγε στο παλάτι. Και το πιο εξωφρενικό: Η Ρωσία κλήθηκε να συμμετάσχει στη διεθνή έρευνα για τις επιθέσεις στα διυλιστήρια του περασμένου μήνα. Συμμετοχή που βέβαια θα ακυρώσει τα σχέδια ενοχοποίησης του Ιράν. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι και η πώληση και εγκατάσταση συστοιχιών S400 στη Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του Μπιν Σαλμάν να εγκαταλείπει το πλοίο των ΗΠΑ που βουλιάζει. Και αυτή η εικόνα, όπως λένε οι γιατροί, "είναι συμβατή" με την εικόνα μίας χώρας που έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα, βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο και τρέχει να περισώσει ότι γίνεται.

- Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα στη Συρία, φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τεκτονικής κλίμακας εξελίξεις. Εξελίξεις που έχουν προετοιμαστεί από χρόνια βασανιστικά αργών εξελίξεων οδηγούνται τελικά σε αλλαγές που συμβαίνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.


επισκέπτης έγραψε:
Εγώ ποτέ δεν θα τοποθετηθώ υπέρ του ισχυρού δυνάστη απέναντι στον ασθενέστερο καταπιεσμένο, αλλά θέλω να μου γράψετε ποιος εξοπλίζει τους υεμενίτες. Τους σαουδάραβες η Αμερική, τους εχθρούς της ποιος;


Αν πάρουμε κατα λέξη το κριτήριό σου, εδώ θα δυσκολευτείς να διαλέξεις, δεδομένου ότι φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με σύγκρουση ανάμεσα σε ισχυρό καταπιεσμένο και ασθενέστερο δυνάστη Wink

Για να το πάμε ανάποδα, στο συνασπισμό ενάντια στους Χούθι συμμετέχουν η Σαουδάραβες, τα Εμιράτα, το Κουβέϊτ, το Κατάρ, το Μπαχρέϊν, η Ιορδανία, το Μαρόκο, το Σουδάν, η Αίγυπτος και το Πακιστάν. Οι Αμερικάνοι εξοπλίζουν (πουλάνε όπλα δηλαδή) το συνασπισμό και πιέζουν, χωρίς να συμμετέχουν με δικές τους δυνάμεις.

Παρ' όλα αυτά, οι Υεμενίτες δεν υποτάσσονται και μάλιστα δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνον αν έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Από που εξοπλίζονται; μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Με δεδομένο ότι το κίνημα των Χούθι είναι σιϊτικό, μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να υποθέσουμε ότι υποστηρίζονται ποικιλότροπα από την Περσία και τη Χεζμπολλάχ (στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής, η δογματική ένταξη παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ' όσο συνήθως φανταζόμαστε). Το αν αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει οπλισμό, στρατιωτικούς συμβούλους, οικονομική ενίσχυση ή άλλες μορφές είναι κάτι για το οποίο μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ειδικά η Χεζμπολλάχ αποτελεί μάλλον παγκόσμιο ειδήμονα σε θέματα ασύμμετρου πολέμου, έχοντας οδηγήσει σε πανωλεθρία τον πάνοπλο στρατό του ισραηλινού ψευδοκράτους πάνω από μία φορά (Παρεμπιπτόντως, και αυτό έδειχνε πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, και έγινε και σε πολύ δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον). Με δεδομένη την διάταξη των δυνάμεων, δε μπορεί κανείς να αποκλείσει να έχουν και κάποιου είδους υποστήριξη από Ρωσία και Κίνα. Και βέβαια θα είναι μεγάλο λάθος να ξεχάσουμε ότι σε κάθε νικηφόρα επιχείρηση ενάντια στο "συνασπισμό" υπό τοος Σαουδάραβες, οι Υεμενικές δυνάμεις αποκομίζουν και ποσότητες οπλισμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου της Υεμένης, από την τελευταία επιχείρηση αποκόμισαν, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες οχημάτων.

Σχεδόν σίγουρο επίσης είναι ότι έχουν και δική τους παραγωγή όπλων. Οι πύραυλοι που έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην ίδια την Υεμένη (σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, δεν ταιριάζουν με κανένα γνωστό μοντέλο ιρανικών πυραύλων). Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις.

Και βέβαια σε μία χώρα που βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή πόλεμο τα τελευταία 30-40 χρόνια, τουλάχιστον ελαφρύ οπλισμό θα βρίσκει κανείς και στο παζάρι του τελευταίου χωριού. Η Υεμένη άλλωστε φημιζόταν γι αυτό ακόμη και στεις σχετικά ειρηνικές εποχές της - ένας άντρας που κυκλοφορούσε χωρίς να οπλοφορεί φανερά, τουλάχιστον στην επαρχία, ήταν κάτι αξιοπερίεργο και γινόταν περίγελως.
Επιστροφή στην κορυφή
επισκέπτης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 23, 2019 1:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ως προς την ερώτηση μου στενά, πήρα απάντηση. Είναι ο ασθενέστερος κρίκος, το ότι είναι σιίτες και υποστηρίζεται από σιίτες μου αρκεί. Ξέρω αρκετά από αραβική ιστορία και έχω πάει και εκεί. Όπλα όμως ήξερα ότι φτιάχνανε μόνοι τους ανέκαθεν, αλλά μόνο ατομικό οπλισμό. Αν φτάσανε να κατασκευάζουν πυραύλους, μπράβο τους, και πάλι όμως κάποιος τους έδωσε την τεχνολογίσ και τα κεφάλαια. Για παραπέρα πολιτική ή μάλλον γεωπολιτική ανάλυση, έγραψες αρκετά και, ναι, είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Όπως κάθε επανάσταση είναι ένα τετραγωνάκι της παγκόσμιας σκακιέρας, από πάνω περνάνε με τη σειρά διάφορα πιόνια. Θα δούμε.
Επιστροφή στην κορυφή
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 23, 2019 10:52 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

https://www.uprising.today/military-spokesperson-warns-uae-withdraw-from-yemen-to-save-your-glass-towers/
19 Σεπτεμβρίου

Ο Στρατιωτικός εκπρόσωπος [της Υεμένης] προειδοποιεί τα εμιράτα: Αποσυρθείτε από την Υεμένη για να σώσετε τους γυάλινους πύργους σας

Ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού της Υεμένης εξέδωσε την Τίρτη προειδοποιητική δήλωση που δηλώνει ότι "και μία μόνον επιχείρηση του στρατού της Υεμένης θα κοστίσει πολλά στο καθεστώς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων"

...

"Εχουμε δεκάδες στόχους στη λίστα μας στα ΗΑΕ, περιλαμβανομένων του Αμπου Ντάμπι και του Ντουμπάϊ, τους οποίους μπορούμε να πλήξουμε οποιαδήποτε στιγμή."

"Τα ΗΑΕ πρέπει να αποχωρήσουν από το συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία αν θέλουν να σώσουν τους γυάλινους πύργους τους"

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε χρόνο-ρεκόρ"
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 23, 2019 11:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τις τελευταίες μέρες, ο στρατός της Υεμένης ανάρτησε βίντεο από τη μάχη της Ναζράν:

https://www.uprising.today/footage-shows-destruction-of-saudi-vehicles/
https://www.uprising.today/full-scenes-of-operation-victory-from-god-released/
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 24, 2019 1:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους, οι ισχυρισμοί των Χούθι είναι ψευδείς και τα βίντεο κατασκευασμένα

https://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2019/09/30/Arab-Coalition-Spokesperson-al-Maliki-holds-press-conference.html
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 24, 2019 11:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία
Του ανταποκριτή για θέματα ασφαλείας του BBC, Frank Gardner


Κάποτε θα ήταν σχεδόν αδιανόητο: το Ριάντ στρώνει κόκκινα χαλιά για να υποδεχτεί έναν ρώσο ηγέτη. Κάποιοι από τους πιο ευσεβείς πολίτες της Σαουδικής Αραβίας [σ.τ.μ. μεταφράζουμε κατά λέξη το ανακριβές "citizens" σαν "πολίτες". Στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία δεν έχει πολίτες, έχει υπηκόους.] αποκαλούσαν κατα τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου τους σοβιετικούς "Αυτοί οι άθεοι κομμουνιστές". Πόσο έχει αλλάξει από τότε ο κόσμος!

Αυτή η βδομάδα είδε την επίσημη υποδοχή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας με πλήρη τελετουργικό χαιρετισμό 21 κανονιών, ακρόαση με τον βασιλιά και το διάδοχο, μια σειρά διμερών συμφωνιών και μία στρατηγικό αναδιάταξη των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι αμερικανοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψαν ουσιαστικά τους Κούρδους στην τύχη τους στη βόρεια Συρία.

Πόσο έχει προσεγγίσει λοιπόν η Σαουδική Αραβία τη Ρωσία και γιατί;


Τι συνέβη?

Ο Πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε μια σπάνια, αλλά πολύ δημοσιοποιημένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία - την πρώτη του σε 12 χρόνια - συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία αξιωματούχων στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και της άμυνας. Ανακοινώθηκαν εμπορικές συμφωνίες που ξεπερνούν τα 2 δισ. Δολάρια (1,6 δισ. Λίρες) και έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από 20 διμερείς συμφωνίες σε διαφόρους τομείς.

Οι Σαουδάραβες έχουν επίσης καλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην υπό εξέλιξη διεθνή έρευνα για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους της 14ης Σεπτεμβρίου ενάντια στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Στις συζητήσεις για την άμυνα περιλαμβανόταν η πιθανή αγορά και μελλοντική ανάπτυξη του συστήματος πυραυλικής αεράμυνας S-400 της Ρωσίας, το οποίο θα αποτελούσε διπλωματικό χτύπημα στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν πρόσφατα τη συμμετοχή της Τουρκίας στο μαχητικό πρόγραμμα F35, αφού η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του S-400 από τη Ρωσία.

Οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ριάντ και Μόσχας επιταχύνονται από τη συμφωνία του Ιουνίου 2018 και την πρόσφατη συνεργασία για τον περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Οι ανακοινώσεις της RDIF, του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, που συμπίπτουν με την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν περιλαμβάνουν:

Συμφωνία με τη Σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco να αποκτήσει μερίδιο 30% στη Novomet, ρωσικό προμηθευτή εξοπλισμού πετρελαίου
Μια συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για Σαουδαραβική επένδυση σε ρωσική επιχείρηση χρονομίσθωσης αεροσκαφών
Πιθανή συνεργασία μεταξύ της Gazprom της Ρωσίας και επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά σηματοδοτούν μια σημαντική θέρμανση των δεσμών μεταξύ των Σαουδαράβων και μιας χώρας των οποίων τους εχθρούς (τους αφγανούς μουτζαχεντίν) χρηματοδοτούσαν στη δεκαετία του '80.


Γιατί οι δεσμοί ενισχύονται;

Για να το πούμε απλά, οι Σαουδάραβες δεν εμπιστεύονται πλέον τις ΗΠΑ και τη Δύση όσο παλιότερα. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι εμπιστεύονται τη Μόσχα, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει μια σημαντική επανεξέταση στους κύκλους της Σαουδαραβικής αυλής.

Το πρώτο μεγάλο σοκ ήρθε με τις διαμαρτυρίες της Αραβικής Άνοιξης του 2011. Οι Σαουδάραβες - και άλλες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου - τρομοκρατήθηκαν με την ταχύτητα με την οποία η Δύση πέταξε το μακροχρόνιο σύμμαχο του, τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου.

Αντίθετα, δεν μπορούσαν παρά να προσέξουν ότι η Μόσχα στάθηκε σταθερά στο πλευρό του περικυκλωμένου εταίρου της στη Μέση Ανατολή, του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Το επόμενο σοκ ήρθε με την υποστήριξη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015, η οποία άφησε τους Σαουδάραβες "σύξυλους". Υποψιάστηκαν, σωστά, ότι ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα έχασε το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

Όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Donald Trump επέλεξε το Ριάντ για την πρώτη του υπερπόντια προεδρική επίσκεψη το 2017, οι Σαουδάραβες ενθουσιάστηκαν. Οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον φάνηκε ότι επανέρχονται στην προηγούμενη τροχιά τους και ανακοινώθηκαν συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά στη συνέχεια ήρθε η δολοφονία από Σαουδάραβες κυβερνητικούς πράκτορες του Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 που είχε ως αποτέλεσμα μαζική καταδίκη στον παγκόσμιο ελεύθερο τύπο. [σ.τ.μ. Έτσι αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται μέσα όπως το BBC στο οποίο εμφανίστηκε το άρθρο αυτό].

Καχύποπτοι για την εμπλοκή του, οι δυτικοί ηγέτες άρχισαν να κρατάνε αποστάσεις από το Σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, τουλάχιστον δημόσια. Στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες, τον επόμενο μήνα, σε μεγάλο βαθμό τον απέφευγαν.

Αντίθετα, ο πρόεδρος Πούτιν τον χαιρέτησε θερμά, σαν να ήταν παλιός του φίλος.

Παρόλο που ο Πρόεδρος Τρούμπα [σ.τ.μ. Η συγκεκριμένη μετάφραση στηρίχτηκε στη μετάφραση του google translate απ' όπου και η συγκεκριμένη απόδοση του ονόματος του "πλανητάρχη". Δε μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να την κρατήσω, παρότι θα προτιμούσα το "ο πρόεδρος τρόμπας"] πίεσε να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις με τη Σαουδαραβική ηγεσία, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι εξακολουθούν να απογοητεύονται από την απρόβλεπτη και δονκιχωτική προσέγγισή του στην περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρίγκηπας Χαλέντ μπιν Μπαντάρ, περιέγραψε την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία (που προκλήθηκε από την απόφαση του Τράμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί) ως «καταστροφή». Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με τη Μόσχα, ο πρεσβευτής απάντησε ότι «η Ρωσία συχνά κατανοεί καλύτερα την Ανατολή από ό, τι η Δύση».

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η Ρωσία βοήθησε με επιτυχία να σωθεί το καθεστώς του Άσαντ, επιδεικνύοντας με την ευκαιρία την τελευταία λέξη της στρατιωτικής της τεχνολογίας, ενώ συγχρόνως εγκαθίδρυσε τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή.

Η Αμερική του Τράμπ, εν τω μεταξύ, φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο, παρά την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων για να ενισχύσει την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, αφού ο εξοπλισμός που είχε πουλήσει στους Σαουδάραβες απέτυχε να αποτρέψει την καταστροφική επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι ουσία είναι ότι οι Σαουδάραβες και οι Άραβες σύμμαχοι του Περσικού Κόλπου προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμαχίες τους απομακρυνόμενοι από μια μονομερή εξάρτηση από τη Δύση.

Ο στόχος είναι να διαφυλαχτούν από μελλοντικές ανατροπές, είτε πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούν κατηγορούν το Ιράν (τέτοιες επιθέσεις, μελλοντικά, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων τεχνικών) είτε για διπλωματικές αναταραχές όπως το επεισόδιο Κασόγκι.

Τι συμβαίνει μετά?

Οι νέες εξελίξεις πρέπει να εξεταστούν στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Ο πρώτος εταίρος σε θέματα ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ισχύει από το 1945 όταν ο Πρόεδρος Ρούσβελτ συνάντησε τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλαζίζ πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, οι Σαουδάραβες εγγυήθηκαν να κρατήσουν ανοιχτές τις στρίφιγγες του πετρελαίου ενώ η Αμερική τους υποσχέθηκε μια ομπρέλα ασφαλείας. Αυτό το σύμφωνο, αν και κάπως φθαρμένο στις άκρες, παραμένει σε ισχύ.

Ο αμερικανικός στρατός έχει σημαντικές βάσεις και στις έξι αραβικές χώρες του Κόλπου. Ο 5ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού, με έδρα το Μπαχρέιν, εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο ναυτικό της περιοχής. Όταν ο κ. Τράμπ ήρθε στο Ριάντ, ανακοινώθηκαν συμφωνίες αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Πούτιν ήρθε αυτή την εβδομάδα, ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεκτονικές πλάκες των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή μετατοπίζονται και διαφοροποιούνται. Να περιμένετε περισσότερες επισκέψεις ρωσικών και κινέζων αντιπροσώπων στο Ριάντ μελλοντικά.

Η Αμερική εξακολουθεί να έχει πρωταρχική θέση στο τραπέζι των Σαουδαράβων, αλλά πλέον κάθονται σε αυτό και άλλοι.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας