patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Το αδιανόητο

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 16, 2020 10:53 am    Θέμα δημοσίευσης: Το αδιανόητο Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σε αυτό το άρθρο, σπατάλησα χρόνο για να βρώ τις κατάλληλες λέξεις, γιατί συμβαίνουν πράγματα για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία. Μακάρι να συνέβαινε το παράλογο. Θα το καθορίζαμε γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις. Αλλά εδώ συμβαίνει το αδιανόητο.
Δομικά στοιχεία του καπιταλισμού, στο παρελθόν, υπήρξαν πάντοτε ο ανταγωνισμός , το κέρδος και η ανάπτυξη.... Το παραγόμενο προιόν μάλιστα, καθοριζόταν απο τις ανάγκες της κοινωνίας.
Αν αφαιρέσουμε, τα τρία πρώτα στοιχεία(κέρδος, ανταγωνισμό και ανάπτυξη) οδηγούμαστε 2500, χρόνια πίσω. Σε ολιγαρχικά καθεστώτα της δουλοκτητικής κοινωνίας. Αλλά και τότε ακόμα, ήταν αδιανόητο, αυτό που συμβαίνει σήμερα. Οι ολιγάρχες, χρησιμοποιούσαν τους δούλους, για να επιτύχουν μιά στοιχειώδη οικονομική αυτάρκεια. Και αυτή η αυτάρκεια, ήταν στη διάθεση του πολίτη, με το αζημίωτο βέβαια. Εδώ μιλάμε, και για πλήρη αποστασιοποίηση και απο το τέταρτο στοιχείο, δηλαδή τις ανάγκες της κοινωνίας. Το παραγόμενο προιόν, δεν διατίθεται στην κοινωνία. Ακόμα και ο Φασισμός, έπαιρνε πάντα υπόψιν του, τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών του. Ο Φασισμός μάλιστα σκιζόταν να εξυπηρετήσει και με το παραπάνω όλες τις ανάγκες της Τάξης του. Της αστικής Τάξης βεβαίως. Εδώ βλέπουμε τους Παγκοσμιοποιητές, να καταδικάζουν τμήματα μεγάλα της Αστικής Τάξης, σε όλα τα Εθνικά Κράτη. Το καθεστώς που θέλουν να εγκαταστήσουν, δεν έχει προηγούμενο και είναι πρωτοφανέρωτο στη Ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να το ονομάσουμε καπιταλιστικό, γιατί εκτός του ότι οι καπιταλιστές υπόκεινται στα παραπάνω στοιχεία, και υπακούουν στους νόμους της αγοράς, ο καπιταλιστής δεν καταστρέφει ποτέ κάτι που αύριο θα το χρειαστεί. Π.χ. Δεν κλείνει ποτέ ένα εργοστάσιο, που του αποφέρει κέρδος και θα του αποφέρει και στο μέλλον κέρδος. Δεν είναι απλώς απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά. Δεν είναι απλώς αντιανθρώπινη. Δεν υπαρχει στο λεξιλόγιο λέξη, να αποδόσει το πλήρες νόημα. Τη βρήκα ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΙΚΗ.
Γι’αυτό, αυτό που θα πρέπει να λέμε στο εξής και να επιμένουμε, είναι ότι: Ο Κύριος στόχος των Παγκοσμιοποιητών, είναι η μαζική εξόντωση των κατοίκων αυτού του Πλανήτη. Ο Γκέιτς, η μαρτυριάρα πόρνη, απο τη χαρά της, δεν μπορεί να τον κρύψει.
Επιστροφή στην κορυφή
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3792

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 16, 2020 12:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Περί σχεδίων... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πιστεύω πως είναι βασικό λάθος να αναζητούμε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα σχέδια σε ό,τι συμβαίνει. Όχι μόνο τώρα, που μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσονται φαινόμενα της θανάσιμης αγωνίας του καπιταλισμού, στο τελικό (και αφύσικα ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ, αυτό να το θυμόμαστε!) στάδιο. Από παλιά ήταν λάθος να αποδίδουμε στον Καπιταλισμό "σχέδια" και "οργανωμένους στόχους". Εκτός έναν:

"Άρπαξε να φας, και κλέψε νάχεις! Εσύ ο ίδιος! Και 'στα τέτοια σου' τι θα κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος, είτε ανήκει στην τάξη σου είτε είναι παρακατιανός!"

Πρώτο σημείο: Ο Καπιταλισμός διακρίνεται από ΑΤΟΜΙΣΜΟ. Ο κάθε Καπιταλιστής κάνει ό,τι (μοιάζει να) τον συμφέρει χωρίς να δίνει δεκάρα γα το τι θα γίνει "με την τάξη του". Πολύ περισσότερο με οποιανδήποτε άλλη τάξη. Τον συμφέρει περιστασιακά να πουλήσει όπλα σε εκείνους που θα τα χρησιμοποιήσουν αργότερα εναντίον του; Θα τα πουλήσει. Τον συμφέρει να εισβάλλουν στην χώρα του (στο "εθνικό του κράτος") ξένοι στρατοί και δυνάμεις κατοχής. Θα τους ανοίξει την πόρτα και θα τους κάνει και υπόκλιση (το βλέπουμε καθημερινά αυτό).

Περιστασιακά, ο καπιταλιστής συνεργάζεται και κάνει αμοιβαία σχέδια με όποιον άλλον (φαίνεται να) τον συμφέρει ως συνεργάτης. Και το να συνεργάζεται και να συνεννοείται με άλλους της τάξης του είναι αυτονόητα το πλέον πρόσφορο και πραγματοποιήσιμο. Διότι κεφαλαιώδη σημασία έχει το να είναι οι όποιοι συνεργάτες του σε θέση να προσφέρουν - στα πλαίσια της συνεργασίας - όσα θα προσφέρει και εκείνος. Να σηκώσουν το ίδιο αμοιβαίο φορτίο, ή ίσως και μεγαλύτερο, αν καταφέρει "να τους το κάνει πάσα" (οπότε αυτομάτως δεν νοείται συνεργασία με μκρομεσαίους!) Αλλά κάθε καπιταλιστική συνεργασία και σχεδιασμός στέκει πάντα "επί ξηρού ακμής". Πισώπλατα μαχαιρώματα, απόπειρες να "φάει" κάποιος τους συνεργάτες του για να επωφεληθεί ο ίδιος, κ.ο.κ., είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι άλλοι Καπιταλιστές ήταν πάντα ο Νο. 1 εχθρός του κάθε Καπιταλιστή. Οι περισσότεροι πόλεμοι στην Ιστορία, εδώ και κάποιους αιώνες, έγιναν μεταξύ Καπιταλιστών. Και οι παρασκηνιακοί πόλεμοι και αντιθέσεις ήταν πάντα πολύ περισσότεροι από τους θερμούς. Μην μας κάνει λοιπόν εντύπωση αν οι "παγκοσμιοποιητές" καταστρέφουν οικονομίες και βιομηχανίες! Αυτό έγινε άπειρες φορές στο παρελθόν (βλέπε βομβαρδισμούς Β' Παγκ.Πολέμου, και όχι μόνο).

Ερώτημα προς απάντηση αποτελεί το αν οι "καταστρεφόμενες βιομηχανίες και οικονομίες" είναι όντως "κερδοφόρες", ή απεναντίας, είναι ΗΔΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ. Και απλά ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει. Υποψιάζομαι πως ισχύει το 2ο.

Σημείο 2: Ο Καπιταλισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες. Ο Μαρξ παρατηρούσε πως "η Αστική Τάξη μοιάζει όλο και περισσότερο με τον μάγο που έχει καλέσει πολυάριθμα πνεύματα, και τώρα αδυνατεί να τα τιθασεύσει". Αυτό δε τον καιρό που γράφτηκε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (από όπου και το σχόλιο). Όλοι καταλαβαίνουν ότι σήμερα η κατάσταση αυτή έχει εξελιχθεί "εκθετικά" (σαν..."πανδημία"). Ό,τι και αν βλέπουμε να (επιχειρούν να) κάνουν οι Merkel, Schaeuble, Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Gates, Soros, Trump, & CIA, πρέπει να θυμόμαστε ως ούτε καν οι ίδιοι ξέρουν "τι να κάνουν". Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι, επειδή είναι "κυρίαρχη τάξη"...έχουν και τον έλεγχο. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ! Πάνε "στα τυφλά". Χειρότερα: Πάνε βλέποντας ότι όλα οδηγούν στην καταστροφή. Ότι από δω και στο εξής οι Τράπεζες θα χρεωκοπούν, οι αγορές θα καταβαραθρώνονται, τα νομίσματα θα γίνονται προσάναμα, η ανεργία θα καλπάζει...Και δεν μπορούν να φανταστούν καν ΠΩΣ θα εμποδίσουν όλα αυτά. Βρίσκονται σε κατάσταση "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!" Όπως βρέθηκαν, π.χ. οι Γερμανοί Καπιταλιστές όταν ο Κόκκινος Στρατός βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο. Μόνο που τότε φαινόμενα σαν αυτό εκδηλώνονταν σε μεμονωμένα εθνικά κράτη (π.χ. Γερμανία). Ενώ τώρα είναι παγκόσμια. Αποκυήματα και αυτά της "Pαγκοσμιοποίησης".

Τέλος, το να υπάρχει σκέψη για "ελάττωση του πληθυσμού" δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σχέδιο το Καπιταλισμού. Ούτε καν της "Παγκοσμιοποίησης". Αν ο στόχος είναι το Κέρδος, να θυμηθούμε ότι οι ζώντες Άνθρωποι αποτελούν "το ψωμί και το βούτυρο" πολλών καπιταλιστών. Εφόσον ζουν οι Άνθρωποι, ΤΡΩΝΕ. Οπότε η ελάττωσή τους σημαίνει απώλεια κέρδους για όλους τους Καπιταλιστές που έχουν σχέση με τα τρόφιμα. Οι Άνθρωποι χρειάζονται περίθαλψη, φάρμακα. Αποτελούν επομένως κέρδος για: Φαρμακοβιομηχανίες, Βιομηχανίες ιατρικών ειδών (τα αν όλα αυτά τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους άμεσα, ή έμμεσα δια της οδού των ασφαλιστικών ταμείων, ελάχιστα αλλάζει το συμφέρον των Καπιταλιστών που εισπράττουν). Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα, για την στέγη. (Το ότι η στέγη παύει να είναι ιδιωτική και παίρνει την μορφή, έστω και πεζοδρομίου πάνω στο οποίο πλαγιάζει ο Άστεγος, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο κατασκευάζεται, συντηρείται, κ.ο.κ. Κέρδος και πάλι για ορισμένους Καπιταλιστές.) Άρα είναι σφάλμα να εκτιμούμε ότι υπάρχει "σχέδιο" για ελάττωση του πληθυσμού. Όχι από όλους τους Καπιταλιστές, χωρίς αντιθέσεις και συγκρούσεις (έως και απρόβλεπτων εντάσεων, βλέπε, π.χ., Trump). Όχι χωρίς παλινδρομήσεις και αλλαγές σχεδιασμού, έστω και από ορισμένους "παγκοσμιοποιητές", εφόσον πραγματικά έχουν τέτοιο σχέδιο.

_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΓΙΩΡΓΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 16, 2020 1:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Μαρξισμός και Υπερμονοπώλειο. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μαρξισμός και Υπερμονοπώλειο.
Συμφωνώ Ovelix. Δεν μίλησα για Καπιταλισμό. Μίλησα για κάτι διαφορετικό που παρουσιάζεται. Είδη απο τον Μονοπωλιακό Καπιταλισμό, ο Καπιταλισμός βρίσκεται σε αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό. Στο Υπερμονοπώλειο, η έννοια του κέρδους παύει να υφίσταται με την κλασσική έννοια. Να κερδίσω τί; αφού κατέχω όλο τον πλούτο και τώρα πολύ περισσότερο με την αυτοματοποίηση των μέσων περαγωγής, που τα μηχανήματα αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια. Στην Παγκοσμιοποίηση ο Καπιταλισμός αναιρεί τον ίδιο τον εαυτό του.- Μη με βάζεις να αναφερθώ στους Κλασικούς του Μαρξισμού- Αλλά οι Κυβερνώντες θα μείνουν γατζωμένοι στις καρέκλες τους και αν δεν τους διώξουμε, θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν με άλλο τρόπο, που δεν θα μπορούσα να τον ονομάσω Καπιταλιστικό. Η Καραντίνα με τον Κοροιδοιό δεν έγινε μόνο για να εξαπατήσει τον κόσμο, δεν ήταν μόνο δικαιολογία. Γιατί και ίδιοι οι Παγκοσμιοποιητές απ’ότι βλέπουμε παθαίνουν ζημιά. Θέλουν να ποδηγετήσουν,να καταστήλουν, να γκρεμίσουν πράγματα χρήσιμα και σ’αυτούς. Και-μακάρι να κάνω λάθος- δεν πιστεύω ότι θα σταματήσουν εκεί. Εγώ ο ίδιος ανέφερα πριν απο μιά βδομάδα σε άρθρο μου στο Πατάρι, για την καταστροφή στα μέσα παραγωγής απο τους Καπιταλιστές στο Β Παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο. Το γκρέμισμα και το χτίσιμο 1και 2, και η εξυπνάδα και η βλακεία ήταν τα άρθρα μου. Όπως και νάχει, χαίρομαι όταν με παρατηρούν και να με διορθώνουν. Πολύ καλά όσα έγραψες.
Επιστροφή στην κορυφή
Μεταλληνός
Site Admin


Συμμετέχουν: 31 Μάρ 09
Δημοσιεύσεις: 1708

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 16, 2020 2:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: Περί σχεδίων... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Obelix έγραψε:
Πιστεύω πως είναι βασικό λάθος να αναζητούμε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα σχέδια σε ό,τι συμβαίνει. Όχι μόνο τώρα, που μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσονται φαινόμενα της θανάσιμης αγωνίας του καπιταλισμού, στο τελικό (και αφύσικα ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ, αυτό να το θυμόμαστε!) στάδιο. Από παλιά ήταν λάθος να αποδίδουμε στον Καπιταλισμό "σχέδια" και "οργανωμένους στόχους". Εκτός έναν:

"Άρπαξε να φας, και κλέψε νάχεις! Εσύ ο ίδιος! Και 'στα τέτοια σου' τι θα κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος, είτε ανήκει στην τάξη σου είτε είναι παρακατιανός!"

Πρώτο σημείο: Ο Καπιταλισμός διακρίνεται από ΑΤΟΜΙΣΜΟ. Ο κάθε Καπιταλιστής κάνει ό,τι (μοιάζει να) τον συμφέρει χωρίς να δίνει δεκάρα γα το τι θα γίνει "με την τάξη του". Πολύ περισσότερο με οποιανδήποτε άλλη τάξη. Τον συμφέρει περιστασιακά να πουλήσει όπλα σε εκείνους που θα τα χρησιμοποιήσουν αργότερα εναντίον του; Θα τα πουλήσει. Τον συμφέρει να εισβάλλουν στην χώρα του (στο "εθνικό του κράτος") ξένοι στρατοί και δυνάμεις κατοχής. Θα τους ανοίξει την πόρτα και θα τους κάνει και υπόκλιση (το βλέπουμε καθημερινά αυτό).

Περιστασιακά, ο καπιταλιστής συνεργάζεται και κάνει αμοιβαία σχέδια με όποιον άλλον (φαίνεται να) τον συμφέρει ως συνεργάτης. Και το να συνεργάζεται και να συνεννοείται με άλλους της τάξης του είναι αυτονόητα το πλέον πρόσφορο και πραγματοποιήσιμο. Διότι κεφαλαιώδη σημασία έχει το να είναι οι όποιοι συνεργάτες του σε θέση να προσφέρουν - στα πλαίσια της συνεργασίας - όσα θα προσφέρει και εκείνος. Να σηκώσουν το ίδιο αμοιβαίο φορτίο, ή ίσως και μεγαλύτερο, αν καταφέρει "να τους το κάνει πάσα" (οπότε αυτομάτως δεν νοείται συνεργασία με μκρομεσαίους!) Αλλά κάθε καπιταλιστική συνεργασία και σχεδιασμός στέκει πάντα "επί ξηρού ακμής". Πισώπλατα μαχαιρώματα, απόπειρες να "φάει" κάποιος τους συνεργάτες του για να επωφεληθεί ο ίδιος, κ.ο.κ., είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι άλλοι Καπιταλιστές ήταν πάντα ο Νο. 1 εχθρός του κάθε Καπιταλιστή. Οι περισσότεροι πόλεμοι στην Ιστορία, εδώ και κάποιους αιώνες, έγιναν μεταξύ Καπιταλιστών. Και οι παρασκηνιακοί πόλεμοι και αντιθέσεις ήταν πάντα πολύ περισσότεροι από τους θερμούς. Μην μας κάνει λοιπόν εντύπωση αν οι "παγκοσμιοποιητές" καταστρέφουν οικονομίες και βιομηχανίες! Αυτό έγινε άπειρες φορές στο παρελθόν (βλέπε βομβαρδισμούς Β' Παγκ.Πολέμου, και όχι μόνο).

Ερώτημα προς απάντηση αποτελεί το αν οι "καταστρεφόμενες βιομηχανίες και οικονομίες" είναι όντως "κερδοφόρες", ή απεναντίας, είναι ΗΔΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ. Και απλά ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει. Υποψιάζομαι πως ισχύει το 2ο.

Σημείο 2: Ο Καπιταλισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες. Ο Μαρξ παρατηρούσε πως "η Αστική Τάξη μοιάζει όλο και περισσότερο με τον μάγο που έχει καλέσει πολυάριθμα πνεύματα, και τώρα αδυνατεί να τα τιθασεύσει". Αυτό δε τον καιρό που γράφτηκε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" (από όπου και το σχόλιο). Όλοι καταλαβαίνουν ότι σήμερα η κατάσταση αυτή έχει εξελιχθεί "εκθετικά" (σαν..."πανδημία"). Ό,τι και αν βλέπουμε να (επιχειρούν να) κάνουν οι Merkel, Schaeuble, Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Gates, Soros, Trump, & CIA, πρέπει να θυμόμαστε ως ούτε καν οι ίδιοι ξέρουν "τι να κάνουν". Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι, επειδή είναι "κυρίαρχη τάξη"...έχουν και τον έλεγχο. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ! Πάνε "στα τυφλά". Χειρότερα: Πάνε βλέποντας ότι όλα οδηγούν στην καταστροφή. Ότι από δω και στο εξής οι Τράπεζες θα χρεωκοπούν, οι αγορές θα καταβαραθρώνονται, τα νομίσματα θα γίνονται προσάναμα, η ανεργία θα καλπάζει...Και δεν μπορούν να φανταστούν καν ΠΩΣ θα εμποδίσουν όλα αυτά. Βρίσκονται σε κατάσταση "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!" Όπως βρέθηκαν, π.χ. οι Γερμανοί Καπιταλιστές όταν ο Κόκκινος Στρατός βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο. Μόνο που τότε φαινόμενα σαν αυτό εκδηλώνονταν σε μεμονωμένα εθνικά κράτη (π.χ. Γερμανία). Ενώ τώρα είναι παγκόσμια. Αποκυήματα και αυτά της "Pαγκοσμιοποίησης".

Τέλος, το να υπάρχει σκέψη για "ελάττωση του πληθυσμού" δεν είναι δυνατόν να αποτελεί σχέδιο το Καπιταλισμού. Ούτε καν της "Παγκοσμιοποίησης". Αν ο στόχος είναι το Κέρδος, να θυμηθούμε ότι οι ζώντες Άνθρωποι αποτελούν "το ψωμί και το βούτυρο" πολλών καπιταλιστών. Εφόσον ζουν οι Άνθρωποι, ΤΡΩΝΕ. Οπότε η ελάττωσή τους σημαίνει απώλεια κέρδους για όλους τους Καπιταλιστές που έχουν σχέση με τα τρόφιμα. Οι Άνθρωποι χρειάζονται περίθαλψη, φάρμακα. Αποτελούν επομένως κέρδος για: Φαρμακοβιομηχανίες, Βιομηχανίες ιατρικών ειδών (τα αν όλα αυτά τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους άμεσα, ή έμμεσα δια της οδού των ασφαλιστικών ταμείων, ελάχιστα αλλάζει το συμφέρον των Καπιταλιστών που εισπράττουν). Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα, για την στέγη. (Το ότι η στέγη παύει να είναι ιδιωτική και παίρνει την μορφή, έστω και πεζοδρομίου πάνω στο οποίο πλαγιάζει ο Άστεγος, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο κατασκευάζεται, συντηρείται, κ.ο.κ. Κέρδος και πάλι για ορισμένους Καπιταλιστές.) Άρα είναι σφάλμα να εκτιμούμε ότι υπάρχει "σχέδιο" για ελάττωση του πληθυσμού. Όχι από όλους τους Καπιταλιστές, χωρίς αντιθέσεις και συγκρούσεις (έως και απρόβλεπτων εντάσεων, βλέπε, π.χ., Trump). Όχι χωρίς παλινδρομήσεις και αλλαγές σχεδιασμού, έστω και από ορισμένους "παγκοσμιοποιητές", εφόσον πραγματικά έχουν τέτοιο σχέδιο.


Πάρα πολύ σωστός ο παίκτης. Το απόλυτο ξεχαρβάλιασμα του συστήματός τους οφείλεται στις δικές του αντιφάσεις. Το ότι προσπαθούν μέσω του Κορωνοϊού αφ' ενός να κερδίσουν χρόνο, και αφ' ετέρου ( το κυριότερο) να τον χρησιμοποιούν σαν άλλοθι, δεν σημαίνει πως έχουν εκπονηθεί κάποια "μακρόχρονα σχέδια" από την μεριά τους. Δεν μπορούν να δουν ούτε την τύφλα τους. Μην ξεχνάμε το 2008. Τότε που πολλοί είχαν πιστέψει ότι η κρίση ήταν "τεχνητή".

Πιστεύω πως δεν θα είμασταν και πολύ υπερβολικοί, εάν λέγαμε ότι τόσο η διεθνής ελίτ, και πολύ περισσότερο οι διάφορες κυβερνήσεις, βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμου πανικού. Το ότι ο Γκέητς ονειρεύεται επιβολές αναγκαστικού εμβολιασμού, κλπ, αφορούν τον ίδιο και τα ηλίθια όνειρά του. Δεν αρκεί να κατασκευάσει κάποιος ένα εμβόλιο, θα πρέπει να είναι και σε θέση να το επιβάλει κι' όλας βίαια. Προσωπικά πιστεύω πως όταν ξεκινήσουν μεγάλες αναταραχές σε μία σειρά από χώρες, το εμβόλιο του ηλίθιου θα ξεχαστεί, όπως και ο ίδιος θ' αρχίσει να ξεχνάει και τον ίδιο τον εαυτό του, αφού προηγουμένως υποθέτω θα έχει αποφασίσει να χώσει το εμβόλιό του στο μόνο σημείο που θα του έχει απομείνει.....

Μια ματιά για την εικόνα πανικού που παρουσιάζει η κυβέρνηση (κι' ας προσπαθούν ο πρωθυπουργός "μας" και οι υπουργοί του να το παίζουν με έναν γελοίο τρόπο "ανένδοτοι") δείχνει την απόλυτη ανασφάλειά τους....

Όσο για την μείωση του πληθυσμού, το έχουμε ξαναγράψει. Το ξετύλιγμα της κρίσης σε όλη την φρικτή διάστασή της, θα δημιουργήσει αντικειμενικά τους όρους για να χαθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπινων ζωών από διάφορες αιτίες τις οποίες θα δημιουργήσουν η ανέχεια, και το διαρκές άγχος εξ αιτίας της μόνιμης αβεβαιότητας......
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3792

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 17, 2020 1:01 am    Θέμα δημοσίευσης: Re: Μαρξισμός και Υπερμονοπώλειο. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΓΙΩΡΓΟΣ έγραψε:
Μαρξισμός και Υπερμονοπώλειο.
Συμφωνώ Ovelix. Δεν μίλησα για Καπιταλισμό. Μίλησα για κάτι διαφορετικό που παρουσιάζεται.


Το αν είναι δυνατόν ο καπιταλισμός να αντικατασταθεί από "κάτι άλλο" είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε τους κλασσικούς του Μαρξισμού - και ιδιαίτερα τον Λ. Ντ. Τρότσκι - ήδη από την 10ετία του '30. Τότε που είχαν βρεθεί μπροστά στα αντιφατικά φαινόμενα του Ναζισμού, όπου ένας από τους στυγνότερους Καπιταλισμούς που είχε γνωρίσει μέχρι τότε η Ανθρωπότητα έδειχνε να βρίσκεται υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Κράτους, και της γραφειοκρατικά παραμορφωμένης ΕΣΣΔ όπου ένα Εργατικό Κράτος έδειχνε να μην ελέγχεται καθόλου από τους Εργάτες. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις βαθιές διαφορές εκείνων των φαινομένων από αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά μας σήμερα. Θα σταθώ μόνο στο οδηγητικό νήμα που είχε επεξεργαστεί από τότε ο Τρότσκι (και που, δυστυχώς, ελάχιστα ελήφθη υπ' όψη από τους μετέπειτα αριστερούς και/ή "αριστερούς" έως σήμερα).

Το να πεις ότι ένα σύστημα - π.χ. ο Καπιταλισμός - έχει αντικατασταθεί - ή, έστω, τείνει να αντικατασταθεί - από "κάποιο άλλο", απαιτεί να προσδιορίσεις επιπροσθέτως:

ΤΙ ακριβώς είναι αυτό το "άλλο"; ΣΕ ΤΙ συνίστανται οι διαφορές του από το "προκάτοχο σύστημα"; ΠΟΙΕΣ είναι οι σχέσεις παραγωγής που εισαγάγει; ΠΟΙΑ είναι τα προβλήματα του "προκατόχου συστήματος" που επιλύουν οι νέες σχέσεις παραγωγής;

Αν δεν εισαγάγει νέες σχέσεις παραγωγής που ξεπερνούν τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του "προκατόχου συστήματος", τότε ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Πρόκειται για το ήδη υπάρχον σύστημα παραμορφωμένο και ξοφλημένο σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι τελείως αγνώριστο. Δεν νοείται "νέο σύστημα" στα πλαίσια "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ και μόνο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ". Οτιδήποτε νέο απαιτεί προσφορά νέων πραγμάτων. Απαιτεί ΠΡΟΟΔΟ.


ΓΙΩΡΓΟΣ έγραψε:
Είδη απο τον Μονοπωλιακό Καπιταλισμό, ο Καπιταλισμός βρίσκεται σε αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό. Στο Υπερμονοπώλειο, η έννοια του κέρδους παύει να υφίσταται με την κλασσική έννοια. Να κερδίσω τί; αφού κατέχω όλο τον πλούτο και τώρα πολύ περισσότερο με την αυτοματοποίηση των μέσων περαγωγής, που τα μηχανήματα αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια. Στην Παγκοσμιοποίηση ο Καπιταλισμός αναιρεί τον ίδιο τον εαυτό του.


Το αν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί αυτό που λέμε "Υπερμονοπώλιο" (ΠΩΣ ακριβώς προσδιορίζεται αυτό;) είναι ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει ήδη τον Λένιν. Ο οποίος είχε αμφισβητήσει την δυνατότητα της εμφάνισης παρομοίου σχήματος. Όπως και δεν μπορούμε να πούμε, πιστεύω, ότι έχει εμφανιστεί ούτε και σήμερα. Βλέπουμε γύρω μας αμέτρητες αντιφάσεις και αντιθέσεις. Πρώτο χτυπητό παράδειγμα ο πολύς Donald trump. Η ανάδειξή του στην θέση του Προέδρου της ηγέτιδας δύναμης του Καπιταλισμού, δείχνει ότι στις Η.Π.Α. εξακολουθεί να υπάρχει η λεγόμενη "Εθνική Αστική Τάξη", η οποία και αποζητά επιστροφή στο Εθνικό Κράτος. Κάνοντας δε αυτό είναι φανερό ότι προκαλεί έναν πλήρη ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ στις Η.Π.Α. Ακόμα δεν βλέπουμε παρά τα προανακρούσματα του πολέμου αυτού. Το άμεσο μέλλον έχει να μας αποκαλύψει πολλά.

Επίσης υπάρχει η Ρωσία. Η αναβίωση σε αυτήν της όποιας Αστικής Τάξης, έστω και εξαρτημένης από την Κρατική Γραφειοκρατία, χωρίς πραγματική δική της κυριαρχία (όχι πλήρη, εν πάση περιπτώση) είναι μια ακόμα αναίρεση της όποιας εκτίμησης για "εμφάνιση Υπερμονοπωλίου". Παρόμοια αναίρεση είναι και η ύπαρξη άλλων Εθνικών Αστικών Τάξεων που δίνουν κάποιο παρών στην Παγκόσμια Σκακιέρα (π.χ. Τουρκία) έστω και αδύναμα και με χαμηλές κραυγές. Και φυσικά υπάρχει και η Κίνα. ΠΟΥ το είδες λοιπόν το..."Υπερμονοπώλιο";

Τέλος ΤΙ πάει να πει ότι το "κέρδος" παύει να υπάρχει επειδή οι Μηχανές αντικαθιστούν τους Εργάτες; Είπε ποτέ κανείς - ο Μαρξ ή κάποιος άλλος - ότι το κέρδος προκύπτει μόνο από την εκμετάλλευση..."έμψυχων δούλων"; Οι Εργάτες από αιώνων χρησιμοποιούνταν ακριβώς σαν ΜΗΧΑΝΕΣ. Το ότι ήσαν ταυτόχρονα ζώσες υπάρξεις αποτελούσε ενοχλητική επιπλοκή. Το κέρδος προκύπτει από την μετατροπή της πρώτης ύλης σε αξία χρήσης, αφού αφαιρεθεί η δαπάνη για τα μέσα που κάνουν αυτήν την μετατροπή. Αν αυτή η δαπάνη είναι μόνο συντήρηση μηχανημάτων, ή αν συμπεριλαμβάνει και τα μέσα επιβίωσης Ανθρώπινου Δυναμικού, αυτό δεν αλλάζει κάτι.


ΓΙΩΡΓΟΣ έγραψε:
Η Καραντίνα με τον Κοροιδοιό δεν έγινε μόνο για να εξαπατήσει τον κόσμο, δεν ήταν μόνο δικαιολογία. Γιατί και ίδιοι οι Παγκοσμιοποιητές απ’ότι βλέπουμε παθαίνουν ζημιά. Θέλουν να ποδηγετήσουν,να καταστήλουν, να γκρεμίσουν πράγματα χρήσιμα και σ’αυτούς. Και-μακάρι να κάνω λάθος- δεν πιστεύω ότι θα σταματήσουν εκεί. Εγώ ο ίδιος ανέφερα πριν απο μιά βδομάδα σε άρθρο μου στο Πατάρι, για την καταστροφή στα μέσα παραγωγής απο τους Καπιταλιστές στο Β Παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο. Το γκρέμισμα και το χτίσιμο 1και 2, και η εξυπνάδα και η βλακεία ήταν τα άρθρα μου. Όπως και νάχει, χαίρομαι όταν με παρατηρούν και να με διορθώνουν. Πολύ καλά όσα έγραψες.


ΤΙ "ζημιά" παθαίνουν "από την καραντίνα" οι "παγκοσμιοποιητές"; Την όποια ζημιά θα την πάθαιναν ούτως ή άλλως, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η οποία δεν περίμενε κανέναν COVID-19 για να ξεσπάσει. Οι "παγκοσμιοποιητές" (και όχι μόνον αυτοί) ήξεραν από καιρό πως ό,τι είχε αρχίσει το 2008 κάθε άλλο παρά είχε τελειώσει. Απλά περίμεναν πότε θα ερχόταν η ώρα που η εμφάνιση του νέου γύρου της κρίσης θα ήταν αναπόφευκτη, για να πετάξουν μαζί και τις δικαιολογίες για τις σχετικές εξελίξεις. Και είχαν επινοήσει (εδώ και μερικά χρόνια, από ό,τι φαίνεται) τον Κορωνοϊό. Ο οποίος - υπαρκτός ή όχι - ήταν τόσο "απρόβλεπτος" και "πρωτόγνωρος" για τον πολύ κόσμο ώστε - σε πρώτο χρόνο - τον αιφνιδίασε. Και αυτό έδωσε έναν προσωρινό ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΟ έλεγχο της κατάστασης στους "παγκοσμιοποιητές". Και όχι μόνο σε αυτούς. Οι όποιες Εθνικές Αστικές Τάξεις, π.χ. στις Η.Π.Α. του Trump, αντιλαμβάνονται ότι η λύση για την κρίση βρίσκεται έξω από το σύστημά τους - το Καπιταλιστικό - είτε το "παγκοσμιοποιημένο", είτε το "παραδοσιακό" των Εθνικών Κρατών. Βρίσκεται στην ανατροπή του Καπιταλισμού. Και στο σημείο αυτό οι αντιθέσεις μεταξύ τους συμπιέζονται (χωρίς να χάνονται ποτέ). Οι μικροί και δευτερεύοντες καπιταλιστές των Εθνικών Αστικών Τάξεων είναι αναγκασμένοι να μπουν κάτω από τις ομπρέλες των Παγκόσμιων Μονοπωλίων ελπίζοντας να προστατευθούν ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΟΥΝ ΣΕ ΘΥΕΛΛΑ. Εξ ου και η "συμμόρφωση" (στον όποιο βαθμό) δυνάμεων όπως ο Donald Trump και ο Boris Johnson με τα κελεύσματα της Παγκοσμιοποίησης. Από εδώ πηγάζει η συμμετοχή τους στην "καραντίνα" και στο θέατρο της "πανδημίας". Ουσιαστική αντιπαράθεση σε αυτό το θέατρο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς κάλεσμα - άμεσο ή έμμεσο - στους Λαούς όλης της Γης για ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ. Και αυτό ξεφεύγει κατά στάδια ολόκληρα από την εμβέλεια τόσο του Trump όσο και του Johnson. Αντιπάλων αμφοτέρων της Παγκοσμιοποίησης. Αλλά πάντα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!

Το πόσο θα διατηρηθεί αυτή η υποταγή των Εθνικών Αστικών Τάξεων στην παγκοσμιοποίηση, το κατά πόσο, και σε ποιο βαθμό, θα προτιμήσουν την υποδούλωση στο 4ο Ράιχ παρά την Εξέγερση των Λαών της Γης, αυτό μένει να φανεί. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντιθέσεις μέσα στα πλαίσια του Καπιταλιστικού Κόσμου ήταν τέτοιες ώστε μέρος αυτού προτίμησε κάποτε να συμμαχήσει (στον όποιο βαθμό) με το - γραφειοκρατικά παραμορφωμένο, έστω - Εργατικό Κράτος της ΕΣΣΔ, παρά να κινδυνεύσει από τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό.

_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας