patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΑΜΟΙΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιαν 27, 2009 10:39 am    Θέμα δημοσίευσης: ΑΜΟΙΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν και οι χθεσινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - αγροτών, καθώς η εξειδίκευση του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκη δεν κατάφερε να απομακρύνει τα μπλόκα από τις εθνικές οδούς.

Η επιχείρηση «λίφτινγκ» του πακέτου Χατζηγάκη δεν πέρασε στους αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ έκαναν λόγο για αοριστίες ως προς το εύρος των παροχών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. «Απέχει μακράν από τις διεκδικήσεις μας», είπαν χαρακτηριστικά.

Τα ποσά που δόθηκαν ανά προϊόν δεν ικανοποίησαν τους αγρότες οι οποίοι εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι στην... αδιαλλαξία του Σ. Χατζηγάκη, που τους διεμήνυσε και πάλι ότι δεν υπάρχει ευρώ παραπάνω.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία στρέφει τις ελπίδες της στην κούραση των αγροτών, στα φαινόμενα διάσπασης στις τάξεις των αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά και στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, περιμένοντας να λειτουργήσει ο... κοινωνικός αυτοματισμός. Δηλαδή να ασκηθούν πιέσεις και να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και παραγωγικών φορέων που πλήττονται από τα μπλόκα.

Η χθεσινή τρίωρη συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή αγροτών, με επικεφαλής τους αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας, κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η οροφή των παροχών είναι τα 500 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με αντιπροσωπία ρυζοπαραγωγών από το μπλόκο των Μαλγάρων, αλλά και ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία, όπου και αυτή απέβη άκαρπη.

Μετά τις συναντήσεις που είχε, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ θα γίνει με διαδικασίες «εξπρές», ενώ ήδη έχουν δοθεί εντολές για την έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.


Νέες εστίες
Στο μεταξύ, συνεχώς εμφανίζονται και νέες εστίες διαμαρτυρίας από αγρότες (παραγωγοί ρυζιού, πατάτας, ροδάκινων, αμπελουργοί) που δεν συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο Χατζηγάκη. Εντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θεωρούν εξαιρετικά αόριστη την αναφορά για «κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, τα 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το μέτρο αυτό θα τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους αγρότες, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι αποζημιώσεις ύψους 7-8 ευρώ/ζώο που δίνει το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. Το σχετικό αίτημα των κτηνοτρόφων κάνει λόγο τουλάχιστον για 50 ευρώ/ζώο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες αναφέρουν ότι το πακέτο δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών και της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και ζητούν απαντήσεις επί των αιτημάτων που αφορούν:

Επιστροφή του ΦΠΑ με συντελεστή της τάξεως του 15%.
Καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου με αυξημένο συντελεστή.
Πάγωμα αγροτικών - κτηνοτροφικών χρεών.
Ενταξη αγροτών στο θεσμικό όργανο που θα δημιουργηθεί για τη χάραξη στρατηγικής για τη μετά το 2013 εποχή.

ΠΑΣΕΓΕΣ
Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστικούς φορείς του αγροτικού τομέα, με αντικείμενό της την κρίση στον αγροτικό τομέα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των αγροτών θα επιδιώξουν για μια ακόμη φορά συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.



Ερευνα της Κομισιόν για τα 500 εκατ. ευρώ

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών οι παροχές της κυβέρνησης στους αγρότες.
Στο στόχαστρό της έχει βάλει η Κομισιόν τις χρηματοδοτήσεις των 500 εκατ. ευρώ προς τους Έλληνες αγρότες που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, αυτή ανησυχεί έντονα μήπως οι χρηματικές παροχές της Αθήνας προς τους εξεγερμένους αγρότες δε συμβιβάζονται προς τις κοινοτικές συνθήκες.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις για την Εσωτερική Αγορά και τον Ανταγωνισμό που προχώρησαν σε διαβουλεύσεις σχετικά με τις παροχές της κυβέρνησης, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά επίτροπο Τσάρλι ΜακΚρίβι να δώσει εντολή για τη σύσταση ομάδας έρευνας και μελέτης του είδους αυτών των χρηματοδοτήσεων διότι θεωρούν ότι, αν όχι όλες τους, οι περισσότερες αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και άρα είναι παράνομες και δεν πρέπει να υλοποιηθούν.

Η πολιτική απόφαση, μας έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές, ανήκει τώρα στον Ιρλανδό επίτροπο ο οποίος θα πρέπει να την ανακοινώσει εντός των ημερών, συσχετίζοντάς την βέβαια με την γενικότερη δημοσιονομική χαλάρωση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη και με την σιωπηλή ανοχή της Επιτροπής λόγω της κρίσης.

Αυτές οι πηγές δεν ήταν πάντως χθες το βράδυ σε θέση να απαντήσουν αν οι έκτακτες παροχές σε αγρότες από μια χώρα-μέλος θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές από την Κομισιόν ή αν αυτή θα τις απέκλειε αποσυνδέοντας τες από τις άλλες χρηματικές ενισχύσεις των κοινοτικών χωρών σε άλλους κλάδους της οικονομίας τους, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ., διότι αυτές δίνονται σε φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα και δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στην καταπολέμηση της ανεργίας αλλά στην αύξηση του εισοδήματος μιας κατηγορίας του πληθυσμού.
Επιστροφή στην κορυφή
Γαβριάς
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 28, 2009 11:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

O κύριος Χατζηγάκης είναι τραγικά γελοίο και τραγικά ειρωνικό και τραγικά εμπαιχτικό, και τραγικά ξετσίπωτο σαν πράξη, να διορίζεται ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,

γιατί πολύ απλά ο κύριος Χατζηγάκης ανήκει στην εποχή του 1065 ή 1382 μετά Χριστόν,

γιατί πολύ απλά ο κύριος Χατζηγάκης ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΤΣΙΦΛΙΚΑΣ και ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΑΣΗ και ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ.


Μάλιστα. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΑΣΗ. Καλά ακούσατε. Λες και ζούμε στην εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

Καλλίτερα ο κύριος Καραμανλής και η ΝΔ, το κόμμα του Θεού, να έβαζε για υπουργό Γεωργίας τον Γουλιέλμο Τέλλο ή έστω τον Κάρολο τον Δ' τον Σιωπηλό παρά τον μεγαλοτσιφλικά που πήγε κι έβαλε.
Λιγότερη πρόκληση και φτυσιά στην μάπα του κοσμάκη θα ήταν κάτι τέτοιο...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας