patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Τεχνητή Νοημοσύνη: The Great Reset

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 19, 2020 4:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Τεχνητή Νοημοσύνη: The Great Reset Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΤΝ(τεχνητή νοημοσύνη) ονομάζεται η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις ανώτερες (ευφυείς) γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου (π.χ. μάθηση, σχεδιασμός, δημιουργικότητα, σύνθετες αποφάσεις, κατανόηση περιβάλλοντος, παραγωγή γνώσης, κλπ.), με αυτονομία. Αποτελεί το σημείο τομής πολλών επιστημών, κυρίως των μαθηματικών (ειδικά της μαθηματικής λογικής), της πληροφορικής, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της μηχανικής.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η βασικότερη τεχνολογία αιχμής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αναμένεται να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές σε επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα,τα συστήματα ΤΝ μεγιστοποιούν τη χρησιμότητά τους σε εργασίες που βασίζονται σε γνώση και εμπειρία, σύνθετους συλλογισμούς ή ευφυή διάδραση με το περιβάλλον. Υποστηρικτικές εργασίες όπως αριθμητικοί υπολογισμοί ή εργασίες ρουτίνας μπορούν να αυτοματοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά από παλαιότερες τεχνολογίες.Οι επιχειρήσεις με λύσεις ΤΝ, εμφανίζουν περιθώρια κέρδους έως 17% καλύτερα από τον ανταγωνισμό, με συστήματα προληπτικής συντήρησης, μείωσης σφαλμάτων στην παραγωγή, υποβοήθησης εργασιών από ρομποτικές μηχανές, προβλέψεων ζήτησης, διαχείρισης ποιότητας, εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης πελατών, λήψης αποφάσεων χωρίς ανθρώπινη παρουσία, Στο δημόσιο τομέα, η ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ προσφέρει βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη με αδιάλειπτη εξυπηρέτηση αλλά και αυτοματοποίηση των χρονοβόρων εργασιών.

Ενδεικτικά, η εθνική πύλη δημόσιων υπηρεσιών της Πορτογαλίας χρησιμοποιεί συστήματα ΤΝ για να επικοινωνεί με πολίτες από το 2019. Το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της ολοκληρώθηκαν πάνω από 46.000 συνομιλίες ανθρώπου – μηχανής, κατά τις οποίες ο πολίτης εξυπηρετήθηκε από το σύστημα ΤΝ χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου (δημόσιου υπάλληλου). Στη Λετονία οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν στις 22.000 συνομιλίες.
Πλέον, δεν υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους τα ρομπότ να ΜΗΝ συνυπάρχουν με τους ανθρώπους.Παρά το γεγονός ότι τα ρομπότ μπορεί να είναι πιο έξυπνα και γρήγορα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθηση είναι στοιχεία που οι μηχανές διαθέτουν μόνο ως επιστημονική φαντασία. Εάν όμως το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσεται μέσα από τη μάθηση και την εμπειρία τότε, θεωρητικά, είναι δυνατό και τα μηχανήματα να εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο.

Ψηφιακό μάρκετινγκ και ΤΝ:
Στον τομέα της διαφήμισης, χρησιμοποιουν τα 'ρομπότ' για να προσφέρουν μεγαλύτερη προσωποποίηση από ότι έχουν μπορέσει να προσφέρουν οι άνθρωποι τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς, εάν η ψηφιακή νοημοσύνη αναπτυχθεί και η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχήσει στις δραστηριότητες μάρκετινγκ, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν το ανθρωπινο δυναμικο με ρομπότ...
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τη ζωή των marketers πιο εύκολη. Οι εταιρείες προσφέρουν, μεταξύ άλλων, γρήγορη σχεδίαση λογοτύπου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη , ρομπότ που παράγουν υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων ή ακόμα και ρομπότ που ετοιμάζουν τις παρουσιάσεις .
Ωστόσο, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η κλίμακα των αλλαγών που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη στη ψηφιακή διαφήμιση οδηγεί στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Στις ημέρες μας οι μηχανές μπορεί να εκπαιδευτούν να διαβάζουν δεδομένα, να μάθουν μέσα από εικόνες και βίντεο ή να αναλύσουν σχεδόν κάθε είδους ροές δεδομένων προκειμένου να εντοπίσουν συμπεριφορές.Στο εξατομικευμένο retargeting, οι αλγόριθμοι που βασίζονται στο deep learning - ένας εξαιρετικά καινοτόμος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο - μπορούν να αναγνωρίσουν τις περιόδους κορύφωσης των πωλήσεων όπως και οι άνθρωποι, αλλά παρατηρούν επίσης δύσκολα προβλέψιμα μοτίβα και αντιδρούν γρήγορα για να επιτύχουν καλύτερους στόχους. Επιπλέον, τα μηχανήματα δεν κοιμούνται, γεγονός που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την αγορά όλο το 24ωρο και να προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους ακόμη και στις πιο μικρές αλλαγές εκεί έξω.Με τη χρήση αυτών των εργαλείων, η ζωή των marketers γίνεται πιο εύκολη.Το ιδιο συνεβη και με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες...

Στο χρηματιστηρίο του Παρισιού το Παλέ Μπρονιάρ το 1980 οι χρηματιστές και οι αξίες αντικαθίστανται απο υπολογιστές,ηταν με την εισαγωγή του διάσημου CAC-40 ,σήμερα δεν υπάρχει τίποτα πια σχετιζόμενο με μετοχές στο Παλέ Μπρονιάρ,τα πάντα έχουν μεταφερθεί στο Μπαζιλντόν...μια μικρή πόλη κοντά στο Λονδίνο.Το χρηματιστήριο αξιών των Παρισίων δεν είναι το μόνο άδειο κέλυφος,ακόμα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οπως και ολόκληρη η Wall Street με τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι απλά ένα άδειο σκηνικό στις μέρες μας,όπως και σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δύσης
Η εταιρεία INTERXION εχει αναλάβει σε κέντρα δεδομένων της με μυστική τοποθεσία,την διαχείριση σχεδόν όλων των χρηματιστηρίων αξιών,όπως επίσης και όλες αυτές τις συναλλαγές που απαιτούν ταχύτητα και επαγρύπνιση(πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες),απο διαδικτυακά παιχνίδια μεχρι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
(μια εκπομπή της ΕΡΤ3 πρόσφατα εξηγεί με χαρακτηριστικό τρόπο τα γεγονότα με τιτλο :Tα ρομπότ του χρήματος. https://www.ertflix.gr/docs/money-bots-ta-rompot-toy-chrimatos/ )

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει με ταχύτητα και στις ζωές των αγροτών.
O Mike Winn, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας DroneDeploy, αναφέρει σε άρθρο της ιστοσελίδας Futurefarming.com πως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, διεισδύουν ακόμη πιο γρήρορα στις αγροτικές πρακτικές των αγροτών, διαμορφώνοντας ένα μέλλον πιο «έξυπνο», λιγότερο δαπανηρό αλλά και πιο «φιλικό» προς το περιβάλλον, με ταχύτατους ρυθμούς.Ο ίδιος λέει ότι οι επαγγελματίες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η επένδυση σε λύσεις με drones επιτρέπει ακόμα πιο αποδοτικές εργασίες, όπως η επιτόπια έρευνα και η σπορά που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, διατηρώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε "ασφάλεια". Αυτή η άνοδος στον αγροτικό αυτοματισμό θα συνεχίσει να οδηγεί την καινοτομία της βιομηχανίας μετά την πανδημία και πιθανώς να φέρει επανάσταση στις διαδικασίες.Μία από τις πρώτες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν είναι η διαδικασία της φύτευσης. Επί του παρόντος, τα λογισμικά των drones μπορούν να μετρούν αυτόματα τα φυτά λίγο μετά την έξοδο από το έδαφος για να εκτιμηθεί εάν πρέπει να ξαναφυτευτούν κάποιες περιοχές. Μπορεί όμως να βοηθήσει τον αγρότη να κατανοήσει ποια ποικιλία σπόρων αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, τοποθεσίες, κλίματα κ.λπ.Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως τα drones ενσωματώνονται όλο και περισσότερο σε εργαλεία διαχείρισης εξοπλισμού, επιτρέποντας όχι μόνο την ανίχνευση περιοχών με χαμηλό πληθυσμό καλλιεργειών, αλλά και την παροχή των δεδομένων στον καλλιεργητή για την εκ νέου φύτευση μόνο συγκεκριμένων τμημάτων. Αυτός ο αυτοματισμός θα μπορούσε να κάνει δώσει μια πρόταση για το ποια ποικιλία σπόρων/καλλιεργειών να φυτευτεί. Με βάση τα προηγούμενα δεδομένα 10-20 ετών, οι γεωπόνοι μπορούν έτσι να προσδιορίσουν ποιες ποικιλίες έχουν την καλύτερη απόδοση υπό τις προβλεπόμενες κλιματολογικές συνθήκες.
Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την εταιρεία Blue River Technology, ο κ. Winn αναφέρει πως τα συστήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά όταν μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπάρκειες σε άζωτο, σε νερό, προβλήματα με ζιζάνια και άλλες ασθένειες. Εκεί η Blue River Technology, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες στα ψεκαστικά drones για την ανίχνευση και τον ψεκασμό των ζιζανίων. Ακριβείς αισθητήρες υγρασίας εδάφους και μετεωρολογικοί σταθμοί πεδίου μπορούν επίσης να υποδείξουν εάν το επίπεδο υγρασίας εντός του πεδίου είναι επαρκές.
Στο ίδιο πνεύμα, τα drones σε συνεργασία με την τεχνολογία AI που ενσωματώνουν, μπορούν να φτιάξουν αυτόματα χάρτες ψεκασμού και να δώσουν εντολή στο ψεκαστικό να εφαρμόσει το υλικό μόνο σε ελλειματικές περιοχές. Στις πρακτικές συγκομιδής, ο Mike Winn εξηγεί: «οι πρακτικές συγκομιδής έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η σειρά με την οποία συγκομίζει ο αγρότης εξαρτάται από το ποια από αυτά έχουν «στεγνώσει» πρώτα. Για παράδειγμα, συνήθως το καλαμπόκι πρέπει να συλλέγεται με επίπεδο υγρασίας 24-33% (και μέγιστο επίπεδο υγρασίας 40%). Ο αραβόσιτος που δεν έχουν γίνει ακόμη κίτρινος ή καφέ πρέπει να στεγνώσει μηχανικά μετά τη συγκομιδή.
Οι εικόνες των drones μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να εκτιμήσουν ποια χωράφια έχουν στεγνώσει στα βέλτιστα επίπεδα και μπορούν να καθορίσουν έτσι ποια θα συγκομίσουν πρώτα». Επιπλέον, το AI σε συνδυασμό με μεταβλητές, μοντελοποίηση και γενετική σπόρων μπορεί επίσης να προβλέψει ποια πεδία φυτεύονται από υπάρχουσες ποικιλίες σπόρων θα είναι έτοιμα πρώτα να συγκομίσουν. Αυτό το επίπεδο δεδομένων αφαιρεί την εικασία από την ανάπτυξη και επιτρέπει στους καλλιεργητές να συλλέγουν πιο αποτελεσματικά.
(Και μάλιστα αυτές τις μέρες κυκλοφορεί μια διαφήμιση στα ΜΜΕ απο την WHAT'S UP της COSMOTE με την εφαρμογη της τεχνητης νοημοσύνης στον αγροτικό τομέα )

Η ΤΝ στην βιομηχανία:Σε ένα συνέδριο τεχνολογίας που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική μαζι με τον ΣΕΒ το 2019 με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη», αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση από την αγορά, αλλά και την κοινωνία, των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα στα δίκτυα νέας γενιάς, στις εφαρμογές για τη δημιουργία των πρώτων τριάντα(30) «έξυπνων» εργοστασίων , και στη δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πως μπήκε η ΤΝ στην ζωή μας ωστε να γίνει οικεία και να συνεχίσει να αναπτύσετε με την βοηθειά μας;Με την εκπαιδευτική Ρομποτική στα σχολεία
Ειδικότερα στην χώρα μας:το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (διάδοχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) προωθησε τη διδασκαλία του Προγραμματισμού και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. «η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι ένα νέο σχετικά εργαλείο διδακτικής προσέγγισης μαθημάτων που σχετίζονται με τις επιστήμες, την πληροφορική, τη μηχανική, τη τέχνη κ.λπ., και συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κ.λπ. συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης, της δημιουργικότητας και άλλων δεξιοτήτων, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με ελκυστικό τρόπο τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου». Ουσιαστικά, τα ρομπότ είναι μικρές συσκευές που προγραμματίζονται και μπορούν να επιτελούν διάφορες λειτουργίες, υπάρχουν εφαρμογές-ρομποτάκια, ακόμη και για 5χρόνα παιδιά, του νηπιαγωγείου.Για την υλοποίηση του προγράμματος έγιναν οι κατάλληλες αλλαγές του προγράμματος σπουδών, ενώ ανανεώθηκε και ο εξοπλισμός των σχολείων με την προμήθεια ψηφιακού υλικού και λογισμικού.. Παράλληλα τα σχολεία εξοπλίσθηκαν με εργαστήρια πληροφορικής και ψηφιακό υλικό για άλλα εργαστήρια όπως των φυσικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας. Στο ίδιο πλαίσιο, επιμορφώθηκαν και οι εκπαιδευτικοί.
Επίσης όλοι θυμόμαστε τα περίφημα αυτά λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα το 2015...

Η ΤΝ θα συζητηθει εκτενέστερα στην 51η συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το 2021.Εκει που θα συζητηθεί και η «Μεγάλη επανεκκίνηση».Να είσαστε σίγουροι οτι αυτην την φορά η εργατική και η μεσαία τάξη δεν θα υπάρχουν στο θεματολόγιο τους γιατί τις θεωρούν παρελθόν...


Έχει τροποποιηθεί από τον/την Ωρίων Αλεξάκης στις Σαβ Δεκ 19, 2020 5:35 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 19, 2020 8:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Για λουδίτης φαίνεααι Laughing
Λουδισμός

Το 8ωρο θα γίνει 6ωρο ...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 19, 2020 9:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Anonymous έγραψε:
Για λουδίτης φαίνεααι Laughing
Λουδισμός

Το 8ωρο θα γίνει 6ωρο ...



Eίναι κίνημα που ξεκίνησε στην Αγγλία, από υφαντουργούς οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά των νεοκατασκευασθέντων μηχανημάτων της βιομηχανικής επανάστασης, που σκοπό είχαν τη μείωση του εργατικού προσωπικού και κατά συνέπεια την έκλειψη της εργασίας τους ως τεχνίτες. Οι Λουδίτες μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους από, χαμηλόμισθους και χαμηλής κατάρτισης, εργάτες που χειρίζονταν τους ηλεκτροκίνητους αργαλειούς, τις μηχανές ραψίματος και τις μηχανές γνεσίματος, κατέφυγαν σε εχθροπραξίες με την κυβέρνηση της Βρετανίας και τον βρετανικό στρατό, κυρίως από το 1811 μέχρι το 1813

Kατά την Βιομηχανική επανάσταση η ζήτηση για το βαμβάκι και η ανάπτυξη της αγγλικής υφαντουργικής βιομηχανίας ευθύνεται σημαντικά για την οικονομική ανάπτυξη της Μεγάλης Βρετανίας ως το 1830. Ήταν τόσο σημαντική για το εξαγωγικό εμπόριο, που επηρέαζε ολόκληρη την οικονομία. Επίσης, δημιούργησε μια κοινωνική κατάσταση που στηριζόταν σε ένα νέο τρόπο παραγωγής. Υπό την κυριαρχία αυτού του τρόπου παραγωγής, οι κεφαλαιούχοι επένδυσαν σε μηχανολογικό εξοπλισμό και πρόσληψη εργατικού, έμμισθου, δυναμικού. Έτσι, προέκυψαν παραγωγικές μονάδες που λειτουργούσαν δομημένες πέριξ μιας κεντρικής μονάδας παραγωγής ισχύος (έργου), οι οποίες υποστηρίζονταν από μονάδες κατοικίας πλησίον αυτών.
Οι βιομήχανοι είχαν στη διάθεση τους έναν αριθμό ανενεργού εργατικού δυναμικού, το οποίο είχε δημιουργηθεί, ιστορικά, από την περίφραξη και τη μαζική εκκένωση της γης, καθώς και από το αναπτυσσόμενο μέγεθος των αγροτικών οικογενειών, οι οποίες εργάζονταν στο σύστημα «façon». Η χρήση μηχανών αύξησε την παραγωγικότητα, μειώνοντας το κόστος ανά μονάδα παραγωγής, επιτυγχάνοντας εκτενείς οικονομίες κλίμακος. Άλλωστε, το κόστος της εργασίας μειώθηκε, καθώς στην παραγωγή προστέθηκε μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών. Η μεγαλύτερη παραγωγική δαπάνη, η οποία ενσωματωνόταν στο κόστος της πρώτης ύλης, μειώθηκε σημαντικά με την επέκταση της βαμβακοκαλλιέργειας στις ΗΠΑ και την επινόηση της εκκοκκιστικής μηχανής, το 1793.
Η βιομηχανική επανάσταση και ο ανταγωνισμός οδήγησαν σε μια συνεχόμενη και σημαντική πτώση της τιμής των προϊόντων αλλά όχι και πτώση του κόστους παραγωγής. Η μείωση του περιθωρίου κέρδους έπρεπε να αντιμετωπιστεί, κάτι που μπορούσε να προκύψει μόνο με τον περιορισμό των δαπανών. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτών, πλέον, ήταν τα ημερομίσθια, το κόστος των οποίων ανερχόταν στο τριπλάσιο εκείνου των πρώτων υλών.
Η βιομηχανία πιέστηκε πολύ από την μείωση περιθωρίων κέρδους, ώστε έπρεπε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση δαπανών σε εργατικά χέρια, οργάνωση και επέκταση της παραγωγής και των πωλήσεων. Οι αποδοχές των εργατών μειώνονταν σταθερά, από το 1815 κι εφεξής, μέχρι του σημείου των προθύρων λιμοκτονίας των εργατών, γεγονός που μείωσε το μισθό των υφαντών με χειροκίνητο αργαλειό. Αυτή η μείωση μισθών καθυστέρησε, κάπως, την υιοθέτηση του μηχανοκινήτου αργαλειού. Ο αυτοματισμός που εισήχθη αργότερα στην παραγωγή δεν αποτελούσε σημαντική τεχνολογική καινοτομία αλλά γενίκευση χρήσης των υπαρχόντων μηχανημάτων (ή ελαφρές βελτιώσεις τους).

Τα πρώιμα εργοστάσια υφασμάτων αντιμετώπιζαν την απροθυμία του εργατικού δυναμικού - το οποίο είχε, ήδη, αρχίσει να αναπτύσσεται με κινηματικά χαρακτηριστικά - να απασχοληθεί σε παραγωγικές μονάδες. Οι αντιδράσεις προέρχονταν από τις απαιτήσεις των εργοδοτών για αδιάκοπη εργασία με εντατικούς ρυθμούς και αυστηρή πειθαρχία, που ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενες συνήθειες κατ'οίκον εργασίας. Πολλά πρώιμα εργοστάσια στελεχώθηκαν από τροφίμους ορφανοτροφείων, παρά τη θέλησή τους. Οι πρώην χειροτέχνες και οικοτέχνες θεωρούσαν ότι ήταν κοινωνικώς μειωτική η εξέλιξή τους από οικιακούς παραγωγούς σε υποταγμένους βιομηχανικούς εργάτες. Οι επιχειρηματίες προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πειθαρχημένο και φθηνό εργατικό δυναμικό στράφηκαν σε νέες εργατικές δυνάμεις. Το καινούργιο εργατικό δυναμικό που επάνδρωνε τους μηχανοκίνητους αργαλειούς αποτελούνταν, πλέον, κυρίως από γυναίκες και παιδιά.

Οι καινούργιες βιομηχανίες απαιτούσαν, όχι απλώς εργατικά χέρια και μηχανήματα, αλλά και πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα, την εκτεταμένη αναδιοργάνωση περιοχών του κόσμου, προκειμένου να προμηθεύσουν τις νέες παραγωγικές μονάδες. Αυτές οι προσπάθειες δημιούργησαν νέα καθεστώτα εργασίας ή ενέτειναν σε αξιοσημείωτο βαθμό τη ζήτηση σε εργατικά χέρια στα, ήδη, υπάρχοντα εργασιακά συστήματα.
Επιστροφή στην κορυφή
ΓΙΩΡΓΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 19, 2020 10:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΟΙ λΟΥΔΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καλέ μου άνθρωπε, τί δουλειά έχει ο Λουδισμός του παρελθόντος, με τον μετανθρωπισμό του δόκτορα Φρανγκεστάιν του σήμερα;
Στέλνω παρακάτω ένα σχετικό βίντεο, για να πληροφορηθείτε, ποια είναι τα οράματα της Νέας τάξης, σήμερα. Σε αυτό ο βλάκας ο Τάτσης, μιλάει για μετανθρωπισμό, με ανθρώπινο πρόσωπο!!!

https://www.youtube.com/watch?v=fYRzecBJzZ8
Επιστροφή στην κορυφή
πρός νέα κατοχή
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Δεκ 23, 2020 1:53 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Φτώχεια-Πείνα: Χωρίς ευρώ 8.000 εργαζόμενοι σε ακρόαμα – θέαμα
https://iskra.gr/%cf%86%cf%84%cf%8e%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-8-000-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf/
Επιστροφή στην κορυφή
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 26, 2020 8:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το πλάνο της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό σχολικό εγχειριδίο με την έλευση της ΤΝ στην ζωή μας

Η υποκατάσταση των σχολικών αιθουσών από την κατ’ οίκον τηλεκπαίδευση δεν αποτελεί απλά μια προσωρινή λύση έκτακτης λόγω της 'πανδημίας' του κοροιδο-ϊού.
Είναι το πρώτο βήμα για μια δραστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, με κατάργηση του σχολείου και του πανεπιστημίου ως υλικών χώρων συλλογικής μάθησης και κοινωνικοποίησης και αντικατάσταση των εκπαιδευτικών από κομπιούτερ που θα μεταβιβάζουν αδιαμεσολάβητα στους εκπαιδευόμενους κάποιες αποσπασματικές δεξιότητες, προκαθορισμένες από τη διαβούλευση των αρμόδιων κρατικών στελεχών με εκπροσώπους της εγχώριας ελίτ.Τα τωρινά σχολικά και πανεπιστημιακά βιβλία,θα αντικατασταθούν από κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή που θα βασίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εικόνες, δίχως την αναφορά των παραδοσιακών εγχειριδίων, και θα συμπληρώνονται με ήχο, δηλαδή με ηχητικά αρχεία τα οποία περιλαμβάνουν το περιφραστικό υλικό του βιβλίου.
Τα κομπιούτερ θα καταστήσουν εν τέλει περιττούς τους εκπαιδευτικούς ως συλλογικό φυσικό εξεταστή της αφομοίωσης της ύλης από τους μαθητές.Το ηλεκτρονικό σχολικό εγχειριδίο θα έχει μηχανισμούς εξωτερικών εξετάσεων, με ηλεκτρονική εφαρμογή,αυτό σημαίνει ότι οι διδασκόμενοι(ακόμα και απο το σπίτι τους)θα μπορούν με ευκολία να εξετάζονται και να πιστοποιούνται οι γνώσεις τους με επιστημονικές προδιαγραφές απο μια βάση δεδομένων για ασκήσεις και ερωτήματα, αυτά που μέχρι σήμερα γίνονταν στην αίθουσα με τις εξετάσεις.
Τελικός στόχος του νέου ηλεκτρονικού σχολικού εγχειριδίου,είναι η κατάργηση του ίδιου του σχολείου, αυτού του χώρου μάθησης, αμφίδρομης επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης που συνδέθηκε άρρηκτα με τη νεωτερικότητα, και η αντικατάστασή του από έναν μηχανισμό μονόδρομης εξατομικευμένης κατήχησης μέσω υπολογιστή.Αυτές οι πρακτικές θα καταργούν σταδιακά την έννοια της αίθουσας διδασκαλίας, όπως εμείς την ξέραμε και θα διαμορφώνουν την “εικονική” αίθουσα διδασκαλίας.

Ο,τι σκοπευουν να ισχύσει στα σχολεία ακόμη περισσότερο θα αφορά και τα πανεπιστήμια με τα προγράμματα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως .Κάποιος που σημερα ξοδευει ατελειωτες ωρες και κοστος για να αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα πεδίο της επιστήμης,σε κάποιο από τα πανεπιστήμιά μας, θα μπορεί στο μελλον να το κάνει φοβερά εύκολα και στο πόδι, με φαστ τρακ διαδικασίες,με επιφανειακές και κατευθυνομενες γνώσεις που θα οριζονται και θα καθορίζονται απο τους "ειδικους"...
Η ταξικότητα της όλης μελέτης ειναι οτι η υψηλή γνώση θα αποτελεί το πανάκριβο προνόμιο των λίγων και εκλεκτών που θα μπορούν να πληρώσουν αληθινή παιδεία και πραγματικές σπουδές, εδώ ή στο εξωτερικό, δίχως ανταγωνισμό(εξ ου και η πρόσφατη εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων).
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 02, 2021 11:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η Σουηδία Γίνεται Η Πρώτη Κοινωνία Χωρίς Μετρητά – Το 2021 Εισαγάγει Το Δικό Της Ψηφιακό Νόμισμα E-Krona

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα,
το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Το πιλοτικό πρόγραμμα e-Krona ξεκίνησε το 2019 και θα υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα το 2021.Από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς στην αρχή. Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει!!!
Σήμερα, περίπου το 80% των Σουηδών χρησιμοποιούν κάρτες. Το 58% των πληρωμών γίνονται με κάρτα και μόνο το 6% με μετρητά, σύμφωνα με τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα.Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί ραγδαία με περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα να μην δέχονται πια πληρωμές σε μετρητά. Η πλειονότητα των σουηδικών τραπεζών έχει σταματήσει να επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετρητά στα ταμεία. Πολλά τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει. Ολόκληρος ο πληθυσμός στη Σουηδία ΕΧΕΙ κινητή κάλυψη 5G και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών, ή μέσω κινητού όπως η εφαρμογή Swish που σχεδίασαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.
Τόσο οι τράπεζες όσο και η σουηδική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την οικονομία χωρίς μετρητά. Σήμερα, το Swish το χρησιμοποιεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ενώ λιγότερο από το 13% του πληθυσμού κάνει τις συναλλαγές του σε μετρητά. Οι σουηδικές τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες ηλικίας επτά ετών και άνω (με γονική άδεια), η οποία μεταφράζεται σε περισσότερο από 97% του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι πολίτες εξοικειώνονται με την ιδέα μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά που θα είναι και το μέλλον.Τα μετρητά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών συναλλαγών στη Σουηδία. Περισσότερο από το 99% των εμπόρων δέχεται MONO χρεωστικές κάρτες ενω τα υποκαταστήματα συνεχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.Μια χαρά λοιπόν και η Σουηδία ακολουθεί πιστά την ΝΤΠ.

Στον αντιποδα Το Bitcoin είναι μια αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση που αρχικά περιγράφηκε σε μια λευκή βίβλο του 2008 από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Κυκλοφόρησε αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2009.
Το Bitcoin είναι ένα άλλο διαδικτυακό νόμισμα, που σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ ίσων, ανεξάρτητων συμμετεχόντων στο διαδίκτυο, χωρίς να απαιτείται κανένας διαμεσολαβητής.
Το Bitcoin δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον Nakamoto, για να επιτρέψει την αποστολή διαδικτυακών πληρωμών απευθείας από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να περάσει από τράπεζα ή άλλο φορέα.
Το Bitcoin ξεχώρισε γιατί είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιήθηκε στην ιστορία.
Για πρώτη φορά η τιμή του Bitcoin του κρυπτονομίσματος έφθασε στα 29.000 δολάρια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί.
Ο χρυσός, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο βρίσκεται στα 1.898 δολάρια πλησίον της κρίσιμης τεχνικά αντίστασης των 2.000 δολαρίων.
Οι κύριοι παράγοντες που ενισχύουν το συνεχιζόμενο ράλι στο Bitcoin είναι η συσσώρευση κεφαλαίων, η μείωση της προσφοράς συναλλάγματος και οι εκρηκτικές τάσεις του όγκου.
Η διαφορά μεταξύ του τρέχοντος ράλι Bitcoin και των προηγούμενων κύκλων τιμών είναι ότι η πρόσφατη ανοδική τάση έχει αποδειχθεί πιο βιώσιμη.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, επενδυτές όπως ο Stanley Druckenmiller, ιδρυτής του hedge fund Duquesne Capital και ο Rick Rieder, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, πρόσφατα έκαναν λόγο για το bitcoin.
Στα 140.000 δολάρια βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan την αξία του κρυπτονομίσματος Bitcoin.
Το Bitcoin έχει αυξήσει την αξία του στα 19.200 δολάρια αφού υποχώρησε σε περίπου 4.840 δολάρια στα μέσα Μαρτίου 2020.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή το υψηλό όλων των εποχών για το Bitcoin είναι 19.783 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017.
Εντός του περασμένου έτους, η τιμή του Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10.000 δολαρίων μόνο τους τελευταίους δύο μήνες του 2019.
Όπως γράφει ο Ethan Yang στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, με το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των ειδήσεων για το Covid-19, τις προεδρικές εκλογές και ούτω καθεξής, είναι κατανοητό ότι η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητη.
Στην χώρα μας το κρυπτονομισμα Bitcoin έκανε πρόσφατα την εμφανισή του σε μια βραδυνή εκπομπή με τον καλεσμένο γνωστο chef Ακη Πετρετζίκη να μιλά για κέρδη εκατομμυριων Bitcoin μέσα απο τις επενδύσεις του.
Τα τραπεζικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και ήδη ακούγεται οτί η Alpha και η Eurobank θα συγχωνευτούν με την Εθνική Τράπεζα σε πρώτη φάση,και σε δεύτερη θα κλείσουν όλες μιάς και δεν θα υπάρχουν μετρητά και όλες οι συναλλαγες ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας με το 5G θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που θα γίνει στίς αρχές του έτους στο Νταβός θα δωθούν οι νέες κατευθύνσεις για το κρυπτονόμισμα ως παγκόσμιο μέσο συναλλαγής,εξ ου και ο καημός των κυβερνώντων για το 5G.Ο οικονομικός έλεγχος παγκόσμια θα γίνεται απο υπολογιστές που θα έχουν ανεπτυγμένη πλήρως την ΤΝ...πρός το παρών περιμένουμε όλοι μας την 6η Ιανουαρίου όχι γιατι ειναι ο καθαγιασμός των υδάτων κατά την οποία εορτή πανηγυρίζουμε το γεγονός της Φανερώσεως επί της γης του Χριστού ως Μονογενούς Υιού και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας,και που φέτος η Κυβέρνηση και η Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν οτι στην γή δεν θα φανερωθεί ούτε ο Χριστός ούτε κανένας άλλος,αλλα γιατί περιμένουμε στις ΗΠΑ τον Πρόεδρο Τράμπ να μην παραδώσει την εξουσία στον νεοταξίτη Μπάιντεν και να αρχίσει να αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια ζυγαριά...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κ.Ν.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2021 12:45 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η Δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή: Έρχονται τηλεδίκες και τηλεανάκριση – Πότε ξεκινούν
https://www.enikos.gr/society/757397/i-dikaiosyni-stin-psifiaki-epochi-erchontai-tiledikes-kai-tileana
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιαν 03, 2021 4:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η περίπτωση των ρομπότ –τι είναι– τι συμβαίνει
του Δημήτρη Μητρόπουλου

Τα τελευταία χρόνια έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων στην εργασία – και όχι μόνο. Οι εξελίξεις στο χώρο της ρομποτικής, οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές προκαλούν είτε πολλές ελπίδες είτε πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον.

Παρόλο που οι τεχνολογίες αυτές δεν είναι καινούριες αλλά αρκετών δεκαετιών, παρόλο που η συζήτηση αυτή κρατάει από παλιά – η εικόνα του ομιλούντος ρομπότ που εκτελεί διάφορες εργασίες μετράει κάτι λιγότερο από έναν αιώνα – παρόλο που, με αφορμή κάποια τεχνολογική εξέλιξη, τίθενται κατά καιρούς ορόσημα, που δεν επιβεβαιώνονται, για το «τέλος της εργασίας» και για το «ρομπότ που θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο στη βιομηχανία», υπάρχουν όντως νέα δεδομένα και εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αυτό.

Με τον όρο ρομπότ και ρομποτική εννοούμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια προγραμματιζόμενη μηχανή που μπορεί να εκτελεί διάφορες φυσικές και μη λειτουργίες που βασίζονται σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Από ένα μηχανικό βραχίονα που έχει προγραμματιστεί να κάνει κάποιες επαναληπτικές κινήσεις για να συναρμολογεί μια πόρτα αυτοκινήτου έως ένα λογισμικό cruise control που βασίζεται σε αισθητήρες σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα λεωφορείο.

Οι διάφορες μελλοντολογίες και τεχνο-ουτοπικές απόψεις προσέβλεπαν στις δεκαετίες 60-70 μια τεράστια έκρηξη των ρομπότ και της εισόδου αυτής της τεχνολογίας σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα – και ειδικά στην εργασία.

Για 2-3 δεκαετίες όμως υπήρξε σχετική στασιμότητα στον τομέα αυτό. Ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες διακήρυτταν ότι σε περίπου 30-40 χρόνια τα ρομπότ θα έχουν πλέον τη νοημοσύνη του ανθρώπου, στα ίδια επιστημονικά ιδρύματα στις αρχές του 2000 η ιδέα της κατασκευής μηχανών με νοημοσύνη ανθρώπινου επιπέδου, έστω σε επιμέρους τομείς, είχε απαξιωθεί. Εκείνη την περίοδο οποιαδήποτε αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στα ρομπότ που θα προσεγγίσουν ανθρώπινες λειτουργίες είχε φτάσει να θεωρείται μάλλον μια υπερφίαλη εικασία.

Το αποφασιστικό στοιχείο που ανέτρεψε αυτή τη στασιμότητα είναι οι εξελίξεις στη διασύνδεση στο διαδίκτυο, οι αλλαγές στην ταχύτητα των επεξεργαστών και ειδικά στα αποθηκευτικά μέσα, η εξέλιξη των αλγορίθμων, η σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής και στην ουσία η απίστευτη ποσότητα πληροφορίας που είναι πλέον αποθηκευμένη και «ρέει» στο διαδίκτυο. Η νέα αυτή πραγματικότητα οδήγησε στην υπέρβαση των έως τώρα ορίων στην τεχνητή νοημοσύνη και γενικά στη δυνατότητα μιας μηχανής να μαθαίνει, να διαχειρίζεται μοντέλα απόφασης και πληροφορίες, να παίρνει αποφάσεις, να «έχει νόηση».

Η υπέρβαση αυτών των ορίων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι φτάσαμε στην εποχή που το ρομπότ θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο, θα έχει αντίστοιχη νόηση κοκ. Υπάρχει πολύς δρόμος έως εκεί, που με βάση και τις πιο σοβαρές επιστημονικές φωνές, δεν είναι εφικτό να διανυθεί. Σημαίνει όμως ότι ζούμε ένα κύμα μιας ραγδαίας εισόδου της τεχνολογίας της ρομποτικής στην παραγωγή και μιας αντίστοιχης ραγδαίας αναδιάρθρωσης της εργασίας. Τα δεδομένα, η ροή τους, η διαχείριση τους είναι το νέο στοιχείο.

Όπως ανέφερε στο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes, ο συνεργάτης του Ενρίκε Ντανς: «Τα δεδομένα είναι το μυστικό όπλο κάθε εταιρείας, το νέο πετρέλαιο, η βενζίνη που κινεί τους αλγορίθμους. Χρησιμοποιήστε όποια μεταφορά θέλετε, αλλά ως διευθύνων μια εταιρεία, αν τα δεδομένα, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας σας, τότε θα έπρεπε να σας απομακρύνουν από τη θέση σας. Δεν ξέρουμε ακόμα σε ποιον θα ανήκουν αυτά τα δεδομένα, δεν ξέρουμε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ιδιόκτητη ή ανοιχτή, αλλά ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε να φοβάστε την τεχνητή νοημοσύνη και να αρχίσετε να δουλεύετε για να κατανοήσετε τις επιπτώσεις της… Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι πιο πολύτιμες στον κόσμο εταιρείες συμφωνούν, είναι ότι η μελλοντική τους επιτυχία στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη».

Και έχει δίκιο. Η τάση εισόδου των ρομπότ στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Κατά την περίοδο 2010 – 2014, η μέση αύξηση των πωλήσεων ρομπότ ανήλθε στο 17% ετησίως, το δε 2014 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29% και έκτοτε οι ρυθμοί είναι σε αυτά τα μεγέθη. Το 2015 είχαμε 248.000 πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ, ενώ το 2017 είχαμε ξεπεράσει τις 380.000. Έως το 2021 οι προβλέψεις της διεθνούς ομοσπονδίας ρομποτικής, μιλούν για πωλήσεις 630.000 νέων ρομπότ στην παραγωγή. Η Ασία και ειδικά η Κίνα οδηγούν την αγορά αυτή, καθώς το 56% αφορά πωλήσεις στην Κίνα. Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα και Ιαπωνία έχουν ήδη τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση ρομπότ στη βιομηχανία. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος πυκνότητας είναι 85 ρομπότ/10.000 εργαζόμενοι στη Ν. Κορέα είναι 710, στη Σιγκαπούρη 658, στη Γερμανία 322, στην Ιαπωνία 308. Γι’ αυτό και σε αυτές τις χώρες ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων ρομπότ είναι αρκετά κάτω του διεθνούς μέσου όρου και κυμαίνεται γύρω στο 10%. Άρα μιλάμε για μια τάση αύξησης που είναι πιο ραγδαία όσο οι καπιταλιστικές σχέσεις είναι σχετικά πιο καθυστερημένες.

Ρομπότ και εργασία στον καπιταλισμό

Ποια είναι η επίπτωση των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία; Μια πρόχειρη, εμπειρική ματιά θα κάνει την διαπίστωση ότι αφού τα ρομπότ αντικαθιστούν ανθρώπινη εργασία του χεριού και του μυαλού, τότε χάνονται θέσεις εργασίας. Ότι οι πλέον επαναληπτικές, βαριές, κοπιαστικές εργασίες για το σώμα και το μυαλό γίνονται πλέον από προγραμματισμένες μηχανές. Ότι η ανειδίκευτη εργασία τείνει να αντικατασταθεί από τα ρομπότ.

Το εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα (κατασκευάζει τα iphone και τα ipad της Apple) απασχολούσε το 2014 110.000 εργαζόμενους. Το 2016 τους μείωσε σε 50.000 χάρη σε μια μαζική εισαγωγή 40.000 ρομπότ. Το πρόγραμμα αντικατάστασης της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ έχει στόχο την ολοκληρωτική – σχεδόν – εξάλειψη της ανθρώπινης εργασίας από ρομπότ σε τρία στάδια στα επόμενα χρόνια.

H μαζική είσοδος των ρομπότ δεν αφορά όμως μόνο την βιομηχανία. Ο Τραμπ πρόσφατα επισκέφθηκε το Πιτσμπουργκ για να καθησυχάσει τους 1300 οδηγούς ταξί, τους 9400 οδηγούς λεωφορείων και τους 19.500 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ανησυχούν από την επέλαση της Uber που απειλεί να τους στείλει στην ανεργία με τη σταδιακή εγκατάσταση λογισμικού αυτοκινούμενων οχημάτων.

Ωστόσο αρκετές δεκαετίες μετά τη σταδιακή είσοδο της αυτοματοποίησης και των προγραμματισμένων μηχανών στην παραγωγή και κάτω από τα εμπειρικά δεδομένα που υπάρχουν, πρέπει να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες είναι οι τάσεις για το μέλλον.

Σε μια πρώτη ανάγνωση πάντως η είσοδος των ρομπότ στην παραγωγή δεν έχει επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μιας σειράς τοποθετήσεων (Gorz, Riffkin, Negri κ.α.) που έβλεπαν και βλέπουν από το τέλος της ανειδίκευτης εργασίας έως το τέλος του νόμου της αξίας.

Το ζήτημα ρομποτική και απώλεια θέσεων εργασίας τίθεται σχεδόν σε κάθε σύνοδο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Μια πιο αναλυτική έρευνα το 2016 με θέμα «Το μέλλον της εργασίας» κατέληξε στον εξής υπολογισμό: Έως το έτος 2020, από την εισαγωγή ρομπότ στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, θα δημιουργηθούν 2,1 εκατομμύρια και θα χαθούν 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι ίδιοι «σοφοί» δύο χρόνια μετά ανέτρεψαν τις προηγούμενες προβλέψεις τους. Το 2018 η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με τίτλο «Towards a Reskilling Revolution – A Future of Jobs for All», υπολόγισε όσον αφορά τις ΗΠΑ, στην δεκαετία 2016-2026 το τελικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν σε σχέση με θέσεις εργασίας που θα χαθούν, λόγω της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι θετικό κατά 11 εκατομμύρια. Δε γνωρίζουμε τι μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκθέσεις και είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κάποια έγκυρη επιστημονική μέθοδος πίσω από αυτές. Η τελευταία έκθεση βασίσθηκε σε μια μεγάλη δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ εργοδοτών και διευθυντικών στελεχών που διοικούν 15 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 20 χώρες. Οι οποίοι εργοδότες και διευθυντικά στελέχη, πέρα από την τεχνο-αισιοδοξία τους, μόνο ουδέτεροι δεν είναι γύρω από την μαζική είσοδο των ρομπότ στην παραγωγή, καθώς η καινοτομία σημαίνει για αυτούς αύξηση των κερδών. Με βάση πάντως τη δική τους οπτική – που γίνεται και μια κυρίαρχη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή – το πρόβλημα δεν είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά πως το κράτος θα επανεκπαιδεύσει διαρκώς τους ανειδίκευτους εργάτες (οδηγοί λόγω των αυτοκινούμενων οχημάτων, ταμίες λόγω των αυτόματων μηχανημάτων με barcode και των ΑΤΜ, μεταφορείς λόγω των drone κ.α.), που στην πλειοψηφία τους θα είναι εκτεθειμένοι στην απώλεια της δουλειάς τους από την μαζική είσοδο του αυτοματισμού. Άρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοσθούν κατάλληλα στις νέες απαιτήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος.

Ο Manuel Castells, που θεωρείται ο «εξ αριστερών» θεωρητικός της «παγκόσμιας διαδικτυακής κοινωνίας» από πολλούς και που έχει γράψει και σχετικά βιβλία, υποστηρίζει ότι η αυξημένη προσφορά που οφείλεται στην άνοδο της παραγωγικότητας που δημιουργεί η τεχνολογία δημιουργεί αυξημένη ζήτηση και παρότι οι νέες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος παραγωγής θα συνεχίσουν να δίνουν θέσεις εργασίας με το είδος των εργασιών να αλλάζει ποσοτικά και ποιοτικά κάτω από το πληροφοριακό παράδειγμα. Σύμφωνα και με αυτόν με μια πολιτική πρόβλεψης και δια βίου εκπαίδευσης στους εργαζόμενους και τους κλάδους που απαξιώνονται δε θα υπάρχει πρόβλημα ανεργίας από τη μαζική είσοδο του αυτοματισμού.

Όλοι οι παραπάνω, από τους τεχνοκράτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έως τους κοινωνιολογίζοντες ακαδημαϊκούς χρησιμοποιούν και ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα. Ότι κάθε άλμα στην τεχνολογία και κάθε είσοδος καινοτομίας (βιομηχανική επανάσταση, ηλεκτρισμός) δημιουργούσε φόβο για μαζική ανεργία εξαιτίας των μηχανών. Ο φόβος αυτός όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Και πράγματι, μια εμπειρική ματιά στα δεδομένα περί ανεργίας των τελευταίων δεκαετιών, όπου και υπάρχει είσοδος του αυτοματισμού και της ρομποτικής στην παραγωγή, δεν επιβεβαιώνει ούτε μια «καταστροφολογική» εκτίμηση περί ραγδαίας καταστροφής θέσεων εργασίας, αν θεωρήσουμε έγκυρο τον τρόπο μέτρησης της ανεργίας από Παγκόσμια Τράπεζα, Eurostat κοκ, ούτε μια «εξ αριστερών» επιφανειακή εκτίμηση ότι έρχεται το τέλος της εργασίας… Ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα στη μέτρηση, δεν ισχύει ότι τα ρομπότ και ο αυτοματισμός κάνουν τους εργάτες περιττούς. Σίγουρα όχι με το ραγδαίο ρυθμό που κάποιοι έβλεπαν πριν 30-40 χρόνια. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχουν και εργάτες.

Ποια είναι επομένως η ουσιαστική επίπτωση της τεχνολογίας στην εργασία και ποιο θα είναι το τοπίο που θα έχει να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα τα επόμενα χρόνια από την εν εξελίξει μαζική είσοδο των ρομπότ; Εδώ είναι απαραίτητη μια παρένθεση με μια «κάθοδο» σε βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας.

Το κεφάλαιο χωρίζεται στο μεταβλητό τμήμα του (μκ), δηλαδή τα έξοδα για την πληρωμή των εργαζομένων και από το σταθερό κεφάλαιο(σκ), τα έξοδα για την απόσβεση των μηχανών και άλλων πρώτων υλών. Το συνολικό κεφάλαιο είναι Κ=σκ+μκ, οπότε το ποσοστό κέρδους του επιχειρηματία πκ=υ/Κ, το κλάσμα δηλαδή της υπεραξίας προς το συνολικό κεφάλαιο. Από τη στιγμή που το συνολικό κεφάλαιο αυξάνεται λόγω της αύξησης του σταθερού κεφαλαίου, αυξάνεται ο παρανομαστής του κλάσματος και άρα το ποσοστό κέρδους σταθερά μειώνεται. Αυτός είναι ένας γενικός νόμος που ισχύει σε μια ολόκληρη μακροπερίοδο του καπιταλισμού.

Η τάση αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με την αύξηση των κερδών που συνεπάγεται η αύξηση της παραγωγικότητας που δημιουργεί η είσοδος των ρομπότ και της τεχνολογίας. Μακροπρόθεσμα ισχύει ότι η είσοδος μηχανών μειώνει την υπεραξία που παράγει το κεφάλαιο – καθώς αυτή παράγεται από την ανθρώπινη εργασία η οποία μειώνεται – όμως βραχυπρόθεσμα ο κάθε ξεχωριστός καπιταλιστής αυξάνει το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κερδίζει νέα μ ρίδια στην αγορά, επιβάλλει μονοπωλιακούς όρους, κερδίζει περισσότερα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα χάνεται όταν η είσοδος της νέας τεχνολογίας γενικευτεί. Τότε αναζητείται μια νέα καινοτομία, ένα νέο ποιοτικό και ποσοτικό άλμα στην είσοδο νέας τεχνολογίας. Σε κάθε νέα είσοδο νέων μηχανών η τάση μείωσης της υπεραξίας είναι μικρότερη καθώς όλο και περισσότερο συμμετέχουν μηχανές και ρομπότ και όχι εργάτες στην παραγωγή νέων μηχανών και ρομπότ. Επίσης η τάση μείωσης της υπεραξίας σχετίζεται και με τα όρια των ορισμών της ανθρώπινης εργασίας και της εργασίας ενός ρομπότ που έχει αναβαθμισμένη – σχεδόν ανθρώπινη – νόηση.

Βέβαια τα παραπάνω είναι μια χοντρική εικόνα για τις αντικειμενικές τάσεις γύρω από την είσοδο νέας τεχνολογίας. Συνήθως τα πράγματα δε γίνονται ακριβώς έτσι, καθώς τον κύριο ρόλο τον διαδραματίζει η ταξική πάλη. Έτσι την τάση μείωσης της υπεραξίας το κεφάλαιο την αντιπαλεύει μειώνοντας τα μεροκάματα, αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας, διευρύνοντας τη μερική απασχόληση, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και την τεχνολογία για να οργανώνει διαφορετικά την παραγωγή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως «παγκόσμια επιχείρηση», όπου σε άλλη χώρα είναι το εργοστάσιο με τα φτηνά μεροκάματα, σε άλλη χώρα οι αποθήκες, σε άλλη χώρα η έδρα λόγω φορολογίας κοκ.

Στην ουσία έχουμε μια αναδιάρθρωση της παραγωγής. Όχι σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά μόνο, αλλά σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς. Το πέταγμα της ζωντανής εργασίας από την παραγωγή λόγω των μηχανών είναι γεγονός αλλά ο καπιταλισμός έχει καταφέρει να το διαχειρίζεται, έως τώρα, κυρίως μέσω του μοιράσματος της ανεργίας και της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης. Το μεταπολεμικό μοντέλο της σταθερής εργασίας, με εργατικά δικαιώματα, 8ωρο, ασφάλιση αντικαθίσταται από την ευέλικτη εργασία στο ωράριο, στο αντικείμενο, στις συνθήκες, στο μισθό. Και αυτό αφορά και τον ανεπτυγμένο καπιταλισμό και τον πιο καθυστερημένο. Στη Δύση, αφορά θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες οι οποίες διευρύνονται σε σχέση με τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία. Θέσεις εργασίας κατά κανόνα πιο επισφαλείς, εποχιακές, part time, με συμβάσεις έργου, κακοπληρωμένες. Με εξαίρεση αυτές των managers, προγραμματιστών, διαφημιστών, στελεχών κ.α. που είναι καλοπληρωμένες και με πολύ καλές συνθήκες. Αλλά και στην «Ανατολή», αν πάμε πάλι πίσω στη Foxconn, την ίδια στιγμή που σχεδίαζε την μαζική είσοδο των ρομπότ, το 40% των εργαζομένων έχουν προσληφθεί με συμβάσεις προσωρινού έργου, όταν η κινεζική νομοθεσία ορίζει ότι το ποσοστό των συμβάσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%, ενώ αμείβονται με 2,26 δολάρια την ώρα και κάνουν υπερωρίες άνω των 100 ωρών το μήνα, όταν το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος είναι 36 ώρες, όπως αναφέρει σε έκθεση αμερικάνικη ΜΚΟ (China Labour Watch), μάλλον από «ζήλια» που το αμερικάνικο κεφάλαιο δεν απολαμβάνει τις ίδιες συνθήκες και όχι από αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.

Οι τεχνοκράτες και οι ακαδημαϊκοί της παγκοσμιοποίησης ισχυρίζονται ότι ο διαρκής αγώνας για καινοτομία και η είσοδος των ρομπότ στην παραγωγή, αποτελεί ένα αντικειμενικά θετικό βήμα για την ανθρωπότητα, ότι η αύξηση της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε μια κοινωνία της αφθονίας, σε πτώση των τιμών, ότι τα οφέλη αυτής της αύξησης της παραγωγικότητας θα διαχυθούν προς τα κάτω, αργά ή γρήγορα.

Στην πράξη όμως η είσοδος των ρομπότ στην παραγωγή και η αύξηση της παραγωγικότητας δε συνοδεύεται από βελτίωση του εισοδήματος. Η αύξηση της παραγωγικότητας συνοδεύεται στον καπιταλισμό από την αύξηση της ανισότητας και την αύξηση της συγκεντροποίησης του πλούτου, της γνώσης, της παραγωγής. Σύμφωνα με το foreign affairs τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η αύξηση των μισθών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποκλίνει από την παραγωγικότητα λόγω της μείωσης του μεριδίου της εργασίας στην [εθνική] παραγωγή. Το 1975, το εργατικό δυναμικό έλαβε το 65% του συνόλου του εισοδήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι κάτω από 60%. Εάν το μερίδιο είχε παραμείνει στα ίδια, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα λάμβαναν επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Αντ’ αυτού, τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται στους κατόχους κεφαλαίων. Μήπως την ίδια συνταγή δεν ακολούθησε και η Γερμανία με την πολιτική της ατζέντας 2000 του Σρέντερ πριν περίπου 20 χρόνια;

Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αυξάνει την προσφορά και δίνει τη «δυνατότητα» και ο εργάτης στην Κίνα και ο νέος εργαζόμενος σε μια οικονομία υπηρεσιών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας στη Γαλλία να ντύνεται με μόδα αντίστοιχη του star system στο Zara, με χαμηλό κόστος και να έχει το πιο σύγχρονο smart phone μέσω μιας σχετικά φτηνής συνδρομής σε κάποιον πάροχο. Αυτά έχουν συνέπειες στη συνείδηση του εργαζομένου και στα καταναλωτικά πρότυπα, όμως την ίδια στιγμή οι μόνιμα άστεγοι, οι μόνιμα άνεργοι, οι μόνιμα χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη ποιοτική τροφή, οι μόνιμα εγκλωβισμένοι – καθώς η μετακίνηση είναι ακριβό εμπόρευμα γι´ αυτούς – στα γκέτο των προαστίων των καπιταλιστικών μητροπόλεων, αυξάνονται.

Η είσοδος των ρομπότ δεν έφερε ελάφρυνση από τις απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις. Τις άλλαξε, μπορεί πολλοί εργάτες να μη χρειάζεται πλέον να κουβαλούν βαριά αντικείμενα, αλλά πολλοί περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι πλέον που αναζητούν στήριξη σε ψυχολόγους γιατί έχουν άγχος, ανασφάλειες, νιώθουν πίεση από το εργασιακό περιβάλλον.

Η είσοδος των ρομπότ και το γεγονός ότι με λιγότερες ώρες ανθρώπινης εργασίας παράγονται περισσότερα αγαθά, δεν μείωσε το ωράριο των εργαζομένων. Αντίθετα αυτό έχει αυξηθεί είτε άτυπα, είτε με τη βία στις ζώνες των αυταρχικών καθεστώτων φτηνής εργασίας όπου βρίσκουν καταφύγιο οι πολυεθνικές (Ασία), είτε με αντίστοιχα νομοθετήματα στην ανεπτυγμένη Δύση (πχ 12ωρο στην Αυστρία).

Ο Στήβεν Χόκινγκ είχε διακρίνει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος: Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς αυτά θα διανέμονται. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αντικειμενικότητα ότι η ανθρωπότητα λόγω της τεχνολογίας και των ρομπότ θα ζήσει καλύτερα. Ούτε αν επιτευχθεί μια ρύθμιση στα εκπαιδευτικά συστήματα, θα μειωθούν τα προβλήματα, εκτός αν ως τέτοια ονομάζουμε τη μερική απασχόληση και το σπάσιμο μιας θέσης εργασίας σε δύο. Δεν υπάρχει καμιά αντικειμενική τάση ότι η τεχνολογική καινοτομία θα δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία, θα φέρει την πρόοδο. Είναι τέτοια η κοινωνική οπισθοδρόμηση και τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, παρ όλη την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της τεχνολογίας, που κερδίζουν έδαφος απόψεις μεταξύ ιστορικών που λίγο πολύ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μεγάλες μερίδες πληθυσμών που ζουν στον 21ο αιώνα πολύ χειρότερα απ’ ότι ζούσαν οι φτωχοί στα προκαπιταλιστικά χρόνια, επί φεουδαρχίας.

Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην εποχή μας οφείλει να διαβάσει τις σύγχρονες τάσεις, να μελετήσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που δημιουργεί, η συντελούμενη από την τεχνολογία αναδιάρθρωση στην παραγωγή, στη συνείδηση και την οργάνωση του υποκειμένου, να αποκαλύψει τι πραγματικά γίνεται με την είσοδο των ρομπότ στην παραγωγή, να αποκρούσει τις τεχνο-αισιόδοξες απόψεις είτε στην τεχνοκρατική τους είτε στην πιο «ευαίσθητη» ακαδημαϊκή τους εκδοχή. Δεν έχει νόημα ούτε μια τεχνοφοβική λογική, καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι, ούτε μια λογική αντικειμενισμού που υποτιμάει τα καθήκοντα της ταξικής πάλης και αναθέτει την ανθρώπινη πρόοδο στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα δεν είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία θα φέρει πιο κοντά την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να είναι τέτοια η ανάπτυξη (αυτο)καταστροφικών δυνάμεων στη βάση της ανάπτυξης της τεχνολογίας, αν παραμείνει στα χέρια των μονοπωλίων και στη φρενήρη λογική του κέρδους, ώστε η τεχνολογία να θάψει την επανάσταση και το σοσιαλισμό μαζί με την ίδια την ανθρωπότητα. Άρα τι ζητάμε και τι κάνουμε;

Βασικό αίτημα που γεννάει η αύξηση της παραγωγικότητας από την μαζική είσοδο των αυτόματων μηχανών στην παραγωγή είναι το αίτημα της μείωσης του χρόνου δουλειάς χωρίς μείωση αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα αίτημα οικουμενικό, που μπορεί, να συνενώσει, αν υπάρξουν οι αντίστοιχες πρωτοπορίες, τους εργαζόμενους απέναντι στον καπιταλισμό, τις πολυεθνικές, την παγκοσμιοποίηση. Ο τρόπος οργάνωσης και έκφρασης γύρω από αυτό το αίτημα δεν έχει ακόμα βρεθεί, αλλά η πρόκληση παραμένει αν αυτό το αίτημα μπορεί να παίξει εκείνον το ρόλο που έπαιξε ιστορικά πριν 150 χρόνια το αίτημα για το 8ωρο.

Τέλος, η τεχνολογική εξέλιξη, το διαδίκτυο, η διαρκής ροή πληροφορίας, τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη, όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις και για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια μελλοντική προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αυξάνουν τα εργαλεία κεντρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη μιας σοσιαλιστικής οικονομίας, όπως αυξάνονται και τα εργαλεία σαμποτάζ, προβοκάτσιας, περικύκλωσης μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών από τον ιμπεριαλισμό. Το γεγονός ότι χώρες όπως η Κούβα, που έχουν επιλέξει ένα ανεξάρτητο προσανατολισμό, τεχνολογικά δεν ακολουθούν την εποχή, δε μπορεί να προκύπτει μόνο από ανεπάρκεια του εκεί καθεστώτος, ούτε το εμπάργκο τα εξηγεί όλα. Είναι πιθανόν να αποτελεί και επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία είναι μια νέα πραγματικότητα για τη νέα σοσιαλιστική οικονομία. Το ποια ερωτήματα θα θέσει η ζωή κάθε φορά σε σχέση με τη χρήση της μία ή της άλλης τεχνολογίας ή τον αποκλεισμό της μίας ή της άλλης, με κριτήριο πάντα την αντοχή και ρίζωμα μιας επανάστασης ή μιας φιλολαϊκής εξουσίας, δεν το γνωρίζουμε από σήμερα. Για μια ολόκληρη περίοδο μια χώρα ή ομάδα χωρών που θα επιλέξει τη ρήξη με την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και τους νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς της, σίγουρα δε θα μπορεί να βασίζεται στα τεχνολογικά επιτεύγματα της Silicon Valley και στην πολιτική συνεργασία ή έστω ουδετερότητα μονοπωλίων όπως η Google. Δε θα πρέπει να κλειστεί, θα πρέπει να αναζητά την πρόσβαση στα τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη για εμπάργκο, εκβιασμούς, σαμποτάζ. Με αυτήν την έννοια η γενική διαπίστωση ότι η σημερινή τεχνολογία αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική σοσιαλιστική εξουσία είναι σωστή μεν, πολύ γενική δε. Στην πραγματική ζωή δεν χωρούν αντικειμενικότητες, εύκολες προβλέψεις και σχέδια επί χάρτου.

https://www.antapocrisis.gr/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/
Επιστροφή στην κορυφή
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 09, 2021 2:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

To ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ειναι το υπνωτικό των λαών.

Η εργασία πλήρους απασχόλησης φαίνεται να είναι το σύμβολο μιας άλλης εποχής. Οι έξυπνες μηχανές, πιο αξιόπιστες και λιγότερο δαπανηρές από τους ανθρώπους, βρίσκονται στη διαδικασία αντικατάστασής μας, ενώ η ανάπτυξη αλγορίθμων συμβάλλει στην διαρκώς αυξανόμενη αυτοματοποίηση της εργασίας.

Mετα απο 20 χρόνια άκαρπων μεταρυθμίσεων και μαζικης ανεργίας,η πλήρης απασχόληση ανήκει στο παρελθόν παρασυρόμενη απο την τεχνολογική επανάσταση,η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τον εργάτη. ο στόχος της είναι πλέον ο εξιδεικευμένος υπάλληλος γραφείου,ο πυρήνας της μεσαίας τάξης...

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι οτι με την ανάπτυξη των εταιριών ρομποτικής οι ανθρώπινες εργασίες που δεν απαιτούσαν εξειδίκευση
και ήταν κοπιαστικές και μονότονες και καταλάμβαναν εκατομμύρια θέσεις,έγιναν ξαφνικά εργασίες υπηρεσιών των ρομπότ με πολύ μεγάλη
εξειδίκευση και σαφώς πολύ λιγότερες θέσεις...

Ο σκοπός του καπιταλισμού με την ΤΝ δεν είναι να παίρνουν τις κουραστικές και συχνά μονότονες δουλειές απο τους ανθρώπους για να τους απελευθερώσουμε, αλλα για να βρεθούν σε επισφαλή θέση και άρα ευαίσθητοι στην χειραγώγηση.

Η αυτοματοποίηση δημιουργεί το εξής παράδοξο,συμφωνα με το μοντελο που δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα , οι παραγωγοί γίνονται καταναλωτές με αγοραστική δύναμη,μέσω της οποίας τροφοδοτούν τον κύκλο της κατανάλωσης,με την αυτοματοποίηση αυτό παύει να ισχύει,γιατί χάνει την αγοραστική του δύναμη εξαιτίας του ότι έχει χάσει ήδη την εργασία του στα εργοστάσια.αυτό ο καπιταλισμός δεν μπορεί να το ξεπεράσει όπως όλα δείχνουν.

Η εργατική τάξη εχει γίνει αόρατη στην σκιά της προπαγάνδας... εργοστασίων υψηλής τεχνολογίας χωρίς εργαζόμενους.Ο εργάτης έχει γίνει μια μεταβλητή η οποία έχει γίνει αόρατη εδώ και δεκαετίες,και σήμερα φτάσαμε στον εξειδικευμένο υπάλληλο στις μεγάλες πολυεθνικές και στα εργοστάσια να γίνεται ενας παράγοντας του οποίου η σημασία φθήνει εξαιτίας των μηχανών με υψηλή νοημοσύνη,άρα φτάσαμε στον επόμενο στόχο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που είναι ο υψηλόμισθος υπάλληλος που αποτελούσε τον πυρήνα της μεσαίας τάξης.

Στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον σε συνεργασία με την τζένεραλ μότορς ανέπτυξαν το πρώτο πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο που κινείται χωρίς οδηγό, και στα παρασκήνια των παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών εχει ξεσπάσει ήδη εμπορικός πόλεμος για τα κέρδη τα οποια εκτιμώνται στα 250 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως.

Η uber το 2016 ξεκίνησε στην Πενσυλβάνια μια εφαρμογή πελάτη και ταξί χωρίς οδηγό,στην οποία ο πελάτης αναζητά και δηλώνει την κούρσα του, και πληρώνει ηλεκτρονικά...την ίδια χρονιά ενα κομβόι αυτόνομων φορτηγών χωρίς οδηγό συναντήθηκαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ καλύπτωντας εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς οδηγό.

Η ΤΝ θα εξαλείψει εκατομμύρια δουλειές σε όλους τους τομείς.
Ερευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ προβλέπουν οτι η αγορά εργασίας στην χώρα θα υποστεί πρωτοφανές πλήγμα με το 55% των εργασιών να εξαλείφονται. εξαιτίας της ΤΝ.

Το πιο τρανό παράδειγμα είναι τα φορτηγά χωρίς οδηγούς που η ΤΝ έφερε στην επιφάνεια.

Η πιό κοινή θέση σε 29 πολιτείες είναι αυτή του οδηγού φορτηγού,υπάρχουν 4 εκατομμύρια οδηγοί και 5 εκατομμύρια που εξαρτώνται απο αυτούς,οπως λογιστές,γραμματείς, δικηγόροι,μεταφραστές.Βλέπουμε πλέον οτι η ΤΝ που μέχρι σήμερα τρόμαζε την εργατική τάξη,να επηρεάζει και τον πυρήνα της αστικής τάξης.Στις ΗΠΑ σήμερα 55 εκατομμύρια κόσμος ζει ΚΑΤΩ απο το όριο της φτώχειας δλδ ένας στους πέντε,οι υπόλοιποι δύο στους πέντε ζουν με επιδόματα,και το φαινόμενο της γέφυρας(η νέα στέγη των φτωχών στρωμάτων) στις πρώην παραγωγικές μεγάλες πόλεις και τώρα σύγχρονα φαντάσματα, Ντιτρόιτ,Σικάγο,Νεα Υόρκη να παιρνει δραματικές διαστάσεις.

Η κυριαρχία της ΤΝ ειναι το κλειδί της επιτυχίας των κολοσσών του ψηφιακού καπιταλισμού που λειτουργεί σχεδόν χωρίς ανθρώπινο προσωπικό,και δεν παράγει περιεχόμενο,μιλαμε για πλατφόρμες απλά...μία απο αυτές ειναι η Airbnb η μεγαλύτερη εταιρία ξενοδοχείων χωρίς όμως δωμάτια,ή η amazon η μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου χωρίς κανένα κατάστημα!!!

Πως θα είναι η κοινωνία σε λίγο καιρό(και δεν μιλάμε για το απώτερο μέλλον πια...) οταν το 50% των χειρονακτικών θέσεων θα εχει αντικατασταθεί απο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανές, και ενα 40% των θέσεων ευθύνης από ρομπότ υψηλής νοημοσύνης?δεν ειναι δύσκολο να κανουμε πρόβλεψη,ειναι μπροστά μας ήδη η εικόνα.Αν η μάσκα είναι η δήλωση υποταγής του παγκόσμιου πληθυσμού προς την ελίτ,το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ειναι η δήλωση υποταγής στην ΤΝ...


Έχει τροποποιηθεί από τον/την Ωρίων Αλεξάκης στις Σαβ Ιαν 09, 2021 7:43 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Καγκελα παντου
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 09, 2021 4:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δειτε ενα βιντεο που κυκλοφορησε το 2007 με τιτλο :Παραγγελια πιτσας στο μελλον...


https://www.youtube.com/watch?v=Z7tUp4xRymQ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

Με εκτιμηση
Τζιμης Πανουσης
01/01/1998
Επιστροφή στην κορυφή
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 01, 2021 4:56 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ψηφιακος ολοκληρωτισμός στο μεταφιλελεύθερο παγκόσμιο πολίτευμα και μετανθρωπισμός.

Στην Κίνα και μέσα στο πνεύμα του ολοκληρωτισμού που την διακατέχει,κυκλοφορεί μια βίβλος το "Κάτω απο τον ουρανό",
οπου αναβιώνεται η νεοκομφουκιαστική αντίληψη μιας πλανητικής αυτοκρατορίας,μεταφιλελεύθερη,οπου θα πρωτοστατεί η Κίνα,και θα εξασφαλίζει την αρμονία επί γης.(Το Ιράν μόλις προχθές πρασάραξε στα αβαθή κίτρινα νερά...)

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ψηφιακή διακυβέρνηση παρουσιάζουν σοβαρές ομοιότητες, ώστε βάσιμα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας, υπό τις συνθήκες που λαμβάνει χώρα αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα για την εισαγωγή των πολιτών στη νέα εικονική κοινότητα των ομογενοποιημένων ατόμων.

Οι υπεύθυνοι της υγειονομικής κρίσης συστήνουν επιτακτικά στους πολίτες συνεχώς το τελευταίο ένα έτος «να μένουμε σπίτι»,«να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις», αντιστοίχως όμως και η πολιτική και κοινωνική αποστασιοποίηση, η ενθάρρυνση της «ψηφιακής παρουσίας» εις βάρος της φυσικής παρουσίας, η προώθηση του μοντέλου της ψυχρής και απρόσωπης ατομικότητας με την ταυτόχρονη υπονόμευση της προσωπικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης των πολιτών, αποτελούν το κυρίαρχο πολιτικό δόγμα, στο οποίο εδράζεται η ψηφιακή κοινωνία.

Βάσιμα επομένως μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε τον «προθάλαμο» της ψηφιακής εποχής.

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση αποτελεί την «βολική περίσταση», που αναζητούσε η παγκόσμια και αφανής πολιτικοκοινωνική ελίτ, για τον μετασχηματισμό του κόσμου, όπου τα ψηφιακά συστήματα και η επικράτηση των αλγορίθμων με την συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, υπερισχύουν των πολιτικών θεσμών και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η καθολική, ομοιόμορφη και ομότροπη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της δημόσιας υγείας σηματοδοτεί δίχως αμφιβολία την υποταγή, μια για πάντα, της εθνικής κυριαρχίας σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία όμως θα στηρίζει την επιβολή της όχι στην δύναμη της πειθούς αλλά στην πειθώ της δύναμης. Η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στην ανθρωπότητα χωρίς την αξιοποίηση της πανδημίας του κορωνοϊού και των σύγχρονων εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στις ψηφιακές διευκολύνσεις και ανέσεις ελλοχεύει όμως ένας αδυσώπητος και απάνθρωπος παγκόσμιος ψηφιακος ολοκληρωτισμός που θα αστυνομεύει και θα καταπνίγει την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Δυστυχώς στις ημέρες μας εκκολάπτεται η γέννηση της δυστοπικής τυραννικής κοινωνίας στην οποία οι πολίτες θα ελέγχονται και θα παρακολουθούνται με την εφαρμογή και την χρήση των συστημάτων υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο αόρατος διαχειριστής, δια των εντεταλμένων υπαλλήλων του, έχοντας την γνώση των προσωπικών δεδομένων, θα ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο στην ζωή των πολιτών και θα απολαμβάνει «τον θαυμαστό καινούριο κόσμο» που θα αποτελείται πλέον από άτομα-ρομπότ (αφού οι άνθρωποι θα έχουν ομογενοποιηθεί και θα στερούνται της συναισθηματικής νοημοσύνης τους) που θα σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο, θα έχουν παρόμοια εμφάνιση, θα τρώνε το ίδιο φαγητό, θα μιλούν την ίδια γλώσσα και θα λατρεύουν τον ίδιο Θεό.

Το τέλειο παράδειγμα είναι το Πορτογαλικό και το Εσθονικό μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,τα οποία χαρακτηρίζονται απο την φυσική απουσία του πολίτη,ενω κυριαρχεί η ψηφιακή του παρουσία.

Αυτην την στιγμή στην Κίνα τρεχει ενα σύστημα αξιολογικής βαθμολογικής κατάταξης των πολιτών ,
όπου κανείς βαθμολογείται με συγκεκριμένους πόντους για την κοινωνική του συμπεριφορά.Για παράδειγμα ξεκινάς με ένα ποσό των εκατό
μονάδων απο κει και πέρα αν δώσεις αίμα παίρνεις άλλες εκατό μονάδες,αν επισκέπτεσαι συχνά τους ηλικιωμένους γονείς σου
παίρνεις άλλες διακόσιες μονάδες,αν κάνεις μια παράβαση του κοκ σου αφαιρούνται διακόσιες μονάδες,
αν εισαι μεθυσμένος και βρίζεις πάλι σου αφαιρούνται μονάδες,αν κάνεις μια ηρωική πράξη σου προστίθενται μονάδες,αν δεν πληρώνεις τους φόρους
ή έχεις τραπεζικές οφειλές πάλι σου αφαιρούνται μονάδες,αν έχεις λίγες μονάδες δεν μπορείς να ταξιδέψεις στο εξωτερικό,να μετακομίσεις σε άλλη περιοχή,να κάνεις εγγραφή
σε άλλο σχολείο τα παιδιά σου,δεν μπορείς να πάρεις δάνειο απο την τράπεζα,κ.ο.κ,μιλαμε για έναν ανευ προηγουμένου μηχανισμό ελένχου
μιλάμε για ενα καθεστώς που ναι μεν θα ζείτε σε μια κοινωνία ευνομούμενη,αρμονική με μια σχετική υλική ευημερία,αλλα θα πληρώσετε
με την προσωπική σας ελευθερία...

Ο μετανθρωπισμός είναι ένα ρεύμα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας, νευροεπιστημών, πληροφορικής επιστήμης, γενετικής και μοριακής βιολογίας που έχει ως στόχο την ανθρώπινη αναβάθμιση...Αυτή εκδηλώνεται σε τέσσερα επίπεδα σωματική, αισθηματική, ηθική και διανοητική.

Η μετάβαση του ανθρώπινου όντος στον μετανθρωπισμό περιλαμβάνει αδιανόητα πράγματα για τον κοινό νού,τα οποία όμως οι ειδήμονες παρουσιάζουν ως νομοτελιακή εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου αλλά και κατάκτηση της ψηφιακής τεχνολογίας.


Καθώς αυτές οι διαδεδομένες και επαναστατικές τεχνολογίες θα έρχονται σε εμάς από κάθε γωνία και θα επηρεάζουν το σώμα μας, την διεργασία του μυαλού και τις συμπεριφορές μας, η κοινωνία ολόκληρη θα συμμετάσχει σε μια αυξανόμενη φιλοσοφική συζήτηση αναφορικά με το ποιες είναι οι αξίες μας ως άτομα, ως είδος αλλά και ως χώρες.Είναι η νοημοσύνη, η αυτοεκπλήρωση, η επιτυχία, η ευτυχία, η ποιότητα ζωής για όλους ή κάτι άλλο;

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σχεδιάζουν να αντικατασταθεί με την ψηφιακή δημοκρατία,και την καθιέρωση της συμμετοχής σε αυτήν αποκλειστικά με την επιστολική ψήφο.Η συμετοχή των παιδιών μας στην σχολική εκπαιδευτική διαδικασία ως κρίσιμο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της κοινωνικοτητας τους θα χαθεί,και θα υποκατασταθεί με το περίφημο e-school,τα ψώνια στο πολυκατάστημα τροφίμων θα αντικατασταθουν με το e-shopping,oι διαπροσωπικές σχέσεις θα πληγούν ανεπανορθωτα απο τον φόβο της μόλυνσης,και ως εκ τούτου οι άνθρωποι θα αποφεύγουν τις ολοκληρωμένες σχέσεις αγάπης,και θα συνθλίβονται ψυχικά και σωματικά στις web-camera επαφές και συνομιλίες.

Επομένως η πανδημία του κορωνοϊού αξιολογείται από τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες και εργαλειοποιείται από τους διαμορφωτές του κόσμου, ως το πρώτο βήμα στον παγκόσμιο σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και την μετεξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.

Αμέσως μετά ακολουθεί το κρίσιμο και καθοριστικό στάδιο για την περαιτέρω πορεία του κόσμου, δηλ. ο εμβολιασμός της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έπονται εν συνεχεία η βιοϊατρική παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα, η αύξηση των σωματικών δυνατοτήτων, η καταπολέμηση των ασθενειών, η εμφύτευση εγκεφαλικού και υποδόριου μικροτσίπ, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου και των μηχανών Τεχνητής Νοημοσύνης,η μείωση του πληθυσμού,η εξαφάνιση των πασχόντων και ηλικιωμένων που καθίστανται οι άχρηστοι του συστήματος και τέλος ο μετανθρωπισμός.Όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση του «θαυμαστού καινούριου κόσμου» με ανυπομονησία.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού αξιοποιείται ως ένα παγκόσμιο πείραμα κοινωνικής συμμόρφωσης και πειθάρχησης των πολιτών.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ωρίων Αλεξάκης
Site Admin


Συμμετέχουν: 10 Αύγ 20
Δημοσιεύσεις: 45

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 05, 2021 2:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

“Τα επόμενα χρόνια, 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία”, τόνισε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη στο Ντουμπάϊ την 13 Φεβ του 2018 . “Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα”, δήλωσε ο Κιμ.

Όπως είπε, “μέχρι το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα”.
Ο Κιμ αναρωτήθηκε: “Τι συμβαίνει όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται;”

“Περίπου 50% όλων των θέσεων εργασίας σήμερα θα εξαλειφθούν με την επέλαση της αυτοματοποίησης. Το 65% όλων των προπτυχιακων φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

https://banks.com.gr/pagkosmia-trapeza-techniti-noimosyni-apeilei-150-ekatommyria-theseis-ergasias/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ιστορικός
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 06, 2021 3:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η ατομική ελευθερία και η ιδιωτική ιδιοκτησία πρόκειται να εξαφανιστούν από αυτόν τον πλανήτη έως το 2030 σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα σενάρια που προέρχονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ(WEF).

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνοψίζει τις οκτώ προβλέψεις στις ακόλουθες δηλώσεις:

-Οι άνθρωποι δεν θα έχουν τίποτα. Τα αγαθά θα είναι είτε δωρεάν ή θα πρέπει να δανείζονται από το κράτος.

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πλέον η κορυφαία υπερδύναμη, αλλά θα κυριαρχούν λίγες χώρες.

-Η κατανάλωση κρέατος θα ελαχιστοποιηθεί.

-Ο μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων θα πραγματοποιηθεί με δισεκατομμύρια πρόσφυγες.

-Για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μια παγκόσμια τιμή θα καθοριστεί σε υπερβολικό επίπεδο.

-Οι άνθρωποι μπορούν να προετοιμαστούν να πάνε στον Άρη και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρουν εξωγήινη ζωή.

-Οι δυτικές αξίες θα δοκιμαστούν μέχρι το τέλος
Πέρα από το απόρρητο και την ιδιοκτησία

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να δεχτούν ένα τέτοιο σύστημα; Το δόλωμα για να προσελκύσει τις μάζες είναι οι εγγυήσεις της ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης και ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος. Οι υποστηρικτές του Great Reset (Μεγάλη Επαναφορά) υπόσχονται έναν κόσμο χωρίς ασθένειες. Λόγω των βιοτεχνολογικά παραγόμενων οργάνων και των εξατομικευμένων ιατρικών θεραπειών που βασίζονται στη γενετική, λέγεται ότι είναι δυνατό να αυξηθεί δραστικά το προσδόκιμο ζωής και να επιτευχθεί ακόμη και η αθανασία. Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει το θάνατο και θα εξαλείψει τις ασθένειες και τη θνησιμότητα. Ο αγώνας ξεκινά μεταξύ των βιοτεχνολογικών εταιρειών για να βρουν το κλειδί για την αιώνια ζωή.Μαζί με την υπόσχεση της μετατροπής οποιουδήποτε συνηθισμένου ατόμου σε θεού- σούπερμαν, η υπόσχεση «καθολικού βασικού εισοδήματος» είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θα βρίσκουν πλέον δουλειά στη νέα ψηφιακή οικονομία. Η απόκτηση βασικού εισοδήματος χωρίς να χρειάζεται να περάσει από το... γκισέ των αιτήσεων και η ντροπή της υποβολής αίτησης για κοινωνική βοήθεια χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να λάβουν την υποστήριξη των φτωχών.

Για να το καταστήσει οικονομικά βιώσιμο, η εγγύηση ενός βασικού εισοδήματος θα απαιτούσε την εξισορρόπηση των μισθολογικών διαφορών. Οι τεχνικές διαδικασίες μεταφοράς χρημάτων από το κράτος θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της κοινωνίας χωρίς μετρητά. Με την ψηφιοποίηση όλων των χρηματικών συναλλαγών, κάθε μεμονωμένη αγορά θα καταχωρείται. Κατά συνέπεια, οι κυβερνητικές αρχές θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην επίβλεψη λεπτομερώς του πώς τα μεμονωμένα άτομα ξοδεύουν τα χρήματά τους. Ένα καθολικό βασικό εισόδημα σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα παρέχει τις προûποθέσεις για την επιβολή ενός συστήματος κοινωνικής πίστωσης και θα παρέχει τον μηχανισμό για την κύρωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και τον εντοπισμό της περιττής και ανεπιθύμητης.
Πηγή δεν βάζω γιατί αν το ψάξετε έχει χιλιάδες λινκ που το λένε.

Σας φαίνονται αυτα συνομοσιες;

Ας δουμε λοιπόν τα ρεπορτάζ για την ιδιοκτησία στο άμεσο μέλλον μας:

Τεράστιες διαδηλώσεις σήμερα στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας ενάντια σε νόμο που ευνοεί την απαλλοτρίωση δημόσιας και ιδιωτικής γης για το "εθνικό συμφέρον". Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι ο νόμος είναι φωτογραφικός για μεγάλες επενδύσεις σε εξόρυξεις από αγγλικές, αυστριακές και άλλες εταιρείες που θα καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, όπως η σχεδιαζόμενη εξόρυξη λιθίου στη δυτική Σερβία.

Να σου και το εθνικό συμφέρον και οι απαλλοτριώσεις...

Πηγή
https://www.facebook.com/ourbalkans

Πάμε τώρα στα δικά μας,η υποτιθέμενη απογραφή του 2021 που όπως θα έχετε όλοι δεί,δεν ασχολείται με τον πληθυσμό,αλλά με τα κτίρια,ο κωδικός που λαμβάνεις αφορά το κτίσμα ή το διαμέρισμα,και στο τέλος αφού δηλώσεις αν έχεις διπλά τζάμια,αλουμίνια,και τουαλέτα μέσα η έξω,θερμοσίφωνα,και πολλά κρεβάτια,και αν έχεις κάνει ενεργειακή αναβάθμιση δηλώνεις και ποιός ζεί μέσα...

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/1039312_vomva-me-ton-klimatiko-nomo-3-ekat-akinita-menoyn-ektos-agoras

Να σου και ο κλιματικός νόμος...




Η μείωση του δυτικού πληθυσμού μέσω των εμβολίων και η αντικαταστασή του με αφρικανούς σας φαίνεται παράλογη;
Αν σας φαίνεται παράλογη να πάτε να εμβολιαστείτε άφοβα τότε.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας