patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Το ΟΧΙ του λαού.

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Ιστορικός
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 28, 2021 12:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Το ΟΧΙ του λαού. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Tελικά ποιός είπε αυτο το περιβόητο ΟΧΙ που γιορτάζουμε σήμερα.

Αυτό που διδάσκεται πολλά χρόνια τώρα στα σχολεία ,μας είπε για το ΟΧΙ του Μεταξά και κατ επέκταση του Ελληνικού λαού απέναντι στον ναζισμό.

Ο Μεταξάς ένας Γερμανόφιλος και Γερμανοσπουδαγμένος είχε διατυπώσει το διαχρονικό δόγμα ότι η Ελλάδα άνηκε στην Αντάντ.Το είχε γράψει στο ημερολόγιο του εξάλλου,ότι ανεξάρτητα απο τις προτιμήσεις της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης,αυτή οφείλει να συντάσσεται συμμαχικά με τις ναυτικές δυνάμεις(Αγγλία-Γαλλία).

Η αντάντ ή αλλιώς "Εγκάρδια Συνεννόηση" (Entente Cordiale) ξεκίνησε με την συμμαχία Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας το 1904 και στην πορεία μετά την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η συμμαχία μετατράπηκε στην Τριπλή Αντάντ, με την εισδοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (καθώς και της Σερβίας και του Βελγίου). Αργότερα συνασπίστηκαν μαζί τους η Ιαπωνία (1914), η Ιταλία (1915), η Ρουμανία (1916), οι Η.Π.Α. (1917), και η Ελλάδα (1917).

Υπό αυτή την έννοια ο όρος "Αντάντ" χρησιμοποιείται για να δηλώσει το νικηφόρο συμμαχικό μπλοκ κατά τον πόλεμο αυτό εναντίον της συμμαχίας των Κεντρικών Δυνάμεων, όπου πρωτοστατούσε η Γερμανία.και οδήγησε στην πλήρη επικράτηση της αγγλογαλλικής συμμαχίας στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ο Μεταξάς αναγκάστηκε λοιπόν να πεί το Alors,c´est la guerre(λοιπόν,έχουμε πόλεμο) και ο λαός το έλαβε σαν ΟΧΙ και το αγκάλιασε με ενθουσιασμό.Ούτε το ΚΚΕ ήταν αυτό που είπε το ΟΧΙ καθώς ακόμα εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να ξεμπερδέψουν στο μυαλό τους το σύμφωνο Ριμπεντροπ το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης του 1939...και ο Ζαχαριαδης βρισκόταν στην φυλακή.Μια μεταγενέστερη θέση του Γ.Γ του ΚΚΕ ήταν ότι η Ελλάδα διεξάγει ιμπεριαλιστικό πόλεμο,απο την στιγμή που τα Ελληνικά στρατεύματα πέρασαν την ελληνοαλβανική μεθόριο καθώς κυνηγούσαν τους Ιταλούς!!!!

Το ΟΧΙ το φώναξαν και οι εκτοπισμένοι και φυλακισμένοι κομμουνιστές που στρατεύτηκαν με την σειρά τους στην στρατιά της Πινδου υπο της διαταγές του Δαβάκη.

Ο Μεταξάς αφού λοιπόν αναγκάστηκε να πεί το περίφημο Alors,c´est la guerre(λοιπόν,έχουμε πόλεμο) στον ιταλό πρέσβη Γκράτσι, λόγω των πολλαπλών εξαρτησεων απο τους Αγγλους(στην ουσία ο ίδιος και το καθεστώς του είχαν στηθεί και υποστηρίζονταν απο τους Αγγλους),έκανε μετά ότι περνουσε απο το χέρι του για να μην υπάρξει σθεναρή αντίσταση απο την Ελλάδα.Μην ξεχνάμε οτι ο Μεταξάς ήταν απόφοιτος της πολεμικής Ακαδημίας του Βερολίνου,και οι σχέσεις του με τους Γερμανούς φασίστες ήταν στενή.

Διέταξε τον υφυπουργο Δημόσιας ασφάλειας τον Μανιαδάκη,να συνδέσει την Ελληνική Ειδική Ασφάλεια(αργότερα τα περίφημα ταγματα ασφαλείας) με την Γκεστάπο.
Ορίζει διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου τον πρόσφατα αποστρατευμένο απο τον ίδιο τον Μεταξα,συνταγματάρχη Δαβάκη ο οποίος ήταν γνωστός δημοκρατικος Αξιωματικός,και δεν του παρέχει καμία βοηθεια απο πυρομαχικά και προμήθειες.Ουσιαστικά μιλάμε για ένα απόσμασμα αυτοκτονίας 2000 Ελλήνων απέναντι στην άριστα εξοπλισμένη 3η Ιταλική Μεραρχια αλπινιστών που απαριθμουσε 10000 αντρες.
Η ιστορία είναι γνωστή αλλά ας την ξαναθυμηθούμε λίγο,η ιταλική μεραρχία εξαπολύει την πρώτη της επίθεση την οποία οι Ελληνες αποκρούουν με δυσκολία,και τον Δαβάκη να παρακολουθεί απο ψηλά και διακρίνει τις αδυναμίες των Ιταλών,παράλληλα μετά απο τρείς μέρες καθυστερήσεων καταφτάνουν καποιες ενισχύσεις πυρομαχικών,και ο Δαβάκης εξαπολύει αντεπίθεση!!!!
Η συνέχεια είναι γνωστή...
Επιστροφή στην κορυφή
Ιστορικός
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 28, 2021 1:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο Μεταξάς είχε αποφασίσει να γίνει με τον παροπλισμένο Δαβάκη μιά ηρωική αντίσταση λίγων ημερών,και μιάς γρήγορης συνθηκολόγησης για να ικανοποιησει και τις δύο πλευρές...
Το ΚΚΕ ηταν πάλι απών...
Και ουσιαστικά ο Ελληνικός εμφύλιος είχε ήδη ξεκινήσει ανεπίσημα απο το 1936

Σήμερα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα,δεξιοί και ακροδεξιοί βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν για μιά Ελλάδα που νίκησε τον κατακτητή,χάρη στο πνεύμα ενότητας που επικράτησε εκείνη την στιγμή.Οι ανθρωποι που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή,που έφεραν τον εθνικό διχασμό,και τον εμφύλιο,τα δεκεμβριανα,οι Χυτες,οι ταγματασφαλιτες ,μας μιλάνε για εθνική ενότητα...μας μιλάνε σήμερα για εθνική ενότητα και ταυτόχρονα προσγειώνεται στο Ελευθεριος Βενιζέλος η Καγκελάριος της Γερμανιας Αγκελα Μερκελ...ντροπή ντροπή ντροπή.
Επιστροφή στην κορυφή
Εδώ αναλυτικά ...
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Οκτ 30, 2021 11:48 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η πολεμική προπαρασκευή της χώρας στον πόλεμο του 1940
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας