patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Βασίλισσα Ελισάβετ:Nα πάω να φτύσω στον τάφο της

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
κύπριος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 09, 2022 11:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Βασίλισσα Ελισάβετ:Nα πάω να φτύσω στον τάφο της Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Βασίλισσα Ελισάβετ:Nα πάω να φτύσω στον τάφο της
Για την στάση της στην Κύπρο και εν γένει στους έλληνες και του στέμματος στον εμφύλιο πόλεμο. Και του δόγματος της Αγγλίας «Όχι Νίκη δίχως της ήττας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ»
Επιστροφή στην κορυφή
κύπριος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 10, 2022 2:45 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

H Ελισάβετ αρνήθηκε χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Οι εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών
Στην μακροχρόνια βασιλεία της, υπήρξαν μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό: Η μη απονομή χάριτος από τη νεαρή τότε βασίλισσα στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, έδειξαν τον χαρακτήρα της,με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, είναι γεγονότα βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των Κυπρίων και Ελλαδιτών Ελλήνων.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σχετίζεται με τη στέψη καθαυτή της Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953. Στην Κύπρο, τότε, όπως και σε πολλές άλλες αποικίες, είχαν φροντίσει να στολίσουν όλες τις πόλεις για το μεγάλο γεγονός.
Ο 15χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Πάφου και διαφώνησε, όταν είδε ότι στο σχολείο του μπήκαν οι βρετανικές σημαίες. Ήταν η εποχή που το αίτημα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ξεσήκωνε τα πλήθη στη Μεγαλόνησο,
Οι μαθητές, αρνήθηκαν να μπουν στο Γυμνάσιο, ζήτησαν να υποσταλούν οι σημαίες, ενώ ο Παλληκαρίδης κατευθύνθηκε προς την Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου. Ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε τη βρετανική σημαία υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.
Η κίνηση του νεαρού μαθητή πυροδότησε αντιδράσεις σε όλη την Πάφο, όπου οι μαθητές άρχισαν να ξηλώνουν οτιδήποτε βρετανικό είχε στηθεί, με αφορμή της στέψη της Ελισάβετ.
¾στερα από έρευνες οι Βρετανοί αποικιοκράτες συνέλαβαν μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο Παλληκαρίδης. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν δεν ήταν μεγάλες.
Στα 17 του χρόνια ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 1957 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα και έπειτα από μια δίκη - παρωδία, κατά την οποία κανείς δεν έδωσε σημασία στα φρικτά κι απάνθρωπα βασανιστήρια που κατήγγειλε, με την οποία του αποσπάστηκε ομολογία και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Ο 18χρονος πλέον Ευαγόρας Παλληκαρίδης κατηγορήθηκε ότι έφερε οπλισμό. Παρά τις εκκλήσεις των δικηγόρων του, ο Παλληκαρίδης παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος του ΕΟΚΑ, ότι ήθελε την ελευθερία της πατρίδας του και ότι έκανε αυτό που ήταν το καθήκον του.
Οι δικηγόροι του έστειλαν τηλεγράφημα στην Ελισάβετ που θα μπορούσε να δώσει χάρη με μία της λέξη. Η βασίλισσα, όμως, δεν απάντησε καν στο τηλεγράφημα.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

https://www.cnn.gr/focus/story/327696/tote-poy-i-elisavet-arnithike-ti-xari-ston-eyagora-pallikaridi-oi-ekteleseis-ton-kyprion-agoniston
Αυτή ήταν βασίλισσα Ελισάβετ που με τον θάνατό της μας ξεβρόμισε τον τόπο.
Επιστροφή στην κορυφή
δεν ξεχνώ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 10, 2022 1:22 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Κύπριοι φίλαθλοι γιούχαραν τη βασίλισσα Ελισάβετ!
https://iskra.gr/kyprioi-filathloi-gioucharan-ti-vasilissa-elisavet/
Επιστροφή στην κορυφή
Φωτιά και τσεκούρι
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 10, 2022 1:38 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Όταν οι Βρετανοί απαγχόνιζαν δεκάδες-Κυπρίους αγωνιστές με συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ
https://iskra.gr/otan-oi-vretanoi-apagchonizan-dekades-kyprious-agonistes-me-synainesi-tis-elisavet/
Kαι όμως τόσο τα κυπριακά όσο και τα ελληνικά κόμματα χαιρέτησαν την βασίλισσα σε στάση κλαρίνου, κάνοντας μόκο για τα εγκλήματα της.
Αίσχος και πάλι Αίσχος
Επιστροφή στην κορυφή
προλετάριος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 15, 2022 1:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της-Ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα η ουρά
https://www.enikos.gr/international/vasilissa-elisavet-se-laiko-proskynima-i-soros-tis-elisavet-xepernaei-ta-16-chiliometra-i-oura/1856289/
θλιβερή κατάντια για μερίδα του λαού της Βρετανίας, που δεν χώνεψε τα απόβλητα της βασιλείας. Αναπολώντας τις παλιές «δόξες» της αυτοκρατορίας.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Σεπ 17, 2022 9:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σκωτία: Οπαδοί της Νταντί Γιουνάιτεντ φώναξαν χυδαίο σύνθημα για την βασίλισσα Ελισάβετ
https://www.enikos.gr/international/skotia-opadoi-tis-ntanti-giounaitent-fonaxan-chydaio-synthima-gia-tin-vasilissa-elisavet/1857680/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Σεπ 18, 2022 2:08 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο θάνατος της Ελισάβετ, μετά από πολύχρονη βασιλεία (επί) του λαού «της» που κράτησε 7 δεκαετίες, επανέφερε το ερώτημα της σχέσης δημοκρατίας με την εθνική κυριαρχία στην επικαιρότητα. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας υποστηρικτής της δημοκρατίας που υπερασπίζεται τον φεουδαρχικό βασιλικό θεσμό, εφόσον όμως ως δημοκρατία ορίζουμε την πραγματική αυτοκυβέρνηση του λαού και όχι τις απομιμήσεις δημοκρατίας που επικράτησαν στα αστικά καθεστώτα της Δύσης, συνήθως με τη προσωνυμία «αστική» ή «κοινοβουλευτική» δημοκρατία. Η αστική δημοκρατία δεν είναι βέβαια παρά μια απλή αντίφαση στους όρους εφόσον, εξ ορισμού, είναι ένα καθεστώς που το κυβερνά μια τάξη, η αστική τάξη, και όχι ο ίδιος ο λαός, όπως συνέβαινε στην πρώτη μορφή δημοκρατίας, την Αθηναϊκή, έστω και αν ο «λαός» οριζόταν με βάση τα στενά κριτήρια της εποχής.

Όμως, στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης (ή της Νέας Διεθνούς Τάξης της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης, όπως την ορίζουμε εμείς) οι μεγάλοι βασιλικοί οίκοι όπως ο Βρετανικός είναι υπό (ρητή, ή συνήθως, σιωπηρή) αμφισβήτηση από την Υπερεθνική Ελίτ (Υ/Ε), ακριβώς γιατί -από τη φύση της θέσης τους, αντικειμενικά- στηρίζουν την εθνική κυριαρχία που είναι φυσικά ανάθεμα για την Υ/Ε, καθώς είναι εξ ορισμού ασύμβατη με την κυριαρχία της Υπερεθνικής Ελίτ. Οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που μετείχαν στις εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο της Βασίλισσας δεν ήταν επομένως απλώς φιλοβασιλικοί «κάλοι», όπως τους παρουσιάζουν οι δήθεν δημοκράτες στην Ελλάδα οι οποίοι σήμερα ασπάζονται τον κάθε εκλεκτό που επιλέγει η Υ/Ε για να ενσωματώσει ακόμη καλύτερα τη χώρα μας στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είτε αυτός λέγεται Μητσοτάκης είτε Τσίπρας ή Ανδρουλάκης κ.λπ. Ήταν βασικά τα ίδια λαϊκά στρώματα που πάλεψαν με νύχια και με δόντια ενάντια σε όλο το Βρετανικό κατεστημένο (στην πραγματικότητα ενάντια στην Υ/Ε) για να επιβάλουν το Brexit που σήμερα πενθούν για τη Βασίλισσα τους σαν «εθνικό θεσμό» που προήλθε από την ίδια τη χώρα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η Βασίλισσα μαχόταν υπέρ των… εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων (π.χ. των Κυπρίων αγωνιστών) που τους έβλεπε απλώς σαν «ενόχληση» στη δυναστεία της και την Αυτοκρατορία που είχε ορκιστεί να προστατεύει.

Αντίστοιχα, η μανιασμένη επίθεση της Υπερεθνικής ελίτ κατά της Ρωσίας, στην οποία μετέχει ενθουσιωδώς και η δική μας ελίτ, δεν έχει βέβαια πραγματικό στόχο τον «κακό» Πούτιν που τόλμησε να τα βάλει με τα καλά παιδιά της Υ/Ε, δηλαδή τη φασιστική αλητεία του τάγματος Αζόφ η οποία σήμερα πραγματικά κυβερνά την Ουκρανία. Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι καν η Ρωσία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έπαψε να είναι Σοβιετική (ή σοσιαλιστική). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έγινε σημαντική προσπάθεια προσεταιρισμού της Ρωσικής (μετα-Σοβιετικής) ηγεσίας υπό τον Πούτιν, που μέχρι τον περιέλαβαν για ένα φεγγάρι ακόμη και στην «Ομάδα των 7» (G7), η οποία ακόμη εκπροσωπεί τυπικά την Υπερεθνική Ελίτ στη Νέα Διεθνή Τάξη της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης. Φυσικά, ο Πούτιν εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την Ομάδα αυτή τη «σημαδιακή» χρονιά 2014, όταν απλά τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα της Υ/Ε στην Ουκρανία που έφερε στην εξουσία το σημερινό ημι-φασιστικό καθεστώς και αναγκάστηκε να προσαρτήσει στη Ρωσία και την Κριμαία, για να προστατεύσει τα νώτα του. Εντούτοις, ο Πούτιν δεν τόλμησε, όπως είχε κάθε δικαίωμα μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του καθεστώτος της Ουκρανίας, να επέμβει για να το στηρίξει τότε –πράγμα που τον οδήγησε να το κάνει το 2022, με όλες τις γνωστές συνέπειες που θέτουν σε κρίση ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη…

Όμως, πώς φθάσαμε στην ιστορική αντιστροφή ενός από τη φύση του αντιδραστικού θεσμού, όπως ο βασιλικός, να παίζει σήμερα «αντικειμενικά» έναν «προοδευτικό» ρόλο με την έννοια της αντίστασης στη Νέα Διεθνή Τάξη της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης; Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή πρέπει να αναχθούμε στην όλη διαδικασία της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης που συνεπαγόταν όχι μόνο το άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών αλλά και την ουσιαστική κατάργηση των κρατών-εθνών που ακριβώς έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιβολή ελέγχων στις αγορές, δηλαδή στην κίνηση του διεθνούς κεφαλαίου, το οποίο, με τη σειρά του στη σημερινή Νέα Διεθνή Τάξη της Νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και το πολιτικό, ακόμη και το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι κάθε μορφή εθνικού αυτοκαθορισμού έπρεπε να εξαφανιστεί στην ΝΔΤ ή να μετατραπεί σε ανώδυνο θεσμό στερημένου κάθε εξουσίας, όπως έχουν γίνει π.χ. οι βασιλικοί θεσμοί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Βρετανικός όμως βασιλικός θεσμός, ακόμη και αν έχει στερηθεί πολλών από τις εξουσίες του, δεν παύει να παίζει ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι και φυσικά και στο πολιτιστικό και σε έναν βαθμό και στο οικονομικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τέως Βασίλισσα ήταν (όχι επίσημα βέβαια) υπέρ του Brexit, ακριβώς γιατί ο βασιλικός θεσμός στη Βρετανία δεν ήταν απλώς εθιμοτυπικός, όπως είχε καταντήσει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα έχουν απορροφηθεί στην σούπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, ο βασιλικός θεσμός έπαιξε σημαντικό (όχι φανερό βέβαια) ρόλο στο Brexit, που το στήριξε (συνήθως έμμεσα), και εάν η Βρετανία είναι σήμερα έξω από τη «στρούγκα» της Υ/Ε, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα βαθμό το οφείλει στον βασιλικό θεσμό που εξ αντικειμένου είχε αντίθετα συμφέροντα με αυτά της Υπερεθνικής Ελίτ…

Αυτά όλα δεν σημαίνουν βέβαια ότι «εξ αντιδιαστολής» πρέπει να υποστηρίζουμε έναν αντιδραστικό θεσμό όπως της Βασιλείας, αλλά ότι πρέπει να παλεύουμε πάντα για μια πραγματική Περιεκτική Δημοκρατία, στην οποία—και μόνον— ο λαός θα είναι το μόνο κυρίαρχο όργανο άσκησης κάθε μορφής εξουσίας…
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας