patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Το Su-57 και οι S-400: Πολύτιμα εργαλεία της ρωσικής εξωτερι

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Δεκ 29, 2018 4:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Το Su-57 και οι S-400: Πολύτιμα εργαλεία της ρωσικής εξωτερι Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το Su-57 και οι S-400: Πολύτιμα εργαλεία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής
Του Βαλεντίν Βασιλέσκου

πηγή: reseau Voltaire

Υπό την προεδρία των Μπους και Ομπάμα, οι ΗΠΑ, βέβαιες για την ανωτερότητά τους απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, αρκέστηκαν στα οπλικά συστήματα που είχαν ήδη. Στο διάστημα αυτό, το ρώσικο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα έκανε έρευνες πάνω σε καινοτόμα σχέδια τα οποία δοκίμασε σε συνθήκες μάχης στην Συρία και μπορεί πλέον να παράγει σε μαζική κλίμακα. Η Ουάσιγκτον έχει πλέον μείνει πίσω. Χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία για να ξαναέρθει στο ίδιο επίπεδο με τη Μόσχα. Η Ρωσία σκοπεύει πλέον να χρησιμοποιήσει τα καινούρια όπλα της σαν διπλωματικά εργαλεία.

Το στάδιο των δοκιμών του αεροπλάνου Su-57 (1) έχει πλέον ολοκληρωθεί. Ο νέος κινητήρας του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με υπερηχητική ταχύτητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειαστεί να φτάσει στα όριά του (2). Νέα όπλα ειδικά προσαρμοσμένα για να μεταφέρονται από το Su-57 έχουν δοκιμαστεί. Η γραμμή παραγωγής έχει ήδη τη δυνατότητα να παράγει 30 Su-57 το χρόνο και, αν έχει παραγγελίες, μπορεί να επεκταθεί για να παράγει μέχρι 60 αεροπλάνα το χρόνο. Η τιμή ενός Su-57 είναι δύο φορές χαμηλότερη από ενός αμερικάνικου F35.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία δεν προτίθεται να θέσει σε υπηρεσία παρά μόνον 12 Su-57 μέχρι το 2020. Η επιλογή αυτή έγινε με βάση το αμυντικό δόγμα που προβλέπει για τα αεροπλάνα αυτά την αποστολή να δημιουργήσουν ένα “διάδρομο” διείσδυσης στην εχθρική αεράμυνα.
Η αποστολή του Su-57 είναι να πλήξει το δίκτυο επίγειων ραντάρ, τα ραντάρ που καθοδηγούν τα αντιαεροπορικά βλήματα και την εχθρική αεροπορία στο έδαφος κατά μήκος του κύριου άξονα προόδου των επίγειων στρατευμάτων.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, τα οποία δεν είναι αόρατα στα ραντάρ αλλά είναι εφοδιασμένα με 5 φορές περισσότερο οπλισμό από το Su-57, θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και δράσης έναντι στόχων επί του εδάφους.
Η γνώμη μου είναι ότι η Ρωσία κρατάει τα Su-57 και τους S-400 σαν εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι χώρες του κόλπου δεν θα παραλάβουν αμερικάνικα F-35. Θα μπορούσαν όμως να παραλάβουν Su-57 και S-400 αν συνεισφέρουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας και ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και στο θέμα της τιμής των ενεργειακών πόρων.
Είναι ελάχστα πιθανό να απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία και στα νότια σύνορά της. Σε περίπτωση απειλής όμως, το Su-57 θα κληθεί σε ενεργή δράση στη Συρία και πιθανότατα στο Ιράν.
Η Αίγυπτος θα μπορούσε να αγοράσει Su-57 και S-400 στην περίπτωση που το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό επιθυμούσε να επιστρέψει στις παλιές του βάσεις στην Αλεξάνδρια και το Πορτ Σάιντ. Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι ήδη παρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν οι ΗΠΑ βγουν από τη συνθήκη INF (συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, την οποία ο Τραμπ δήλωσε ότι θα καταργήσει μονομερώς – σ.τ.μ.) και εγκαταστήσουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να λάβει το Su-57 και το σύμπλεγμα S-400 σε αντάλλαγμα της χρήσης των στρατιωτικών βάσεων της χώρας από τη Ρωσία. Η απόσταση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Ουάσιγκτον είναι 3.000 χμ, απόσταση την οποία ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς διασχίζει σε 11-12 λεπτά.
Σημειώσεις (πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-57)

(1) Το Sukhoi-57 είναι αόρατο στα ραντάρ (stealth) βαρύ μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς σχεδιασμένο για να έχει εξαιρετικές δυνατότητες υπερηχητικής πτήσης και ελιγμών. Ενσωματώνει την τελευταία λέξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στα συστήματα πλοήγησης, επικοινωνιών, ελέγχου πυρός και ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

(2) Πολλά υπερηχητικά αεροσκάφη μπορούν να κινούνται σε υπερηχητική ταχύτητα μόνον για μικρά διαστήματα.
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας