patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ουγγρικές εκλογές 2022

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Θείος Janos
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Απρ 04, 2022 12:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Ουγγρικές εκλογές 2022 Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο το κυβερνών κόμμα fidesz του Όρμπαν ήταν στην πρώτη θέση με πάνω απο 53% και εξασφάλιζε και τα 2/3 των εδρών στην βουλή.
Στην δευτερη θέση και κάπου 35% ήταν η ενωμένη αντιπολίτευση με αρχηγό τον Μάρκι-ζέι. Το σημαντικό εδώ είναι οτι πρόκειται για συνασπισμό 6 κομμάτων με εντελώς διαφορετική ατζέντα το κάθε ένα και μοναδικό σημείο επαφής να πέσει ο Όρμπαν. Να αναφέρουμε απλώς οτι μιλάμε για συνεργασία απο κόμματα πρώην...ΔΝΤ και "εθνικιστές".

Το πρόγραμμά τους ήταν θολό, δύσκολο να καταλάβει κάποιος που την πήγαιναν την δουλειά καθώς ο Όρμπαν ελέγχει ολοκληρωτικά τα media και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν οι κατηγορίες που ακούγονταν απο το fidesz είναι όντως αληθινές πχ οτι ήθελαν να σύρουν την Ουγγαρία σε συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό που όμως είναι βέβαιο είναι οτι είναι πολύ πιο...ευρωπαίοι (δηλ Ε.Ε.) και εναντίον του Πούτιν ενώ ήταν πιθανό να θέσουν και θέμα νομισματος (η Ουγγαρία αν και στην ζώνη Σένγκεν έχει διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα το Φιορίνι).

Ο λόγος που ως τώρα η αναμέτρηση πιστευόταν οτι θα είναι στήθος με στήθος είναι οχι μόνο η λύσσα των δυτικών ΜΜΕ εναντίον του Όρμπαν (ακόμη και τα φιλικά προς τον Όρμπαν μέσα έλεγαν για νίκη με 2-3 μονάδες το πολύ). Ήταν κυρίως τα συνεχή εγκλήματα του όρμπαν ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Ενώ λοιπόν το 2020 δεν έκανε σπουδαίους περιορισμούς με τον κόβιντ αμέσως μετά την εκλογή Μπάιντεν επέβαλε σκληρό λοκντάουν και ο πληθωρισμός εκτινάθηκε στα ύψη. Κάποια στιγμή είχε φτάσει 1 ευρώ να ισούται με 400 φιορίνια ! Επρόκειτο για υποτίμηση 25% σε μια τετραετία ! Επίσης συμμετείχε στην όλη τρέλα με τα εμβόλια και πίεσε πολύ τον κόσμο.

Οι ενέργειες που τελικά του έδωσαν την νίκη ήταν η χαλάρωση των μέτρων (όταν σου επιτίθεται το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οτι δεν παίρνεις μέτρα μάλλον σε ανεβάζει) και η επίσκεψη στην Μόσχα πριν την Ρωσική επέμβαση. Στην Μόσχα έγινε συμφωνία με την γκασπρομ για αέριο ως το 2036 και με πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Ως τώρα στο Ουκρανικό ζήτημα δεν έχει εκτεθεί , στέλνει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, δεν στέλνει όπλα , ούτε συμμετέχει στρατιωτικά και μένει απλώς σε κάποιες λεκτικές προσεγγίσεις δηλ καταδικάζει στα λόγια την Ρωσία. Όμως μάλλον δεν ήταν ούτε αυτό να δώσει τέτοια ποσοστά στον Όρμπαν , μιλάμε για 4η συνεχή νίκη σε εκλογές ενώ είχε βγει ξανά πρωθυπουργός πριν τους σοσιαλιστές (μάλλον μόνο ο Κάνταρ είχε καθήσει περισσότερο στην εξουσία με 32 χρόνια). Ηταν η ηλιθιότητα του Ζελένσκυ ο οποίος πριν μια εβδομάδα επιτέθηκε στον Όρμπαν , του ζήτησε να πάρει θέση και τον κατηγόρησε οτι θέλει να του αποσπάσει το δυτικό κομμάτι, Εδώ να επισημάνουμε οτι στην Ουκρανία υπάρχει μια Ουγγρική μειονότητα (μεγαλύτερη απο την Ελληνική) η οποία καταπιέζεται ιδιαίτερα απο το 2014 και έχουν σημειωθεί μέχρι επιθέσεις σε Ούγγρους και Ουγγρικά κτίρια. Ο Όρμπαν εμφανίστηκε έτσι στα μάτια των Ούγγρων οτι διεκδικεί εδάφη που έχουν χαθεί απο την συνθήκη του Τριανόν.
Αν σε αυτό προσθέσουμε οτι η διασπορά ψηφίζει τον όρμπαν πάντα (δεν μιλάμε για διασπορά όπως η Ελληνική που είναι σε χώρες που βρίσκονται πιο μακρυά, πρόκειται για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Ούγγρους στις γειτονικές χώρες) αρχίζει και γίνεται κατανοητό για ποιόν λόγο νίκησε το fidesz ξανά.

Στα πολύ σημαντικά...παράλληλα με τις εκλογές υπήρχε και ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται πολύ σημαντικό και θα μπορούσε να είναι απλά μια προσπάθεια του Όρμπαν να κάνει διαφήμιση στην ατζέντα του ακόμη και την ημέρα που διεξάγονταν οι εκλογές. Όμως ίσως δεν είναι αυτό, σημαίνει μάλλον πολύ περισσότερα πράγματα. Η πίεση που έχει δεχτεί απο την ΕΕ για τέτοια θέματα τον ανάγκασε να απευθυνθεί εμμέσως στον κόσμο για στήριξη της πολιτικής του. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η Ε.Ε. σκοπεύει να του επιβάλλει κυρώσεις (μάλλον μόνο ο ίδιος γνωρίζει) ή μπορεί και να τον πετάξουν έξω (τίποτα δεν αποκλείεται). Επίσης με τα λάθη που έχει κάνει στα οικονομικα ζητήματα με την ακρίβεια να θέλει να τα ρίξει στις κυρώσεις της Ε.Ε. Μυρίζει σύγκρουση η κατάσταση και μπορεί και να ξυλωθεί το πουλόβερ και των 4 του Βισενγκραντ. Σε πρόσφατη συνάντηση η Πολωνία (παραδοσιακά η πιο φιλική χώρα προς την Ουγγαρία) δεν έστειλε αντιπρόσωπο. Η Πολωνία η οποία έχει γενικά εχθρική στάση προς την Ρωσία σε όλη την τελευταία κρίση ως τώρα συντασόταν πάντα με τον Όρμπαν. Να θυμηθούμε οτι πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε γίνει μια συνάντηση που συγκάλεσε ο Μπάιντεν και η μόνη ΝΑΤΟική χώρα που δεν κλήθηκε ήταν η Ουγγαρία. Ο Μπαιντεν σε καμία περίπτωση δεν ήθελε τον Όρμπαν ακόμη και αν είχε κάνει πολλά βήματα πίσω.

Η αναμέτρηση της 3ης Απριλίου ήταν ψήφος υπερ του Όρμπαν ή εναντίον του όπως έγινε και στις ΗΠΑ (ήταν ψήφος υπερ ή εναντίον του Τραμπ καθώς ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον Μπάιντεν).

Στα πολύ σημαντικά της αναμέτρησης το τρίτο κόμμα ως τώρα με ποσοστό λίγο πάνω απο το 6% (το όριο για μονοκομματικούς σχηματισμούς για να μπουν στην βουλή είναι το 5%) είναι το "η Πατρίδα μας". Πρόκειται για κόμμα που είναι ανοικτά εναντίον της κοβιντ ατζέντας, των εμβολίων, της Ευρωπαικής ένωσης και της μετανάστευσης. Ο αρχηγός του είναι ο πολύ επιθετικός Λαζλο Τοροτσκάϊ (δήμαρχος σε μια μικρή πόλη στον νότο της Ουγγαρίας και με δική του πίεση δημιουργήθηκε ο φράκτης) ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά τους Ρώσους.
Αυτό το τελευταίο δεν είναι κάτι απλό καθώς μιλάμε για μια χώρα όπου οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς λόγω των γεγονότων του 1956 αλλά και του μακρινού 1848 όταν η Τσαρική Ρωσία κατέπνιξε την νικηφόρα ως τότε επανάσταση των Ουγγρων εναντίον των Αψβούργων. Φαίνεται όμως οτι η δύση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη πλέον και οι Ούγγροι δεν θέλουν μπελάδες με τους Ρώσους.

Μένει να δούμε τι θα κάνει ο Όρμπαν απο εδώ και στο εξής.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας