patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Εξεργεση στη Σρι Λάνκα ..μπουκαραν σε Προεδρικό μεγαρο

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 09, 2022 4:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Εξεργεση στη Σρι Λάνκα ..μπουκαραν σε Προεδρικό μεγαρο Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1331838/sri-lanka-diadilotes-eisevalan-sto-proedriko-megaro-xaos-stoy-dromoys-tis-proteyoysas
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Obelix



Συμμετέχουν: 08 Δεκ 08
Δημοσιεύσεις: 3789

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 09, 2022 5:54 pm    Θέμα δημοσίευσης: Αν ενθυμούμαι καλώς... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

...Στην Σρι Λάνκα ήταν που υπήρχε ισχυρή Τροτσκιστική Αριστερά.
_________________
ILS SONT FOUS, CES AMERICAINS!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Κατερίνα
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 09, 2022 7:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Oι οργανώσεις απελευθέρωσης εκεί καθώς και οι ίδιοι οι διαδηλωτές θα πρέπει να κυνηγήσoυν τις ΜΚΟ που απλώνονται σε ολόκληρη την Σρι Λάνκα και να εξοντώσουν κάθε άτομο που συνδέεται με ομάδες των ΗΠΑ όπως το
oslo Freedom Forum
https://oslofreedomforum.com/oslo-freedom-forum-2022/ μέσα θα βρείτε τους κεντρικούς ομιλητές ,
ή το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ (NED)
https://www.ned.org/
Eίναι τα προπαγανδιστικά μέσα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να ελέγχουν ή να ανατρέπουν τέτοια καθεστώτα...καθώς και να δημιουργούν πολιτικά ρεύματα και κατευθύνσεις στον δυτικό κόσμο.
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 11, 2022 1:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10998091/Violent-protesters-set-Sri-Lankan-prime-ministers-house-fire-Crowds-force-leader-resign.html
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 11, 2022 4:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πώς θα επιστρέψουν οι Κευλανεζοι στα σπίτια τους.
Η με υποχωρήσεις η με στρατό.
Ο εμφύλιος αρχισε..

Όταν τους έκοψαν το πετρέλαιο και το ρεύμα εφάρμοσαν καθεστώς Εγκλεισμού από ανάγκη δημιουργώντας ένα τεράστιο πολιτικό κενό που τώρα καλύφθηκε απ' τις ίδιες τις μάζες.

Μόλις οι μάζες μπουν στη πολιτική δύσκολα φεύγουν. Η ανάγκη για την επιβίωση θα κανόνισει τις παραιτερω εξελίξεις όπως και στην Ολλανδία που φαίνεται γίνεται η χώρα εφαρμογής ακραίων νεοταξικων προτάσεων κλεισίματος της αγροτικής παραγωγης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 13, 2022 4:40 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Απαγορευση κυκλοφοριας.....χα χα χα.... αφου δεν εχουν πετρελαιο κινησης....

https://www.protothema.gr/world/article/1264349/politiki-krisi-sti-sri-lanka-diadiloseis-leilasies-kai-dakrugona-meta-ti-fugi-tou-proedrou/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 14, 2022 1:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Γίνεται διαρκής η επανάσταση στη Κευλανη, κυνηγάνε και τον νέο προσωρινό Πρωθυπουργο

https://www.bbc.com/news/world-asia-62160227
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Ιστορικός
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 16, 2022 3:55 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σρι Λάνκα :Το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο...

Μετά απο μήνες διαμαρτυρίας οι μάζες της Σρι Λάνκα εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο αναγκάζοντας τον Γκότα Ρατζαπακσα να εγκαταλείψει την χώρα.Αυτά τα εκρηκτικά γεγονότα αποτελούν προάγγελο επαναστατικών εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, δεκάδες χιλιάδες απλοί κάτοικοι της Σρι Λάνκα ξεπέρασαν το μεταφορικό χάος και αποκλεισμο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για να προσεγγίσουν την πρωτεύουσα, Κολόμπο. Τα οδοφράγματα της αστυνομίας παραμερίστηκαν σαν σπιρτόξυλα και οι μάζες στάθηκαν μπροστά στα σκαλιά της επίσημης κατοικίας του προέδρου. Και μετά, πήγαν μπροστά!!!

Οι μάζες, στην πλημμυρίδα του αγώνα τους ξεχείλισαν ξαφνικά τα ασφαλή κανάλια που είχε στήσει η άρχουσα τάξη για να τις κρατήσει μακριά από την πολιτική. Μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταλάβει την προεδρική κατοικία και ο πρόεδρος που κρύφτηκε ,αναγκάστηκε να ορίσει την ημερομηνία της παραίτησής του(την 13η Ιουλίου).
Ενθαρρυμένοι από αυτές τις προόδους, διαδηλωτές εισέβαλαν μετα και στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της χώρας, κλείνοντας τον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τρεις μήνες αφότου ξέσπασαν αυθόρμητες διαμαρτυρίες απαιτώντας την πτώση του προέδρου και ακριβώς δύο μήνες μετά την εκδίωξη του αδερφού του, πρώην πρωθυπουργού Mahinda Rajapaksa, ο αγώνας έχει επιτύχει πλέον τον βασικό του στόχο: την εκδίωξη του μισητού προέδρου Gota Rajapaksa , ο οποίος έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα ντροπιασμένος.

Αυτή είναι μια τεράστια νίκη που έδειξε στις μάζες την τεράστια δύναμή τους – όχι μόνο στη Σρι Λάνκα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα, η άρχουσα τάξη αγωνίζεται να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που θα αντικαταστήσει τη δυναστεία των Ρατζαπάκσα. Στόχος του θα είναι να χρησιμοποιήσει χαμογελαστά πρόσωπα για να εξαπατήσει τις μάζες και να τους κλέψει τη νίκη...για να δούμε αν θα το πετύχουν.

Τους τελευταίους μήνες, η Σρι Λάνκα γνώρισε μια τρομακτική οικονομική κατάρρευση. Ο συνδυασμός της κρίσης του καπιταλισμού που ξέσπασε με την ψευτόπανδημία και η ανόητη κακοδιαχείριση της αλαζονικής κλίκας των Rajapaksa έχει βυθίσει το έθνος στο χάος.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν σχεδόν εξατμιστεί. Χωρίς μετρητά για την εισαγωγή βασικών αγαθών, η Σρι Λάνκα έχει ξεμείνει από καύσιμα για τη λειτουργία γεννητριών, εκτός από μαγειρικό λάδι, βρεφικό γάλα, ακόμη και βασικά φάρμακα και χαρτί. Στον ζεστό καλοκαιρινό καιρό, τα μακρά μπλακ άουτ έγιναν ο κανόνας. Ο πληθωρισμός είναι επίσημα πάνω από 50 τοις εκατό, αλλά για τα πιο βασικά αγαθά είναι πολύ, πολύ υψηλότερος.

Τα αφόρητα βάσανα των μαζών ήταν αυτό που οδήγησε στην αυθόρμητη έκρηξη οργής στα τέλη Μαρτίου, απαιτώντας την απομάκρυνση του Γκότα και ολόκληρης της δυναστείας των Ρατζαπάκσα.

Τον Απρίλιο, ο αγώνας κλιμακώθηκε σε μόνιμη κατάληψη του Galle Face Green, απέναντι από το γραφείο και την επίσημη κατοικία του προέδρου. Για έναν ολόκληρο μήνα ο κόσμος κατέλαβε ειρηνικά το πράσινο έξω από την προεδρική κατοικία, χωρίς όμως να πετύχει τους στόχους του.
Και στη συνέχεια, στις 9 Μαΐου, έναν μήνα μετά τον αγώνα με την κούραση, ο πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa προσπάθησε να χρησιμοποιήσει συμμορίες για να διώξει τον κόσμο από το δρόμο. Αλλά το μαστίγιο της αντεπανάστασης ώθησε μόνο την επανάσταση. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος πήρε την πρώτη νίκη ενάντια στους Rajapaksa καθώς ο Mahinda αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Αλλά αν ο Γκότα πίστευε ότι η θυσία του αδελφού του θα διευθετούσε την κατάσταση, έκανε σοβαρό λάθος.Πέρασαν δύο μήνες από τότε που ο Ranil Wickremesinghe ανέλαβε την κορυφαία θέση του υπουργικού συμβουλίου στη θέση του Mahinda Rajapaksa, και η κατάσταση των μαζών είχε γίνει πιο δεινή.

Στα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει το χρέος της. Παρά τη μία αύξηση των τιμών μετά την άλλη, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα ουσιαστικά τελείωσε τα καύσιμα. Οι πωλήσεις καυσίμων για όλα εκτός από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης απαγορεύτηκαν. Για να φάνε οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν. Αλλά πώς μπορούν οι άνθρωποι να εργαστούν χωρίς να μπορούν να οδηγήσουν στη δουλειά τους; Για πολλούς, η απαγόρευση ήταν απαίτηση να λιμοκτονήσουν.

Η παραμικρή φήμη ότι επρόκειτο να παραδοθούν καύσιμα σε πρατήριο βενζίνης οδήγησε σε ουρές χιλιομέτρων. Η ουρά για μια μέρα - ή ακόμα και για αρκετές ημέρες - έγινε ο κανόνας. Αυτές οι ουρές στα πρατήρια έγιναν τοποθεσίες αυθόρμητων εκρήξεων θυμού και συγκρούσεων μεταξύ στρατού και λαού τον τελευταίο μήνα.

Αν και οι μόνιμα εγκατεστημένες διαμαρτυρίες είχαν συρρικνωθεί, ήταν αναπόφευκτο ότι η οργή που σιγοβράζει στην κοινωνία κάποια στιγμή θα ξεχείλιζε. Ο κόσμος απλά δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν. Στις 9 Ιουλίου, έφτασε σε "σημείο βρασμού" με την πορεία στην πρωτεύουσα, στο Κολόμπο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αγνόησαν την τελευταία απαγόρευση κυκλοφορίας του Γκότα για να κατέβουν στην πρωτεύουσα. Ξεπέρασαν σοβαρές δυσκολίες μεταφοράς για να έρθουν στο Κολόμπο με κάθε απαραίτητο μέσο: με ποδήλατο. στο πίσω μέρος των φορτηγών καυσίμων. ή προσκολλώνται στο εξωτερικό των τρένων (ένα όλο και πιο κοινό θέαμα καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατακλύζονται λόγω απουσίας καυσίμων).

Υπήρχαν χαρούμενες σκηνές καθώς τα τρένα περνούσαν το ένα το άλλο, το καθένα φορτωμένο με χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, κυματίζοντας σημαίες, όλοι κατευθυνόμενοι προς το Κολόμπο.

Χιλιάδες άλλοι, μη μπορώντας να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στο Κολόμπο, διαμαρτυρήθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα: από την Kandy και την Kotagala στην κεντρική επαρχία, στην Kurunegala στη βορειοδυτική επαρχία, στη Jaffna στη βόρεια πλειονότητα των Ταμίλ.

Ενώ οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, κανόνια νερού και άγριες επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας –ιδιαίτερα το μισητό STF, που πραγματοποίησε μια βάναυση επίθεση εναντίον μιας ομάδας δημοσιογράφων– αλλού ήταν σαφές ότι η διάθεση του θυμού είχε επηρεάσει ακόμη και ορισμένους αξιωματούχους της αστυνομίας και του στρατού.

Σε μια τοποθεσία, ένας αστυνομικός καταγράφηκε να πετάει το κράνος του και να συμμετέχει στους διαδηλωτές που φώναζαν, ενώ αλλού μια ομάδα στρατιωτών εθεάθη να βαδίζει μέσα από ένα χαρούμενο πλήθος με σημαίες να κυματίζουν από πάνω.(Τα ίδια σκηνικά είχαν προηγηθεί χρόνια πριν στην Οκτωβριανή επανάσταση με τον στρατό να περνά με τους επαναστάτες)

Αυτές οι σκηνές ήταν το προοίμιο δραματικών γεγονότων καθώς οι μάζες εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε κάθε επανάσταση, φτάνει ένα σημείο που οι μάζες χάνουν τον φόβο τους. Έχοντας γενναία την ταπείνωση, και τις σφαίρες, τα ρόπαλα και τα δακρυγόνα του καθεστώτος, στάθηκαν τώρα στο κατώφλι του κτιρίου που τους απαγόρευαν να μπουν. Σαν ένα ισχυρό κύμα εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία.

Μετά από μια περίοδο αγαλλίασης και ψαλμωδίας, οι μάζες κοίταξαν γύρω τους και βρέθηκαν στην αγκαλιά της πολυτέλειας. Ένας προφανώς εν υπηρεσία αστυνομικός κάθισε στο πιάνο του προέδρου για να παίξει μια μελωδία. Στην ανοιχτή αυλή, δεκάδες διαδηλωτές ψυχαγωγήθηκαν στην ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα του προέδρου.

Άλλοι πηδούσαν εναλλάξ στο κρεβάτι με θέα τον ουρανό στο οποίο ο πρόεδρος υποτίθεται ότι κοιμόταν μέχρι πολύ πρόσφατα. Στο γκαράζ, οι άνθρωποι βρήκαν έναν ολόκληρο στόλο από πολυτελή αυτοκίνητα – όλα φυσικά, με ντεπόζιτα γεμάτα με βενζίνη που απαγορευόταν στις μάζες να αγοράζουν ακόμη και σε εκβιαστικές τιμές. Σε ένα δωμάτιο, οι άνθρωποι βρήκαν ακόμη και στοίβες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ρουπιών, τις οποίες ο Γκότα υποτίθεται ότι είχε αφήσει πίσω του καθώς έφυγε βιαστικά για να κρυφτεί απο το πλήθος!

Εν τω μεταξύ, δεκάδες απλοί πολίτες εναλλάσσονταν για να φωτογραφηθούν στη θέση του Γκότα. Ο ίδιος ο Γκότα δεν φαινόταν πουθενά, αν και κυκλοφόρησαν φήμες για απόπειρα φυγής του από τη χώρα.

Πάνω στο δρόμο, ένα άλλο μεγάλο πλήθος εισέβαλε στην επίσημη κατοικία Temple Trees του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe, ενώ η δική του ιδιωτική κατοικία κάηκε κάτω από περίεργες συνθήκες λίγες ώρες αργότερα.

Παρόμοιες σκηνές χαράς έγιναν σε πολλά κυβερνητικά σημεία, καθώς διαδηλωτές εισέβαλαν στους χώρους και τα κτίρια του πρωθυπουργικού γραφείου και των κύριων δικτύων μέσων ενημέρωσης της χώρας, φωνάζοντας και πανηγυρίζοντας ενώ στρατιώτες του στρατού παρακολουθούσαν.

Σε κατάσταση πανικού, οι ηγέτες όλων των κομμάτων – από το κυβερνών SLPP μέχρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του SJB – συγκεντρώθηκαν για να επιλύσουν την κρίση. Κατόπιν εντολής τους, ο Πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe προσφέρθηκε να υποβάλει την παραίτησή του υπέρ μιας «Κυβέρνησης όλων των κομμάτων». Μέχρι εκείνο το βράδυ, ο ίδιος ο Γκότα είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί μέχρι της 13 Ιουλίου.

Εκείνο το βράδυ, έξω από το κατεχόμενο κτίριο Temple Trees, οι μάζες τραγούδησαν το «Bella Ciao» – το τραγούδι του ιταλικού αντιφασιστικού κινήματος των παρτιζάνων της δεκαετίας του 1940, το οποίο σήμερα αναβιώνει ως τραγούδι εξέγερσης σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι ξεκάθαρα μια τεράστια νίκη για τις μάζες στον αγώνα. Αλλά με την παραίτηση του Γκότα, αυτό θέτει μόνο νέα ερωτήματα για τους επαναστατικούς αγώνες: το πρώτο από τα οποία είναι ποιος ή τι θα τον αντικαταστήσει;

Τώρα διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών για αυτό ακριβώς το ζήτημα. Το όνομα του προέδρου της Βουλής έχει συζητηθεί ως μεταβατικός Πρόεδρος, όπως και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του SJB Sajith Premadasa.

Μερικοί από το κίνημα, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος των δικηγόρων, προσπάθησαν να σπείρουν αυταπάτες σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» για να γεφυρώσει την κρίση: να μεταρρυθμίσει το σύνταγμα. να διαπραγματευτεί μια διάσωση του ΔΝΤ· και να προετοιμάσει νέες εκλογές.

Αλλά όποιον και να επιλέξει το κοινοβούλιο, με βάση το καπιταλιστικό σύστημα με το οποίο όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου είναι στενά συνδεδεμένα, η κρίση στη Σρι Λάνκα μόνο θα βαθύνει. Οι μάζες έχουν δείξει έναν υγιή σκεπτικισμό σε όλα τα κόμματα από την αρχή της aragalaya(τους επαναστατικούς τους αγώνες). Από την αρχή τέθηκε το σύνθημα «Go Home 225» – δηλαδή πήγαινε σπίτι και οι 225 βουλευτές του κοινοβουλίου, οι οποίοι θεωρούνται από την πλειοψηφία το ίδιο σάπιοι με την κυβερνητική κλίκα.

Η κρίση που διασχίζει η Σρι Λάνκα είναι στο κάτω μέρος μια καπιταλιστική κρίση. Και μακριά από την χαλάρωση, γίνεται όλο και πιο βαθιά. Δύο χρόνια μετά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού, ο κόσμος οδεύει ξανά προς μια βαθιά ύφεση.

Σε συνδυασμό με τον σπειροειδή πληθωρισμό, ο οποίος βαθαίνει το χρέος των φτωχών και των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών, μια νέα κατάρρευση των παγκόσμιων εξαγωγών θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την εξάντληση των αποθεμάτων και ξένου συναλλάγματος αλλά και των εισαγωγών σε καύσιμα και τρόφιμα Και αυτό δεν θα γίνει σε μία ή δύο χώρες, αλλά σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.

Όπως εξήγησε ένας αναλυτής στους Financial Times :

«Η Σρι Λάνκα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση μεγάλου αριθμού αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται από πολλά χρέη, που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το χρέος…»

Χώρες τόσο απομακρυσμένες όπως η Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ, η Αίγυπτος και η Γκάνα, το Πακιστάν και το Λάος αντιμετωπίζουν πιθανή χρεοκοπία.

Το Bloomberg έχει προειδοποιήσει ότι «ένας ιστορικός καταρράκτης χρεοκοπιών έρχεται για τις αναδυόμενες αγορές» και κατονόμασε 19 χώρες όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ξεπερνούν το 10%, ένδειξη ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται σε βαθιά κρίση χρέους.

Αυτές οι χώρες φιλοξενούν 900 εκατομμύρια ανθρώπους και οφείλουν συνολικά 237 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους κατόχους ομολόγων, ή σχεδόν το ένα πέμπτο του χρέους των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια, ευρώ ή γιεν. Αυτό είναι ένα ραβδί δυναμίτη στις αγορές χρέους που πρόκειται να σβήσει ακριβώς καθώς ο κόσμος διολισθαίνει προς την ύφεση.

Η βαθύτερη κρίση σε όλο τον κόσμο θα αναγκάσει τις μάζες να πάρουν το δρόμο της επανάστασης στη μια χώρα μετά την άλλη. Οι μάζες της Σρι Λάνκα έχουν δώσει το παράδειγμα όσον αφορά τον τρόπο αγώνα. Το παράδειγμά τους θα επαναληφθεί στη μία χώρα μετά την άλλη το επόμενο διάστημα. Αλλά ενώ ο Γκότα έχει φύγει, η άρχουσα τάξη της Σρι Λάνκα παραμένει στη "σέλα".

Μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» θα κυβερνήσει προς τα συμφέροντά τους. Θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την οικονομική ισορροπία σε βάρος της εργατικής και της μεσαίας τάξης.

Από αυτή την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και οι θεσμοί του καπιταλισμού της Σρι Λάνκα θα βγουν εντελώς απαξιωμένα. Οι μάζες θα αναγκαστούν να βγάλουν ξανά την "αραγκαλάγια" τους στους δρόμους.

Στην πορεία του αγώνα τους, μέσω των μερικών κατακτήσεων και οπισθοδρομήσεων, τα ευρύτερα και ευρύτερα στρώματα θα αρχίσουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δεινά τους μπορούν να τερματιστούν μόνο με την ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού.

Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, η μάζα των εργαζομένων στη Σρι Λάνκα χρειάζεται τη δική της πολιτική φωνή. το δικό τους κόμμα που μπορεί να εξηγήσει ότι αυτό που απαιτείται είναι μια σοσιαλιστική επανάσταση.

Ο πλούτος των πλουσίων πρέπει να αναληφθεί προς όφελος των εργαζομένων. Οι μάζες που κατέλαβαν το πολυτελές παλάτι του προέδρου και του πρωθυπουργικού γραφείου έχουν δει ότι ο πλούτος είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε λάθος χέρια...
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 18, 2022 9:47 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Με τη μετεξέλιξη της ενεργειακής σε επισιτιστική κρίση είχα ασχοληθεί πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020, όταν είχα εντοπίσει μια ανωμαλία στις τιμές των ζωοτροφών και μια δυσλειτουργία των εργοστασίων λιπασμάτων. Από τότε είχα παρουσιάσει την άρρηκτη σχέση που έχει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με την παρασκευή λιπασμάτων, ενώ το 2021 είχα προβλέψει ότι η ενεργειακή κρίση θα φέρει την επισιτιστική. Επανέρχομαι λόγω της κρίσης στη Σρι Λάνκα.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει να γίνεται ορατή και στον πλέον δύσπιστο αναγνώστη, τεκμηρίωσα την βεβαιότητά μου ότι η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών. Μάλιστα το 2021, είχα δημοσιεύσει στο SLpress άρθρα που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, με χαρακτηριστικό ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου 2021 που έκανε λόγο για «πράσινα πειράματα» ακόμα και στην Ελλάδα. Αρχές του 2022 παρουσίασα μια λίστα αρχικά 12 χωρών που είχαν μπει ήδη στον στρόβιλο μιας επισιτιστικής κρίσης.

https://slpress.gr/diethni/ayto-poy-den-xerete-gia-ti-sri-lanka-kai-kanei-ton-mitsotaki-na-min-koimatai/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κ.Ν.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 22, 2022 4:45 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σρι Λάνκα: Στρατός και αστυνομία διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών
https://www.zougla.gr/kosmos/article/sri-lanka-stratos-ke-astinomia-dielisan-ton-megalitero-katavlismo-diadiloton
Η έλλειψη επαναστατικού κόμματος έδειξε το πόσο είναι αναγκαίο ώστε οι εξεγέρσεις να μετατραπούν σε επαναστάσεις και με το επαναστατικό κόμμα να πάρει την εξουσία, και να μη επιτρέψει στην αντίδραση να ξαναεπιβάλει την καθεστωτική τάξη.
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6545

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 22, 2022 12:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Κ.Ν. έγραψε:
Σρι Λάνκα: Στρατός και αστυνομία διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών
https://www.zougla.gr/kosmos/article/sri-lanka-stratos-ke-astinomia-dielisan-ton-megalitero-katavlismo-diadiloton
Η έλλειψη επαναστατικού κόμματος έδειξε το πόσο είναι αναγκαίο ώστε οι εξεγέρσεις να μετατραπούν σε επαναστάσεις και με το επαναστατικό κόμμα να πάρει την εξουσία, και να μη επιτρέψει στην αντίδραση να ξαναεπιβάλει την καθεστωτική τάξη.


Ειχαν δηλωσει οτι εφευγαν αρα η διαλυση ειναι εικονικη να δωσει δυναμεις στη 'νεα' εξυσια.
Το ζητουμενο ειναι απτη στιγμη που μπουκαραν στο Προεδρικο Μεγαρο και εκαψαν το Προθυπουργικο οικισμα, εαν η νεα κυβερνηση δεν κανει υποχωρησεις σε μια σειρα ζητηματων θα ξαναβγει ο λαος στους δρομους...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας