patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αργεντινή:Έσπασε το φράγμα του του 100% του πληθωρισμού

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Κ.Ν.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2023 5:01 am    Θέμα δημοσίευσης: Αργεντινή:Έσπασε το φράγμα του του 100% του πληθωρισμού Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αργεντινή: Σε απόγνωση πολλοί κάτοικοι εξαιτίας του πληθωρισμού που σπάει το φράγμα του 100%
Η Αργεντινή βυθίζεται στη δίνη του πληθωρισμού, που αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 100% σε ετήσια βάση, όταν οι αρχές ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε τριψήφιο νούμερο ύστερα από την κρίση του 1991 και της εξέγερσης άλλα οι εξεγερμένοι δεν πήραν την εξουσία.
Η συνταξιούχος Ιρένε Ντεβίτα γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο: μια σχεδόν άδεια τσάντα για ψώνια και λιγότερο φαγητό στο τραπέζι. Σε μια λαϊκή αγορά του Σαν Φερνάντο, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, η 74χρονη μετρούσε προσεκτικά τα ψώνια της, κάνοντας σύγκριση τιμών, που αλλάζουν κάθε εβδομάδα λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος σε μηνιαία βάση τρέχει με 6% -- ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίως.
«Τις προάλλες ήρθα και ζήτησα τρία μανταρίνια, δύο πορτοκάλια, δύο μπανάνες και μισό κιλό ντομάτες. Όταν (ο υπάλληλος) μου είπε ότι κοστίζει 650 πέσος (3 ευρώ), του είπα να τα βγάλει όλα έξω και να αφήσει μόνο τις ντομάτες, γιατί δεν είχα αρκετά χρήματα», αφηγείται. «Δεν υπάρχουν χρήματα, ο κόσμος δεν έχει τίποτα, επομένως πώς να ψωνίσει;»
Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους, συρρίκνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και περιόρισαν τις πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές.
Ο πληθωρισμός μονοπωλεί τις συζητήσεις, προκαλεί απογοήτευση και οργή στον λαό, καθώς οι μισθοί συχνά υπολείπονται του κόστους των αγαθών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για επιβολή πλαφόν στις τιμές και περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά.
Η 50χρονη Πατρίσια Κιρόγα λέει ότι ένας πληθωρισμός της τάξης του 100% είναι αβάσταχτος, καθώς περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να κάνει τα ψώνια της. «Έχω κουραστεί από όλα αυτά… από τους πολιτικούς που τσακώνονται, την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα», λέει στο πρακτορείο Reuters. «Δεν πάει άλλο», τονίζει απεγνωσμένα.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/argentini-se-apognosi-poli-katiki-eksetias-tou-pli8orismou-pou-spai-to-fragma-tou-100


https://www.public.gr/product/books/greek-books/anthropology-social-sciences/politics/argentini-2001-apo-tin-krisi-stin-eksegersi/0688916
Επιστροφή στην κορυφή
προλετάριος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 15, 2023 5:22 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αμερική: Τσουνάμι απολύσεων σε εταιρίες κολοσσούς – Άνοιξε τον χορό η Meta

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και τιτάνες της Γουόλ Στριτ ηγούνται μιας εκστρατείας απολύσεων στον κόσμο των επιχειρήσεων στην Αμερική, όπου οι εταιρείες προσπαθούν να συγκρατήσουν τα κόστη για να ξεπεράσουν την επαπειλούμενη παγκοσμίως οικονομική ύφεση.
Οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων και η ασθενής καταναλωτική ζήτηση ανάγκασαν εταιρείες όπως η Amazon, η Walt Disney, η Meta Platforms -η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram- και πολλές αμερικανικές τράπεζες να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό.
Εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν περισσότερους από 150.000 εργαζομένους το 2022 εν μέσω ραγδαίας εξασθένισης της ζήτησης λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Layoffs.fyi, και αναμένονται περισσότερες απολύσεις, καθώς η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνεται. Ήδη το αφεντικό της Meta, ο Mαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι η εταιρία του θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας-Τζαμπα πράγμα..
H Meta Platforms
Έκανε την ανακοίνωση με ανάρτηση στο Facebook και αμέσως η εταιρία του… πλούτισε, όπως και ο ίδιος. Η τιμή της μετοχής της Meta σημείωσε αύξηση κατά 5,5%. Ο κολοσσός των εταιριών επικοινωνίας Meta, η εταιρία που, μεταξύ άλλων, ελέγχει το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Meta Portal, σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 10.000 εργαζομένους, αλλά και να κλείσει περίπου 5.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας, για τις οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις.
Ο νέος γύρος απολύσεων ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο περικοπών, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους, περί τα 11.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχούσε με το 13% του συνολικού προσωπικού της Meta.
«Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε: τους επόμενους δύο μήνες, οι επικεφαλής των οργανισμών θα ανακοινώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης που εστιάζουν στην ισοπέδωση των οργάνων μας, στην ακύρωση έργων χαμηλότερης προτεραιότητας και στη μείωση των ποσοστών προσλήψεών μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο μήνυμα που η διατύπωσή του έδειχνε ότι αφορούσε τους εργαζόμενους βασικά.
Ο Ζούκερμπεργκ έχει περιγράψει το 2023 ως το «έτος αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, στη διάρκεια του οποίου, η εταιρεία στοχεύει να γίνει «ένας ισχυρότερος και πιο ευκίνητος οργανισμός». «Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας και η τελική μας παραγωγή είναι αυτό που χτίζουμε για τους ανθρώπους», είπε ο Ζούκερμπεργκ. Ως μέρος της αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα αυξήσει επίσης τον αριθμό των άμεσων αναφορών που έχει κάθε διαχειριστής.
Ο Ζούκερμπεργκ είπε σε αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι το Meta σχεδιάζει «να περικόψει έργα που δεν αποδίδουν ή μπορεί να μην είναι πλέον κρίσιμα», ενώ ταυτόχρονα «καταργεί τα επίπεδα της μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις πιο γρήγορα». «Ένα πιο ευέλικτο όργανο θα εκτελέσει τις υψηλές του προτεραιότητες του πιο γρήγορα», ανέφερε το μήνυμα του Ζούκερμπεργκ.
Η Meta Platforms έχει έδρα το Μένλο Πάρκ της στην Καλιφόρνια. Είναι μια από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Εκτιμάται ότι αποτελεί μία από τις πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής, μαζί με την Alphabet Inc., την Amazon, την Apple και τη Microsoft. O όμιλος έχει επίσης εξαγοράσει τις εταιρείες Oculus, Giphy, Mapillary, Kustomer, Presize και κατέχει μερίδιο 9,9 στην Jio Platforms. Το 2021 το 97,5% των εσόδων της εταιρείας προέρχονταν από την πώληση διαφημίσεων.
έπεται η συνέχεια
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας