patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 22, 2023 4:04 am    Θέμα δημοσίευσης: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση έδειξε τις αδυναμίες του παρηκμασμένου πλέον καπιταλισμού, που παρά την προσπάθειά του να επιβιώσει μέσα από την «παγκοσμιοποίηση», δηλαδή, την ελεύθερη εξαγωγή κεφαλαίων, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, απέτυχε παταγωδώς. Οι έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ των εθνικών αστικών τάξεων επέφεραν την ισχυροποίηση των δυνατότερων καπιταλισμών (ΗΠΑ, Γερμανία) και την ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των πιο αδύναμων οικονομιών.
Η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους της παγκόσμιας παραγωγής στην Κίνα επέφερε μερική αποβιομηχάνιση σε κράτη που είχαν προηγουμένως ισχυρή βιομηχανία και εργατικό δυναμικό. Η Κίνα αναδείχθηκε έτσι σε έναν ισχυρότατο οικονομικό ανταγωνιστή των παλιών δυτικών βιομηχανικών χωρών.
Τα πρώτα δείγματα επιστροφής του προστατευτισμού, από μέρους των ΗΠΑ κυρίως, ήταν οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα και η απαγόρευση εξαγωγών κάποιων σημαντικών για την βιομηχανία πρώτων υλών προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την ανάπτυξή της.
Η έλευση της επιδημίας covid-19 και η καταστροφική αντιμετώπισή της επιδείνωσε τα προβλήματα που είχαν απομείνει από τη μεγάλη οικονομική κρίση και επέφερε ακόμη περισσότερα, όπως το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση – σε συνδυασμό και με το ανεδαφικό και αντιδραστικό εφεύρημα περί «πράσινης ανάπτυξης».
Οι ΗΠΑ, για να μπορέσουν να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από τις παραπάνω αιτίες, τύπωσαν χαρτονόμισμα και χρηματοδότησαν το εξωτερικό χρέος τους, αλλά χρηματοδότησαν και τη βιομηχανία τους, απέναντι στον ανταγωνισμό τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης. Το ίδιο ακριβώς έκανε και η Κίνα.
Από αυτό το σημείο σήμανε η αρχή του τέλους της «παγκοσμιοποίησης» και η αμετάκλητη στροφή των ισχυρών αστικών τάξεων προς τον εθνικό προστατευτισμό. Η Γαλλία ανακοινώνει την πλήρη κρατικοποίηση της εταιρείας ενέργειας (EDF), η Γερμανία εθνικοποιεί την εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν γενναία την ίδρυση νέων βιομηχανιών και προσφέρουν σε αυτές φοροαπαλλαγές.
Η Ευρώπη, μια ένωση οικονομιών διαφορετικών ταχυτήτων, με μεγάλες αποκλίσεις, αλλά και ένωση διαφορετικών εθνών-κρατών, βρίσκεται σε ιδιαίτερη μειονεκτική θέση, όχι μόνο γιατί είναι σε αδύναμη οικονομική κατάσταση γενικά, αλλά και γιατί οι εσωτερικές αντιφάσεις από τους ανταγωνισμούς των διαφόρων εθνικών αστικών τάξεων δεν της επιτρέπουν να έχει μια κοινή στάση στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα. Η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν τώρα να ενισχύσουν την ανάπτυξη εθνικής βιομηχανίας χρηματοδοτώντας τη, μιμούμενες τις ΗΠΑ και Κίνα. Όμως, η έλλειψη πρώτων υλών και εργατικών χεριών, η εμμονή στην «πράσινη ανάπτυξη» αλλά και η ασυμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε. καθιστούν την Ευρώπη ουραγό και φτωχό συγγενή των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Η πρόσφατη νομοθεσία των ΗΠΑ για γενναία χρηματοδότηση βιομηχανικών ομίλων ώστε να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους μέσα στις ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης αποβιομηχάνισης την Ευρώπη.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, γνήσιο τέκνο της παρακμής του καπιταλισμού και της όξυνσης των ανταγωνισμών, ο πληθωρισμός λόγω μειωμένης προσφοράς από το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τα υψηλά επιτόκια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη υπάρχουσα βιομηχανία και τις επενδύσεις. Ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα πνίγεται στις αντιφάσεις του. Το ξέσπασμα πολεμικών συγκρούσεων είναι αυτό που αναμένεται, σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ διέλυσε ό,τι είχε απομείνει, έστω και στρεβλό, από την αριστερά, η οποία φαίνεται ανίκανη να ορθώσει έναν ουσιαστικό λόγο αντιπαράθεσης και διεξόδου από όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης του συστήματος.
Παρόλ’ αυτά, «οι κοινωνικοί σπασμοί από την πίεση που ασκεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην Ευρώπη», όπως έλεγε ο Τρότσκυ, άρχισαν να διαφαίνονται (μεγάλες κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Αγγλία). Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας στηρίζονται στην αφύπνιση και οργάνωση της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και την αναγέννηση της εργατικής πρωτοπορίας.

Χρήστος Χατζής
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας