patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η σύντομη "ευφορία" των αγορών

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 12, 2010 2:42 am    Θέμα δημοσίευσης: Η σύντομη "ευφορία" των αγορών Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η σύντομη “ευφορία” των αγορών

Χθές το βράδυ, και ενώ ήταν ήδη εμφανές οτι η δημιουργία μηχανισμού διάσωσης και οι υποσχέσεις διαφόρων χωρών για συνεισφορά σε αυτόν δεν είχε πείσει κανέναν (εκτός, ίσως, από αυτούς που ήθελαν εναγωνίως να πειστούν), οι δημοσιογράφοι μας στις ειδήσεις μιλούσαν για “ευφορία” των αγορών. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο – άνθρωπος που ποτέ δε φημιζόταν για την εξυπνάδα ή την οξυδέρκειά του – δήλωνε οτι “είναι γεγονός οτι η ευρωζώνη ανακτά την αξιοπιστία της. Τα βασικά οικονομικά μας μεγέθη είναι σίγουρα καλά”. Μια μέρα μετά, είναι πλέον εμφανές οτι η “ευφορία”, αν υπήρξε, ήταν πολύ σύντομη.

Το Σαββατοκύριακο, και μετά από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις (των πρωθυπουργών των χωρών της Ε.Ε. το Σάββατο και των υπουργών οικονομικών την Κυριακή), ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις. Δημιουργείται μηχανισμός διάσωσης των χωρών του ευρώ που δέχονται “επίθεση κερδοσκόπων”. Στο ταμείο θα συνεισφέρουν 440 δισ. ευρώπουλα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, άλλα 60 δις η ίδια η Ε.Ε. και 250 δις το ΔΝΤ. Ο Ομπάμα δήλωσε οτι θα επανενεργοποιήσει το μηχανισμό “γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος” μεταξύ κεντρικών τραπεζών, με τον οποίο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορεί να στείλει δολάρια στην ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της θα τα δανείσει σε κράτη και επιχειρήσεις (τράπεζες) της ευρωζώνης. Παρόμοια συνεισφορά υπάρχει από την Ιαπωνία, την Αυστραλία κλπ. Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης – ένα μέτρο τόσο έξω από τη συνηθησμένη πρακτική που χαρακτηρίζεται σαν “η πυρηνική επιλογή της ΕΚΤ” (όρος που δηλώνει οτι είναι το ύστατο μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όταν όλα τα άλλα αποτύχουν).

Ας δούμε από πιο κοντά τα γεγονότα, γιατί φαίνεται να προοιωνίζουν σημαντικές εξελίξεις.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ τα μέτρα “διάσωσης” (στην πραγματικότητα ολοσχερούς διάλυσης) της Ελλάδας είχαν ήδη ανακοινωθεί, η αξιοπιστία του Ευρώ βρισκόταν στο ναδίρ. Το ευρώ έπεσε από τα 1,325 δολάρια στα 1,255 μέσα σε πέντε μόλις ημέρες. Στο ίδιο διάστημα η τιμή μιας ουγγιάς χρυσού ανέβηκε από τα 1182$ στα 1208$ (από τα 893 ευρώ, που ήταν ήδη ιστορικό ρεκόρ, στα 947). Ήταν φανερό οτι το ευρώ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, και ο κίνδυνος να παρασύρει στην πτώση του και άλλα νομίσματα υπερχρεωμένων χωρών (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ) ήταν ήδη ορατός, αν δεν είχε κιόλας ξεκινήσει να το κάνει. Ο κίνδυνος λοιπόν αυτός ήταν που ώθησε τους ηγέτες της Ευρωζώνης, μαζί και με τους αξιότιμους κ.κ. Τρισέ, Ομπάμα κλπ, να τρέχουν πανικόβλητοι ψάχνοντας για λύση, να ξενυχτήσουν συζητώντας και να καταλήξουν στη χρήση της “πυρηνικής επιλογής”.

Το πρωί της Δευτέρας, φάνηκε οτι η χρήση “πυρηνικών” έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα σε λίγες ώρες το ευρώ ανέβηκε στα 1.308 δολάρια και ο χρυσός έπεσε στα 1185 $ (906 ευρώ). Τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο έσπευσαν να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στους φωστήρες της οικονομίας σημειώνοντας μεγάλα κέρδη. Και διάφοροι ηγέτες, σαν τον προαναφερθέντα Μπαρόζο, έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις που δείχνουν, αν μη τι άλλο, οτι δεν έμαθαν από το πάθημα του πάλαι ποτέ “μάγου της οικονομίας”, Γκόρντον Μπράουν, που έχασε το ζηλευτό αυτό τίτλο όταν διαψεύστηκε η πρόγνωσή του οτι με την υιοθέτηση των μέτρων που είχε προτείνει, “η ανάκαμψη θα ξεκινούσε μέσα στην ...εβδομάδα”.

Η ευφορία όμως σύντομα εξανεμίστηκε. Κάποιοι πιο ψύχραιμοι, παρέμειναν επιφυλακτικοί, όπως ο αναλυτής της CIMB-GK Research στη Σιγκαπούρη, Σονγκ Σεν Γούν, που δήλωσε οτι “Αγοράζουν χρόνο. Δεν ξέρουμε αν τα μέτρα θα είναι αρκετά. Προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση οτι είναι ακόμη ενωμένοι. Αγόρασαν λίγο χώρο για να αναπνεύσουν, αλλά αυτό είναι όλο.” Γρήγορα οι “κερδοσκόποι” (όταν κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουμε, είναι απρόσωπες όσο και παντογνώστριες “αγορές”. Όταν κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση γίνονται κερδοσκόποι, “αγέλες λύκων” κλπ) ξεμέθυσαν και κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (και ενώ ακόμη οι δημοσιογράφοι μας μιλούσαν για “ευφορία στις αγορές”, οι ισοτιμίες πλησίαζαν το σημείο πριν τη χρήση “πυρηνικών”: το Ευρώ κατρακύλησε ξανά στο 1.275 δολάριο, ο χρυσός έπαιζε γύρω στα 1200$/940 ευρώ. Σήμερα, μια μέρα μετά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου παραμένει γύρω στο 1,27, ενώ ο χρυσός έσπασε ταυτόχρονα ρεκόρ τιμής σε ευρώ και δολάρια (τη στιγμή αυτή βρίσκεται στα 1221$/958 ευρώ). Τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν ανάμικτη εικόνα: το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει οριακή άνοδο (+0.43% τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) ενώ τα χρηματιστήρια των ασιατικών χωρών σημείωσαν υποχώρηση. Στην Ελλάδα, το ΧΑΑ έκλεισε με ζημία (συγγνώμη, κατωχύρωση κερδών) 2,47%.


Υ.Γ. Ενώ έγραφα το παραπάνω κείμενο, αναγκάστηκα να διακόψω για μερικές ώρες. Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί που αναφέρω παραπάνω έχουν αλλάξει ως εξής:
1 ευρώ = 1,2644 $
τιμή χρυσού = 1229$/971 ευρώ.
Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης: κλείσιμο -0,34%

Υ.Γ. 2. Στο διάστημα που έλλειψα, έτυχε να συναντήσω ένα γνωστό ο οποίος (λες και ήταν βαλτός για να μου δώσει στοιχεία για αυτό που γράφω), πήγε το πρωί στην Τράπεζα της Ελλάδας να αγοράσει λίρες (απ' ότι φαίνεται ο νόμιμος/πρακτικός τρόπος κτήσης χρυσού στην Ελλάδα είναι αυτός). Αντί να του πουλήσουν, τον έβαλαν σε ...λίστα αναμονής, και θα τον ειδοποιήσουν όταν έρθει η σειρά του... Αν λοιπόν σκέφτεται κανείς κατόπιν των παραπάνω να επενδύσει σε χρυσό για να επωφεληθεί από την κρίση, μάλλον έχασε – “δεν υπάρχει βασιλική οδός για να παρακάμψεις την κρίση”, όπως θα έλεγε και ο Ευκλείδης.

Υ.Γ. 3. Άλλος γνωστός με τον οποίο μίλησα, μου ανέφερε το περιστατικό γνωστού του ο οποίος είχε πουλήσει το σπίτι του, και έβαλε τα λεφτά στην τράπεζα, σε προθεσμιακή κατάθεση. Μία βδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας, πέρασε από την τράπεζα και τους είπε οτι θέλει να πάρει τα λεφτά τη μέρα που λήγει. Η απάντηση της τράπεζας ήταν οτι δε μπορούν να του δώσουν όλο το ποσό μαζί, και θα του δώσουν ένα μέρος σε μετρητά και το υπόλοιπο σε επιταγές. Αν λοιπόν σκέφτεται κανείς να πάρει τα λεφτά του από την τράπεζα, τουλάχιστον να μην κινδυνεύει να του τα φάνε, και αυτός έχασε. Είπαμε τι θα έλεγε ο Ευκλείδης, να μην επαναλαμβανόμαστε.
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
kostas oikodomos
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 12, 2010 3:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στα ύψη σήμερα ο χρυσός .Δολάριο και Ευρώ βουλιάζουν.Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πάει για φούντο παρά τον μηχανισμό στήριξης των 750 δίς ευρώ. Ο καπιταλισμός είναι στην εντατική και κλινικά νεκρός.Το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι επίκαιρο όσο ποτέ.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=134012&cid=8
Επιστροφή στην κορυφή
παραφροσύνη
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 12, 2010 9:03 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ??

Στο «κόκκινο» το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=134203&cid=8

Βέβαια την κρίση του καπιταλισμού την ονομάζουν δημοσιονομικό έλλειμμα που αν το περιορίσουν όλα θα πάνε καλά. Αμ δέ??
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6549

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάϊ 13, 2010 10:45 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Οταν οι τραπεζιτες γνωριζουν οτι η ΕΕ θελει να κρατησει το 'σκληρο' Ευρω η χρεοκοπια θα ειναι ακομα μεγαλυτερη αφου γνωριζουν μεχρι που θα πανε να υποστηριξουν το νομισμα.

Και για να δει κανεις οτι οι ιδιοι ειναι τοσο βλακες τωρα δηλωσαν στην μεση τις μεγαλυτερης κρισης ποτε οτι θα μπει και η Εστονια στο Ευρω...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας