patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.....

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Μεταλληνός
Site Admin


Συμμετέχουν: 31 Μάρ 09
Δημοσιεύσεις: 1705

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 08, 2022 1:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ..... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την τεράστια οικονομική κρίση του συστήματος, η οποία αυξάνεται καθημερινά. Αντίθετα, ο έντυπος και ηλεκτρονικός κατεστημένος τύπος, μέχρι και πριν από λίγες μέρες μιλούσε γενικά και αόριστα για "ενεργειακή κρίση". Και να που σήμερα, αρχίζουν και ...ψελλίζουν μερικά "πραγματάκια" για κάποια "σημάδια" που δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία, δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Μάλιστα για πρώτη φορά σε άρθρο τους, ομολογούν πως βασικά αιτία γι' αυτό, δεν είναι ούτε η "πανδημία", ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τι συμβαίνει; Απλούστατα, οι μορφές ανάπτυξης της κρίσης και ιδιαίτερα του πληθωρισμού είναι τόσο ευδιάκριτες πλέον, που είναι αδύνατο να συγκαλυφθούν. Πρόκειται για την περίπτωση που η λαϊκή σοφία λέει: "ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ"

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που έχει τίτλο "ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ". Δεν το έχουμε γράψει εμείς, στο "In.gr" του Μαρινάκη το βρήκαμε. Μέσα εκεί αν παραβλέψει κανείς την γελοία αισώπεια γλώσσα που χρησιμοποιούν όταν αναφέρονται σε κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης της κρίσης, αρχίζουν να ομολογούν πλέον ανοικτά τα οικονομικά αδιέξοδα του συστήματός τους. Σίγουρα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες "ομολογίες" ίσως και πολύ πιό ξεκάθαρες....



" Όλα δείχνουν ότι οι προβλέψεις για μια ρωμαλέα ανάκαμψη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας ανάπτυξης στην περίοδο μετά την πανδημία, μάλλον θα διαψευστούν και η παγκόσμια οικονομία μάλλον οδεύει προς μια περίοδο έντονης αστάθειας και τελικά κρίσης.

Σε αυτό δεν συντελεί μόνο η πανδημία, από την οποία ακόμη δεν έχει υπάρξει έξοδος και που σε χώρες όπως η Κίνα ακόμη έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, ούτε καν ο πόλεμος στη Ουκρανία και η τεράστια αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Είναι και το γεγονός ότι παραμένει ασαφές εάν όντως έχει αναδυθεί ένα υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης με ανατροφοδοτούμενους αναπτυξιακούς ρυθμούς και όχι απλώς συγκυριακές δυναμικές, που ήταν ακριβώς και η βασική πρόκληση πριν από την πανδημία.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης
Η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2022 επιβραδύνθηκε σημαντικά. Στις ΗΠΑ το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσιο ρυθμό κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με την αύξηση σε ετήσιο ρυθμό 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 επιβραδύνθηκε στο 0,2%, στη Γαλλία ο ρυθμός ανάπτυξης μηδενίστηκε και η Ιταλία είχαμε υποχώρηση στο -0,2%.

Στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 1,3% σε σχέση με το 1.4% του τελευταίου τριμήνου του 2021. Αλλά και η Κορέα επίσης είδε το ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται το πρώτο τρίμηνο στο 0.9%.

Αλλά και άλλοι δείκτες επίσης παραπέμπουν σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI που επεξεργάζεται η JP Morgan υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο σημείο εδώ και ενάμισι χρόνο, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια καθοδική τάση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων
Οι μεγάλες επιχειρήσεις σε γενικές γραμμές προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για παράδειγμα, η Apple ανέφερε άνοδο 9% σε ετήσια βάση στα έσοδά της που για το συγκεκριμένο τρίμηνο έφτασαν τα 97,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη 25 δισεκατομμυρίων. Όμως, παραδέχεται ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα στην ικανότητά της να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

Από την άλλη είναι ενδεικτικό ότι η Amazon ανακοίνωσε υποχώρηση στα καθαρά έσοδά της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρά την αύξηση των πωλήσεων που είχε. Αυτό εξηγεί και τη σημαντική υποχώρηση της τιμής της μετοχής της τις τελευταίες εβδομάδας. Αντίστοιχα και η Meta (πρώην Facebook) επίσης ανακοίνωσε ότι είχε τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων εδώ και μια δεκαετία. Επιπλέον, αρκετές από τις εταιρείες που θεωρήθηκαν «πρωταθλητές» στον κλάδο του δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα: ενδεικτική η υποχώρηση των συνδρομητών της πλατφόρμας Neflix ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσέλκυση νέων χρηστών το Facebook.

Η αύξηση του πληθωρισμού
Την ίδια στιγμή η επιστροφή του πληθωρισμού έχει ξεπεράσει πια το στάδιο της αμηχανίας που προκαλούσε η δυσκολία ερμηνείας του και έχει σαφώς φτάσει στο επίπεδο της ανησυχίας. Στις ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στο 8,5%, στην Ευρωζώνη το 7,5% και ακόμη και χώρες όπως η Κορέα και Αυστραλία έφτασαν το 5%.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ο πληθωρισμός γίνεται στοιχείο του οικονομικού τοπίου και παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και η δυσκολία γίνεται μεγαλύτερη γιατί αυτό που προκύπτει ως μόνη διέξοδος απέναντι στον πληθωρισμό, δηλαδή μια προσπάθεια αύξησης των επιτοκίων και ουσιαστικά η αναδίπλωση ως προς τις πολιτικές της «ποσοτικής χαλάρωσης», απειλεί να ακυρώσει και τις όποιες έστω και αναιμικές αναπτυξιακές δυναμικές υπάρχουν ακόμη και να επικυρώσουν την είσοδο σε μια νέα υφεσιακή συγκυρία.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού
Ήδη καταγράφονται σημάδια μιας αύξησης του κόστους δανεισμού. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν στο 3% για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια είναι ενδεικτικό, ενώ ήδη υπάρχουν ανοδικές τάσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, κάτι που με τη σειρά του έχει το ενδεχόμενο να αντιστρέψει την αυξητική τάση των τιμών των ακινήτων.

Την ίδια στιγμή έχει ενδιαφέρον ότι δείχνει να υποχωρεί η παγκόσμια τάση αύξησης των τιμών των μετοχών. Παρότι για αρκετά χρόνια η αύξηση της πραγματικής απόδοσης των χρεογράφων υπερέβαινε τις αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα και την αύξηση του ΑΕΠ, τώρα φαίνεται να περνάμε σε μια νέα φάση όπου «βαριά χαρτιά» έχουν μεγάλη πτώση και υπάρχει ενδεχόμενο εάν θα παγιωθεί μια πιο αρνητική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια.

Οι νέες μεγάλες αβεβαιότητες
Σε όλα αυτά προστίθεται και η αύξηση των αβεβαιοτήτων στον σύγχρονο κόσμο. Από τη μια η πανδημία αποτέλεσε ένα σοκ που έδειξε την ευαλωτότητα όχι μόνο των κοινωνιών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει τελειώσει και αρκεί μια ματιά στα όσα συμβαίνουν στην Κίνα με τα τρέχοντα λοκντάουν για να δούμε το είδος αναστάτωσης που μπορεί να προκληθεί.

Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις ενεργειακές και όχι μόνο αγορές, αυξάνει τη συνολική αβεβαιότητα, αυξάνει κόστη, υποχρεώνει σε αναπροσαρμογές επενδυτικών και εμπορικών στρατηγικών και βάζει μια παράμετρο που η παγκόσμια οικονομία θεωρούσε εκτός πλαισίου τις τελευταίες δεκαετίες: τη συνολική και «θερμή» γεωπολιτική διαίρεση και σύγκρουση.

Και όλα αυτά την ώρα που εξακολουθεί να παραμένει ασαφές πώς θα ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία το κόστος αλλά και η δυναμική της «Πράσινης Μετάβασης», αλλά και το σε ποια κατεύθυνση μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι τομές στην παραγωγικότητα που θα εγγυηθούν διαρκώς αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης."


https://www.in.gr/2022/05/08/economy/diethnis-oikonomia/pyknonoun-ta-synnefa-stin-pagkosmia-oikonomia/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 08, 2022 5:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Kαι στην Μ.Βρετανια τα στοιχεια δεν διαφέρουν απο αυτα της Ε.Ε,οι προβλέψεις της τράπεζας της Αγγλίας για το επόμενο έτος μιλούν για άνοδο του πληθωρισμού και συρρίκνωση της οικονομίας.επίσης το ΔΝΤ πρόβλεψε ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 θα είναι η πιο αργή από όλες τις G7!!!!

Και καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία προβλέπεται να είναι ο υψηλότερος σε οποιαδήποτε από τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες το επόμενο έτος, το μόνο πράγμα που θα μειωθεί ταχύτερα είναι οι λογαριασμοί των εργαζομένων.Για δεκαετίες η βρετανική καπιταλιστική τάξη έχει εγκαταλείψει τη βιομηχανία υπέρ μιας οικονομίας rentier, χαμηλών μισθών, βασισμένη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την κερδοσκοπία.

Τα σύννεφα μαζεύονται από όλες τις κατευθύνσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 7% τον Μάρτιο. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, οι πραγματικοί μισθοί – λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό – συρρικνώθηκαν κατά 1%.

Με την ανάπτυξη που προβλέπεται να παραμείνει μόλις στο 0,1% τους επόμενους μήνες, πολλοί αναλυτές μιλούν ήδη για την είσοδο της Βρετανίας σε ύφεση την επόμενη περίοδο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προσέθεσε σε αυτή τη ζοφερή προοπτική με τις τελευταίες προβλέψεις της, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Αυτά προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 10% αργότερα φέτος, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, εν τω μεταξύ, πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αφήνοντας τη χώρα να παρασύρεται στο χείλος μιας επίσημης ύφεσης.Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βρετανία –μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο– έχει ήδη εισέλθει σε μια περίοδο του λεγόμενου «σταγκπληθωρισμού»: στάσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό. Και ως συνήθως, η εργατική τάξη είναι αυτή που θα αναγκαστεί να φέρει το μεγαλύτερο βάρος.

Ήδη, η καταστροφή του κόστους ζωής βάζει στο σφυρί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αλλά αυτό πρόκειται να ενταθεί, καθώς τα αφεντικά προσπαθούν να προστατεύσουν τα κέρδη τους μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος των εισροών στους εργαζόμενους με τη μορφή υψηλότερων τιμών και χαμηλότερων πραγματικών μισθών.

Ένας στους οκτώ ενήλικες στη Βρετανία έχουν ήδη μείνει χωρίς θέρμανση, νερό ή ηλεκτρισμό τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Money Advice Trust. Και η BoE εκτιμά ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν κατά 40% τον Οκτώβριο, όταν θα αρθεί ξανά το ανώτατο όριο των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με το ONS, εν τω μεταξύ, σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους είπε ότι έπρεπε να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα. Και με τις τιμές να αναμένεται να ανεβαίνουν όλο και υψηλότερα, αυτό θα επιδεινώνεται.

Η σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 1% θα ρίξει λάδι στη φωτιά, ωστόσο, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Και με τα επιτόκια να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, εκατομμύρια θα μπορούσαν να βυθιστούν σε χρεοκοπία και ανεργία, καθώς η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει μια επιβράδυνση για να «παγώσει» την οικονομία, να μειώσει τη ζήτηση και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ενώ εκατομμύρια αισθάνονται τη συμπίεση, τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο πλούσια.

Δύο από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες πραγματοποίησαν κέρδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες πέρυσι, ενώ οι πελάτες τους δυσκολεύονταν να κρατηθούν ζεστοί. Τα ενεργειακά μονοπώλια όπως η Shell καταγράφουν κέρδη ρεκόρ. Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού ορυκτών καυσίμων BP έλαβε ένα τεράστιο μισθό 4,5 εκατομμυρίων λιρών πέρυσι, προφανώς αρκετά για να διατηρήσει την έπαυλή του ωραία!!!!Αν αυτο σας φέρνει στην μνήμη τον CEO της ΔΕΗ Γ.Στάσση και τις επενδύσεις του εκατομμυρίων ευρώ στην Τζιά,να ξέρετε ότι όπως στην άνοδο του καπιταλισμού έτσι και στην κατάρρευση του οι διαχειριστές του πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο θα συνεχίσουν να υπάρχουν,γιατι απλά είναι πεπεισμένοι ότι η ανοργάνωτη εργατική τάξη δεν είναι σε θέση να πάρει τα ηνία...

Ήδη όμως οι RMT δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός, ψηφίζοντας 40.000 μέλη για μια πιθανή εθνική απεργία των σιδηροδρόμων για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των αφεντικών.

Για να αποφευχθεί η καταστροφή των εργαζομένων από τις αυξανόμενες τιμές, τα συνδικάτα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να ενεργοποιηθούν. Μόνο μια μαχητική συντονισμένη δράση θα είναι αρκετή για να κερδίσουν αυξήσεις μισθών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Καθώς ο αγώνας θα θερμαίνεται, και όλο και περισσότεροι εργάτες θα αναγκαστούν να δράσουν, αυτό το κίνημα πρέπει να γενικευτεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στο καταρρέων καπιταλιστικό σύστημα.

Μόνο με την αντικατάσταση της αναρχίας της αγοράς με μια σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία μπορούμε να στείλουμε τη μάστιγα του στασιμοπληθωρισμού στο σκουπιδότοπο της ιστορίας.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 20, 2022 10:57 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Νίκος Χριστοδουλάκης: «Να μάθουμε να συζητάμε για την ανάγκη ενός μεγάλου συνασπισμού»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών, και εκτιμά ότι η χώρα θα υποχρεωθεί σε περιοριστική πολιτική λόγω του τεράστιου χρέους που σωρεύθηκε ξανά.

-Υπάρχει έδαφος για προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί και πάλι στροφή προς το Κέντρο;

«Δεν μου αρέσουν αυτοί οι βερμπαλισμοί για προγραμματική σύγκλιση, ότι τάχα δύο κόμματα ανακάλυψαν πως έχουν κοινές θέσεις και θα πορευτούν μαζί στο ταξίδι της ζωής. Σε λίγο το ένα θα έχει καταπιεί το άλλο ή πάλι θα διασπαστούν. Οι μόνες συνεργασίες που υπάρχουν είναι επί του πεδίου, δηλαδή όταν υπάρχει κάποια μεγάλη ανάγκη να γίνει συμμαχική κυβέρνηση και καθορίζονται οι προτεραιότητες. Αν αυτή η ανάγκη είναι εθνική, οι συμμαχίες πρέπει να περιλαμβάνουν και κόμματα που απέχουν προγραμματικά, αρκεί βέβαια οι διαφορές να μην είναι χαώδεις. Σήμερα θεωρώ πιο πιθανή μία εθνική κρίση λόγω Τουρκίας και καλό θα ήταν να μάθουμε να συζητάμε για την ανάγκη ενός μεγάλου συνασπισμού».

-Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολλά θα κριθούν από το μήνυμα που θα σταλεί στο εκλογικό σώμα για τη μετεκλογική σας στάση. Θα ωφελήσει το ΠαΣοΚ μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, όταν η προηγούμενη θεωρείται μία από τις βασικές αιτίες της εκλογικής συρρίκνωσης του χώρου;

«Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να προλέγεις αυτά που ίσως χρειαστεί να κάνεις με άλλα κόμματα. Αν πεις ότι μετά τις εκλογές θα πάω με το άλφα ή το βήμα κόμμα, οι ψηφοφόροι σου που συμφωνούν πάνε πρώτα αυτοί, ενώ όσοι δεν θέλουν φεύγουν. Επίσης, δεν γνωρίζω κανένα τρίτο κόμμα στην Ευρώπη που να δαπανά τον χρόνο του σε μετεκλογικά σενάρια, αντί να φροντίζει νυχθημερόν πώς θα ενισχύσει τη θέση του και να τα επηρεάσει πιο δυναμικά. Και κυρίως όχι πάντα ως τρίτο κόμμα…».

-Πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Ο Πρωθυπουργός έθεσε δύο εθνικούς στόχους. Να βγει η χώρα από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τους θεωρείτε εφικτούς;

«Μακάρι να τους πετύχει, για να αλλάξει οριστικά η θέση της χώρας ως μόνιμα σημαδεμένης από τα μνημόνια. Δυστυχώς όμως ο πραγματικός αντίκτυπος θα είναι μικρός. Με τα επιτόκια να ανεβαίνουν λόγω πληθωρισμού, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κάνει περιοριστική δημοσιονομική πολιτική λόγω του τεράστιου χρέους που συσσωρεύτηκε ξανά. Αλλά και τα κεφάλαια που κυκλοφορούν στις αγορές θα μειωθούν λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας και θα προτιμούν τα ομόλογα από τις παραγωγικές επενδύσεις. Παρά τις όποιες βελτιώσεις, η Ελλάδα δεν κατάφερε να γίνει ισχυρή εξωστρεφής οικονομία ούτε με τα μνημόνια ούτε με την πανδημία και σήμερα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στα ίδια παλιά αδιέξοδα».

-Και οι πολιτικές εξελίξεις; Ποιο είναι το στοιχείο το οποίο εκτιμάτε ότι θα καθορίσει το αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τον συνταγματικό της χρόνο ή αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

«Ο πληθωρισμός! Αν είναι διψήφιος τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα μπορέσει να κάνει σχεδόν τίποτα όταν πλακώσει η ακρίβεια του χειμώνα και θα επιλέξει εκλογές πριν ξεσπάσουν οι διαμαρτυρίες. Αν όμως πέσει αισθητά, θα κοιτάξει να το πιστωθεί και θα τις κάνει τέλος άνοιξης – ακόμα και αν μεσολαβήσουν γεγονότα καταστροφών. Έχει μεγάλη ανάγκη η κυβέρνηση να δείξει ότι κάτι ολοκλήρωσε και δουλεύει και μέχρι τώρα η συγκομιδή είναι πενιχρή.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδω
https://www.ot.gr/2022/05/20/plus/interviews/nikos-xristodoulakis-na-mathoume-na-syzitame-gia-tin-anagki-enos-megalou-synaspismou/
Επιστροφή στην κορυφή
Μητέρα Τερέζα
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 28, 2022 9:21 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο πληθωρισμός είναι η δεύτερη τρομακτική απειλή μετά την ψευτόπανδημία του κορονοιού. Η άρχουσα τάξη διεθνώς ελπίζει ότι μόλις υποχωρήσει η ψευτοπανδημία θα ανακάμψουν και τα οικονομικά προβλήματα. Αλλά αυτο δεν ειναι αλήθεια,το μέλλον προμηνύεται ζοφερό.
Σήμερα, η άρχουσα τάξη έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει την επικείμενη πληθωριστική κρίση,αλλά μοιάζουν να γλιστρούν στην κρίση με τα μάτια ορθάνοιχτα...
Η άρχουσα τάξη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ήρεμα αυτό το πρόβλημα, γιατί αυτό που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον αν συνεχιστεί η κρίση είναι κοινωνική εξέγερση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση των εργαζομένων σήμερα πιέζεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Όσοι είναι άνεργοι θα παραμείνουν άνεργοι, και αυτοί που εξακολουθούν να εργάζονται θα δουν τους πραγματικούς μισθούς τους να μειώνονται. Ο αντίκτυπος όλων αυτών θα προκαλέσει μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να φτάσει το 10% έως το τέλος του 2022. Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα προσθέτει επίσης οικονομικές πιέσεις σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Ομοίως με τον παρατεταμένο Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, ο πληθωρισμός θα γίνει στασιμοπληθωρισμός τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες.
"Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη ακολουθούμενη από υψηλό πληθωρισμό είναι συνταγή οικονομικής ύφεσης."

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες και οι πόλεμοι επιδεινώνουν την κρίση του καπιταλισμού,αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η κρίση έχει ξαναγίνει. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από χρόνια χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης που υποστηρίζεται μόνο από φθηνό χρήμα. Η καπιταλιστική τάξη δεν συνειδητοποίησε ποτέ ότι η προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες και πιο καταστροφικές κρίσεις. Πιστεύουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αλλά αντίθετα, η αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο τρέχων ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα κρατήσει επίσης τις τιμές του πετρελαίου υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δημιουργούν υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία. Η εδώ κυβέρνηση αντιμετωπίζει ξεκάθαρα ένα δίλημμα μεταξύ αύξησης των τιμών των καυσίμων ή έκδοσης επιδοτήσεων που σαφώς θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα. Εάν δεν αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων, ο πληθωρισμός μπορεί να συγκρατηθεί ως ένα σημείο, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει γιατί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα από τα κρατικά έσοδα για να καλύψει το έλλειμμα.

Το πρόβλημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση αυτή την πίεση; Το έλλειμμα λόγω των διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα φτάσει και τα 10 τρισ. σε ένα χρόνο. «Ακόμη μάλλον μια υψηλή αύξηση,στην τιμή του πετρελαίου μόνο κατά 1 δολάριο ΗΠΑ ανά βαρέλι μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα δισεκατομμυρίων ευρώ».
Όσο υψηλότερη είναι η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου, τόσο θα χρησιμοποιούν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα που αναμένεται να είναι σε θέση να μετριάσουν την κρίση τελικά θα εξαφανιστούν. Όλες αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν ένα αδιέξοδο στην άρχουσα τάξη να επιλύσει αυτήν την κρίση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακολουθεί να προκαλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να εξαρτάται από το εξωτερικό χρέος. Με τον καιρό αυτό το βουνό του χρέους θα "ψηλώνει" και αναπόφευκτα η κυβέρνηση θα σφίξει τον προûπολογισμό αυξάνοντας τους φόρους ή ανακαλώντας όλες τις δημόσιες επιδοτήσεις και παροχές. Συσσώρευση χρέους και πληθωρισμός είναι δύο τέλειοι συνδυασμοί που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Αυτή η κατάσταση είναι το υπόβαθρο της παρατεταμένης αναταραχής των διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες και αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την κοινωνική αναταραχή που σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα και στο Καζακστάν.

Η μαζική εξέγερση είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού πληθυσμού σήμερα εξακολουθεί να έχει αυταπάτες για το παγκόσμιο καθεστώς. Οι μάζες θέλουν σταθερότητα μετά την πανδημία, αλλά είναι επίσης δυσαρεστημένες με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Ξέρουν τι δεν θέλουν: ανεργία και φτώχεια, αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν. Εάν υπάρξει μια επαναστατική εναλλακτική στην εργατική τάξη, τότε αυτή η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση μπορεί να βρουν έκφραση. Αλλά λόγω της απουσίας αυτών των παραγόντων, οι μάζες πρέπει να περάσουν από μια "μακρά σχολική" διαδικασία αντιμετώπισης της πολιτικής εξαπάτησης από την άρχουσα τάξη.
Σε μια κατάσταση κρίσης του καπιταλισμού η συνείδηση ​​μπορεί να αλλάξει γρήγορα.Όλα τα σημάδια επαναστατικής αναταραχής τα συναντούμε πλέον παντού σε όλο τον κόσμο.Η δυσαρέσκεια των μαζών αργά ή γρήγορα θα βρει την έκφρασή της στους δρόμους, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Το καθήκον των επαναστατών είναι να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να οικοδομήσουν μια οργάνωση για τον μελλοντικό ταξικό πόλεμο.
Επιστροφή στην κορυφή
Πατερίτσας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάϊ 30, 2022 10:05 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Για να σώσουμε την Ευρώπη απο τον Πούτιν πρέπει να συνεχίσουμε να αγοράζουμε το Ρωσικό πετρέλαιο.
Γιατί αν δεν το κάνουμε θα το πουλήσει αλλού ακριβότερα,γι αυτο καλύτερα να αγοράσουμε το Ρωσικό πετρέλαιο και να μην τον αφήσουμε να βγάλει κέρδος.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -Πρόεδρος της Ευρωπάικης Επιτροπής-

https://www.msnbc.com/morning-joe/watch/putin-pushing-europe-in-direction-of-renewable-clean-energy-says-european-commission-president-140631109686

Δημοσιογράφος: Κύριε Μάτσιο ισχυρίζεται η Καλαμαριά οτι είχε την καλή διάθεση με το πρόβλημα που προέκυψε και με την παρουσία ενός επόπτη να γίνει. Όμως ο Εδεσσαικός ήθελε να τηρηθεί ο κανόνας με την παρουσία των δύο και την κλήρωση. Έτσι λοιπόν δεν έγινε το μάτς?
Θωμάς Μάτσιος, αντιπρόεδρος ΠΑΕ Εδεσσαικός: Ναι, ναι, ναι. Εμείς γιατί κοίταξε στην εεε τέτοια αρχή, ούτε, ούτε και κοιτάξτε αυτοί δεν ήθελαν να ακούσ... για να καν.. για να γίνει αυτόοο το παιχνίδι αλλα ύσ.. μόλις, μόλις όπως είπαμε οτι αυτό εμεις δεν καν... θέλαμε, αυτοί είπανε, όχι λεει θέλουμε να γίνει. Και εμείς μετα είπαμε οτι λέμε, δδεε, λέμε, δδεε θα γίνει, θααα κανει, γίνει αυτό πάλι νεοσ.. νεοσ.. διατιτ... για να ορισ..., για να, για να αυτο ξαναγίνει πάλι το παιχνίδι.
Δημοσιογράφος: Δεν έπρεπε να υποχωρήυσετε και οι δύο, δεδομένο οτι δεν σας επιτρέπουν και οι αγωνιστικές, υπήρχε το κύπελο, όλα αυτά.
Θωμάς Μάτσιος, αντιπρόεδρος ΠΑΕ Εδεσσαϊκός: Όχι δεν πειράζει, εμάς δεν μας πειράζει, ας γίνει όποτε θα κανει θα ξορίσει εεε αυτή η ΕΠΑΕ.
Δημοσιογράφος: Έτσι λοιπόν οτι Εδεσαικός στην αρχή ήθελε, αλλα απο την πρώτη της Καλαμαριάς...
Θωμάς Μάτσιος, αντιπρόεδρος ΠΑΕ Εδεσσαϊκός: Ναί, ναί, α μπράβο. ¾στερα ακους μόλις είπανε, είπανε κοιτάξτε αυτή ότι, ότι, ότι όχι δεν θέλαμε για να γίνει το παιχνίδι,ε και μείς ύστερα είπαμε: Ντάξι θέλουμε εεε... δέν θέλουμε και μείς και αυτοί ύστερα, μετα εμείς αφού είπαμε, είπαμε ναι αυτό θελουμε, είπαν.. δέν θέλουμε και εμεις το αλλάξαμε και λέμε εντάξει λεμε ούτε και μείς θέλουμε και μετά είπανε αυτοί παλι οτι: Ξέρετε εμείς θέλουμε να γίνει, μνενεμ.. εμείς μετά δεν δεχτήκαμε, μετά απο όλα αυτα και είπαμε να, να γίνει μετά το παιχνίδι όποτε το κάνει, το ορίσει η ΕΠΑΕ. Αυτό ακριβώς. Τίποτα άλλο.


Θωμάς Μάτσιος -Πρόεδρος ΕΔΕΣΣΑÚΚΟΥ -

https://www.youtube.com/watch?v=zE1nbMbuOXI
Επιστροφή στην κορυφή
Πατερίτσας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούν 12, 2022 7:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στην "σωστή πλευρά της Ιστορίας".

Oπως επέλεξε πριν τον Μητσοτάκη και ο Χουάν Γκουαϊδό.όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ
Μα τι υποδοχή επιφύλαξαν στον Χουάν Γκουαϊδό μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο.. τι χειροκροτήματα .. θερμά όχι αστεία και για πολύ ώρα και όρθιοι σχεδόν όλοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ακόμα και Νάνσι Πελόζι η μαντάμ "εχθρός" του Τραμπ που είτο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τώρα οι ΗΠΑ παρακαλάνε τον άσπονδο εχθρό τους τον ""δικτάτορα"" Μαδούρο(Και σε λιγο θα παρακαλάνε και τον πρόεδρο της Νικαράγουα...), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters να τροφοδοτήσει με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα την γερασμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη. Όχι μόνο τον παρακαλάνε αλλά έδωσαν εντολή στα προτεκτοράτα τους να σταματήσουν την προπαγάνδα κατά του Μαδούρο. Και τώρα κάνει περιοδείες έξω από τη Βενεζουέλα την ώρα, που πολίτες κυνηγάνε και διώχνουν από εστιατόριο τον Χουάν Γκουαϊδό, που δυο χρόνια νωρίτερα είχε αυτοδιοριστεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από το πιονάκι του Ισραήλ Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ "μεταβατικός πρόεδρος" της Βενεζουέλας.

Για όσους ξέχασαν και ειδικά στην φαμίλια Μητσοτάκη αξίζει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ με όλη τη δύναμη που διαθέτουν πολιτικά στρατιωτικά και οικονομικά ΔΕΝ κατάφεραν να αναγνωριστεί ο Χουάν Γκουαϊδό παρά μόνο από έξι χώρες .. από τις ίδιες τις ΗΠΑ και από 4 κράτη δορυφόροι τους στην Λατινική Αμερική και από τον υπόλοιπο κόσμο ΜΟΝΟ από την Ελλάδα του Μητσοτάκη.. ναι αυτός που πάντα επιλέγει να βρίσκεται στη "σωστή πλευρά της Ιστορίας" το Κάθαρμα .. που έστησε ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας χάρη σε λίστες χρημάτων για να υποχρεώσει και να εκβιάζει και να απειλεί και να τρομοκρατεί πολίτες αυτής της χώρας να εμφολιαστούν με μούφα αμερικανικά "εμφόλια" μόνο και μόνο για να μην χρεωθεί πολιτικά την κατάρρευση ενός χάρβαλου συστήματος υγείας και να στήσει κρατικό μηχανισμό διάβρωσης και διάλυσης κινημάτων, συνδικάτων και συνειδήσεων ...

Πολύς κόσμος πια έχει καταλάβει είτε μέσα του είτε δημόσια ότι τελείωσε το παραμύθι των αμερικανικών μούφα εμφολίων..
Μητσοτάκη όπως ψάχνει μέρος να κρυφτεί ο Χουάν Γκουαϊδό σύντομα θα ψάχνεις εσύ και όλο το πολιτικό τρίγωνο του φασισμού(Ναι μιλάω και για τον κλόουν Ζελένσκυ) να κρυφτείτε...
Επιστροφή στην κορυφή
Κατερίνα
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούν 13, 2022 10:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τα σοκ της απομακρυσμένης εργασίας (απο τα απόνερα της πανδημίας)και ο πληθωρισμός του καταρρέοντος καπιταλισμού, αλλά και η σημασία της επιστροφής στη βιομηχανία και η αναγκαστική αναδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού στις μεγαλουπόλεις.

Νέα Υόρκη, Σικάγο,Ντιτρόιτ,Λονδίνο, Μόσχα Παρίσι,Μόναχο και άλλες μητροπολιτικές πόλες για πολλές δεκαετίες προσέλκυαν τους πλουσιότερους και πιο δραστήριους ανθρώπους και οι υψηλές τιμές ήταν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ζωής εκεί. Οι προγραμματιστές, οι λιανοπωλητές, οι τραπεζίτες και το κράτος κέρδισαν χρήματα από αυτό το υψηλό κόστος.Τώρα η απομακρυσμένη εργασία και η αλλαγή του τόπου διαμονής των υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υπηρεσίες παράδοσης, το υψηλό κόστος των καυσίμων, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αλλάζουν την οικονομία των μεγάλων πόλεων.

Με λιγότερο σοβαρούς μετασχηματισμούς, η Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όπως και η Καλιφόρνια στις αρχές μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000 ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι οικισμοί του Σαν Φρανσίσκο, της Σεούλ, του Μιλάνου και ορισμένων μεγάλων γερμανικών πόλεων περιόρισαν τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών και τους συνδύασαν επιτυχώς με την επιστήμη και τη βιομηχανία.

Οι μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις έγιναν το επίκεντρο του εισοδηματικού χάσματος.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, για μια τυπική χώρα το 50% της κατανάλωσης προέρχεται από το 10% του πληθυσμού και το υπόλοιπο 90% αντιστοιχεί στο δεύτερο μισό της κατανάλωσης. Στις μεγαλύτερες πόλεις ζουν και εργάζονται πολλές φορές περισσότεροι εύποροι από ό,τι στις μεσαίες και μικρές πόλεις.

Οι πρωτεύουσες φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία των μεγαλύτερων εταιρειών με τους υψηλότερους μισθούς και φόρους. Είναι η κατανάλωση της μεσαίας τάξης της πρωτεύουσας που φορολογείται περισσότερο. Η κατά κεφαλήν φορολογική ασφάλεια των πρωτευουσών είναι πολλές φορές υψηλότερη από ό,τι στις τυπικές περιοχές, όπως και η συνεισφορά των φόρων από τις δραστηριότητες των μεγάλων πόλεων στους ομοσπονδιακούς προûπολογισμούς.

Οι φόροι ιδιοκτησίας στις μεγαλύτερες πόλεις είναι υψηλοί λόγω του υψηλού κόστους του ίδιου του ακινήτου και των προοδευτικών συντελεστών αυτών των φόρων. Τα διαρκή αγαθά είναι πιο ακριβά στα εμπορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων παρά στις αγορές των μικρών πόλεων, και ο πλούσιος πληθυσμός πληρώνει μεγάλα ποσά ΦΠΑ και τελωνειακούς δασμούς για αυτά τα αγαθά, ενοίκια και φόρο εμπορικής ιδιοκτησίας. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων περνούν πολλές ώρες οδηγώντας αυτοκίνητα καθημερινά και το φορολογικό στοιχείο στην τιμή των ακριβών αυτοκινήτων και ιδιαίτερα της βενζίνης φτάνει το 50-65%.

Περίπου τα μισά τραπεζικά δάνεια σχετίζονται με ακίνητα στις μεγαλύτερες πόλεις, αν μετρήσουμε με βάση τα χρηματικό ποσό και όχι με τον αριθμό των δανείων. Η συγκέντρωση εύπορων εργαζομένων, καταναλωτών και επενδυτών εξασφαλίζει υψηλές τιμές τετραγωνικών μέτρων. Το υψηλό κόστος των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις καθορίζει μεγάλα ποσά δανείων για την αγορά τους.

Παρόλα αυτά, πολλοί κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων επιβιώνουν, παίρνοντας τυπικά έναν αξιοπρεπή μισθό, αλλά και ξοδεύοντας αξιοπρεπώς στις συνθήκες υψηλού κόστους αυτών των πόλεων. Η πλειοψηφία των φτωχών στις πλούσιες πόλεις εργάζεται στον τομέα των υπηρεσιών (εμπόριο, εστίαση, μεταφορές, διασκέδαση), εξυπηρετώντας την κατανάλωση των πλουσίων. Ο τομέας των υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας και ως εκ τούτου χαμηλά εισοδήματα.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η βιομηχανία και η επιστήμη με υψηλή προστιθέμενη αξία και παραγωγικότητα εργασίας συγκεντρώθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις. Ακόμα κι αν η παραγωγή χαρακτηριζόταν από υψηλό μερίδιο χειρωνακτικής εργασίας, η μακροπρόθεσμη φύση της χρήσης βιομηχανικών αγαθών (σε σύγκριση με την εφάπαξ κατανάλωση υπηρεσιών) εξασφάλιζε υψηλή χρησιμότητα και τιμή και ένα πιο αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους .

Η μετακίνηση της παραγωγής από τις μεγαλύτερες πόλεις σε μικρότερες πόλεις και χώρες της Ασίας(για την μείωση του κόστους των εταιρειών απο τα φθηνό εργατικό προσωπικό) έχει αναγκάσει τους απόγονους των εργαζομένων να επαναπροσανατολιστούν στον τομέα των υπηρεσιών. Είναι οι πλούσιοι που έχουν γίνει οι κύριοι ωφελούμενοι από τον παροπλισμό της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και την αύξηση των κερδών, με τη συγκέντρωση αυτού του πλούτου στις μεγαλύτερες πόλεις. Το μειωμένο και ακόμη σχετικά αποδεκτό επίπεδο εισοδήματος στον τομέα των υπηρεσιών των μεγαλύτερων πόλεων παρεχόταν αποκλειστικά από την εξυπηρέτηση της κατανάλωσης των πλουσίων.

Η συγκέντρωση του πλούτου και η άνοδος των τιμών των ακινήτων μετατράπηκαν σε φαινόμενο που διαιωνιζόταν. Όλο και περισσότεροι νέοι ήθελαν να επωφεληθούν από τις φαινομενικά μεγάλες ευκαιρίες των μεγαλύτερων πόλεων και όλο και περισσότεροι πλούσιοι αγόραζαν ακίνητα σε τέτοιες πόλεις. Οι ιστορίες επιτυχίας των προηγούμενων γενεών έγιναν πρότυπα για τις επόμενες γενιές και έτσι ο πληθυσμός και τα επίπεδα τιμών αυξήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις.

Ακόμη και πριν από τον COVID, οι μεγάλες πόλεις πάλευαν με τα δικά τους διαρθρωτικά προβλήματα. Το τεράστιο μέγεθος των πόλεων και οι δυσκολίες στις μεταφορές αναίρεσαν τα οφέλη μιας ευρείας αγοράς εργασίας, απομυζώντας τον χρόνο και τα χρήματα των ανθρώπων από τους προûπολογισμούς τους. Τα ακίνητα έγιναν απαγορευτικά ακριβά για τη συντριπτική πλειονότητα όσων γεννήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις και που «μετακόμισαν» με την ελπίδα να πετύχουν. Οι υπερθερμασμένες τιμές των ακινήτων δεν έδωσαν σωστή απόδοση της επένδυσης και οι υψηλότεροι φόροι έτρωγαν τα λίγα εισοδήματα από την ιδιοκτησία αυτού του ακινήτου.

Μεγάλες εταιρείες μετέφεραν τμήματα των κεντρικών γραφείων τους έξω από αυτές τις πόλεις, βοηθούμενες από τις εξελίξεις στις ηλεκτρονικές τεχνολογίες για απομακρυσμένες εργασίες γραφείου που ήταν εμφανείς ακόμη και πριν από τον COVID. Το κύριο κίνητρο για αυτό ήταν η εξοικονόμηση σε μισθούς και γραφεία σε σχέση με το κόστος στις μεγαλύτερες πόλεις. Αυτό επηρέασε περισσότερο τα τηλεφωνικά κέντρα πελατών, στη συνέχεια τη λογιστική και φορολογική διαχείριση και εν μέρει τις πειραματικές εξελίξεις στο σχεδιασμό. Ορισμένες εταιρείες μείωσαν γενικά τις κεντρικές τους υπηρεσίες στις μεγαλύτερες πόλεις σε επίπεδο γραφείων αντιπροσωπείας.

Οι μεγαλύτερες πόλεις αντιμετώπισαν πτώση των φορολογικών εσόδων και η επανεγγραφή των μεγαλύτερων εταιρειών επηρέασε το εισόδημα απο φόρους. Η μείωση και η μετεγκατάσταση των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων επιβράδυνε τη δυναμική των λιανικών πωλήσεων και υπηρεσιών. Η αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών και εμπορικών ακινήτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών σε άλλες πόλεις όπου μετακινούνταν τα κεντρικά γραφεία και οι εργαζόμενοι. Για να αναπληρώσουν την απώλεια εισοδήματος, οι αρχές των μεγαλύτερων πόλεων αύξησαν τους φόρους στα ακίνητα και άρχισαν να κάνουν οικονομία στις κοινωνικές υπηρεσίες, αυξάνοντας το υψηλό κόστος ζωής και μειώνοντας την ποιότητά τους.

Η οικονομία του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών έπεφτε στην παγίδα του υψηλού κόστους ζωής. Η μεσαία τάξη των μεγαλύτερων πόλεων αναγκάστηκε να αυξήσει τις δαπάνες για φόρους και πληρωτέες κοινωνικές υπηρεσίες. Η ποιοτική ιατρική και εκπαίδευση έχουν πλέον συνδεθεί με ιδιωτικές κλινικές και σχολεία. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων αύξησαν επίσης τους φόρους, η πιο ακριβή ζωή απαιτούσε αύξηση των μισθών των απλών υπαλλήλων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Το αυξανόμενο κόστος μετακυλίστηκε στην τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών, καθιστώντας τα πιο ακριβά και μειώνοντας τον αριθμό των αγορών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και παράδοσης ήταν σχετικά διαδεδομένες ακόμη και πριν από τον COVID, και ο COVID τους έδωσε μόνο μια ισχυρή ώθηση. Πριν από μερικές δεκαετίες, ο κόσμος πήγαινε στις μεγαλύτερες πόλεις για ψώνια, γεγονός που εξασφάλιζε αυξημένο τζίρο και έκρηξη στα εμπορικά κέντρα. Πλέον, σχεδόν κάθε μικρή πόλη διαθέτει διαδικτυακά σημεία συλλογής παραγγελιών, όπου μπορείτε να αποκτήσετε τη μεγαλύτερη γκάμα σε προσιτές τιμές, γεγονός που καθιστά περιττές τις συχνές μετακινήσεις στα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας.
Ορισμένοι πολιτικοί στη Δυτική Ευρώπη, ακόμη και πριν από τον COVID, άρχισαν να προωθούν την ιδέα της μείωσης των υπερβολικών εισαγωγών αγαθών και μεταφορέων ενέργειας. Η Ευρώπη βιώνει σημαντική γήρανση του πληθυσμού, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση του ίδιου επιπέδου κατανάλωσης,επικαλύπτεται επίσης με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα και τεράστιο δημόσιο χρέος και έπρεπε να βρεθεί μια λύση.
Το πιο διάσημο μέρος για την έκφραση τέτοιων ιδεών ήταν το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και οι πιο διάσημες ιδέες είναι η «οικονομία κοινής χρήσης», η «τοπική οικονομία» και η «επέκταση της ωφέλιμης ζωής των προϊόντων»,εκεί είναι που απφασίστηκε η αντικατάσταση του γηρασμένου ευρωπαικού πληθυσμού -που είχαν υψηλά στάνταρ υγείας,συντάξιμων απολαβών και απαιτήσεων υψηλού επιπέδου ζωής-με μετανάστες απο μέση ανατολή και Αφρική με ελάχιστες παροχές πολυτέλειας.Ο τρόπος έγινε γνωστός εκ των υστέρων βέβαια μιάς και η πολιτική εμπειρία των μαζών δεν έφτανε σε τέτοιο επίπεδο ώστε να ξεχωρίσουν αρχής εξαρχής ότι μια πανδημία και τα παραγωγά της-τα εμβόλια- θα ήταν ο τρόπος αντικατάστασης του πληθυσμου μιάς ολόκληρης ηπείρου!!!!

Οι περιορισμοί λοιπόν κατά τη διάρκεια του πρώτου και εν μέρει των επόμενων κυμάτων του COVID συνέπεσαν τουλάχιστον με αυτές τις τάσεις. Ήταν οι υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου που πρώτα απολύθηκαν ή στάλθηκαν για εξ αποστάσεως εργασία και πολλοί από αυτούς έφυγαν για φθηνότερες πόλεις για μήνες. Είναι οι τομείς του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και των υπηρεσιών με έμφαση στην ακριβή υπερκατανάλωση που έχουν κλείσει μαζικά, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις. Το κόστος ενοικίασης διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων μειώθηκε κατά 1,5-2 φορές και ανέκαμψε ασθενώς όταν άρθηκαν οι περιορισμοί κατά του COVID, ακόμη και παρά τον ανοιχτό πληθωρισμό.

Ενώ τα ακίνητα στις μεγαλύτερες πόλεις εξακολουθούν να θεωρούνται αντιπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο και αυξάνονται σε τιμές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της αγοραστικής δύναμης του χρήματος ωστόσο, μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ελκυστικότητα των ακινήτων για πολλά χρόνια. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την ικανότητα του πληθυσμού να αγοράζει ακριβά αγαθά, καθώς περισσότερα χρήματα δαπανώνται σε τρόφιμα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις και τα δάνεια θα μειώσει περαιτέρω την πιθανότητα ακριβών αγορών με πίστωση, καθώς οι τόκοι του δανείου θα είναι δυσβάστακτοι.

Η ιστορία μάλλον δεν γνωρίζει ακόμη τον μετασχηματισμό των αγορών ακινήτων των μεγαλύτερων πόλεων, αλλά γνωρίζει σίγουρα τις μαζικές προσωρινές πτώσεις. Το ιταλικό Ρίμινι ή το αγγλικό Μπράιτον ήταν οι πιο διάσημες και ακριβές μικρές πόλεις της δεκαετίας του 1970, όπως και η Ρουμπλιόβκα κοντά στη Μόσχα,αλλά στη συνέχεια παραχώρησαν τη θέση τους σε άλλες πόλεις. Το Ντιτρόιτ και το Λας Βέγκας είναι διάσημα αμερικανικά παραδείγματα της ανεπανόρθωτης παρακμής των προηγουμένως πολύ πλούσιων πόλεων. Το 2009, οι δέκα πιο ακριβές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχασαν έως και το ήμισυ της αγοραίας αξίας των ακινήτων.

Οι τιμές των κατοικιών στην πόλη της Νέας Υόρκης μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο από την κορύφωσή τους τον Μάιο του 2006 έως το 2012.
Κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής έκρηξης του τελευταίου ενάμιση έτους, οι τιμές στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 19%, ένα τρίτο πιο χαμηλά από τον αμερικανικό μέσο όρο. Οι φόροι ακίνητης περιουσίας στη Νέα Υόρκη, που επιβάλλονται στην περιοχή από 2 έως 6% της αγοραίας αξίας, καθιστούν τις επενδύσεις σε ακίνητα για τουλάχιστο τα επόμενα 15 χρόνια ασύμφορες κατά -11% (ακόμη και με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή και λαμβάνοντας υπόψη την έκρηξη του πληθωρισμού).

Στο Λονδίνο, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν σταθερές από το 2017 έως το 2020, υποχωρώντας ελαφρά στο πρώτο lockdown, προσθέτοντας στη συνέχεια μόνο 9% στην πληθωριστική έκρηξη. Ένα τυπικό σπίτι στο Λονδίνο φορολογείται σε προοδευτική κλίμακα με μέσο συντελεστή 5% (με φορολογικές εκπτώσεις μόνο για φτωχούς ντόπιους), καθιστώντας την απόδοση της επένδυσης σε αυτό το ακίνητο σε διάστημα πέντε ετών -16%. Οι τιμές για τα βρετανικά ακίνητα εξαιρουμένου του Λονδίνου αυξήθηκαν 5% από το 2017 μέχρι το πρώτο lockdown, στη συνέχεια για το πληθωριστικό άλμα του τελευταίου ενάμιση έτους άλλο 20%, ξεπερνώντας τις τιμές του Λονδίνου κατά 2,5 φορές.

Η μοντελοποίηση μετασχηματισμού βασίζεται στην υπόθεση ότι τουλάχιστον το ήμισυ του κορυφαίου 10% των πιο ακριβοπληρωμένων ανθρώπων θα μετακομίσει από τις μεγαλύτερες πόλεις. Αυτό το 10% του πληθυσμού, λόγω του εισοδήματος και του τρόπου ζωής του, εργάζεται σε ακριβά κτίρια γραφείων, νοικιάζει ακριβά διαμερίσματα, ξοδεύει χρήματα σε εμπορικά κέντρα, παίρνει ταξί, επισκέπτεται καφετέριες και κλαμπ. Το υπόλοιπο 90% του πληθυσμού είτε δεν έχει εισόδημα για ακριβό και συχνό καταναλωτισμό, είτε εργάζεται για τέτοιου είδους καταναλωτισμό όπως οδηγοί, πωλητές και τεχνικοί. Επομένως, μόνο το άμεσο αποτέλεσμα της μετακίνησης των μισών πλουσιότερων σημαίνει απώλεια 25% εσόδων και εξόδων και ακόμη μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Το καθαρό κέρδος των εμπορικών και γραφείων κέντρων εδω και πολλά χρόνια φτάνει το πολύ στο 3-5% με μέσο ποσοστό πληρότητας 90% από τους ενοικιαστές σε περιόδους άνθησης. Η απόσυρση του 25% των εσόδων βγάζει εκτός πολλούς ενοικιαστές και αυξάνει τον διαθέσιμο χώρο, και η αύξηση του διαθέσιμου χώρου μειώνει σταδιακά τα ποσοστά ενοικίασης των ενοικιαζόμενων μέτρων. Κατά τη διάρκεια των περιορισμών κατά του COVID, ήταν οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων που πανικοβλήθηκαν περισσότερο και η πτώση των τιμών ενοικίασης για ακριβά διαμερίσματα έφτασε το 35-50%.

Σε μικρές πόλεις, είναι δυνατό να οδηγείς λιγότερο, να αγοράζεις λιγότερη βενζίνη και να χρησιμοποιείς τα υπάρχοντα αυτοκίνητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η απομακρυσμένη εργασία απαιτεί λιγότερο ακριβά ρούχα, επαγγελματικά γεύματα, συγκεντρώσεις με συναδέλφους τα βράδια σε καφετέριες και κλαμπ. Οι χαμηλότερες τιμές για την αγορά και ενοικίαση ακινήτων στις περιφέρειες σημαίνουν λιγότερες δαπάνες από αυτούς που έφυγαν ή επέστρεψαν από την πρωτεύουσα και χαμηλότερους μισθούς για τους ντόπιους εργάτες και μηχανικούς. Αυτές οι διατριβές θα επιβεβαιωθούν εν καιρό από εκείνους που έχουν φύγει από τη Νέα Υόρκη στη Φλόριντα ή τη Βοστώνη ,απο το Λονδίνο για το Ιπσουιτς ακόμη και απο την Αθήνα στην ορεινή Αρκαδία.

Τα ενοίκια βυθίζονται σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας έως και 25-35% των οικιστικών ακινήτων στις μητροπολιτικές πόλεις. Μια σημαντική πτώση στον κύκλο εργασιών των εμπορικών κέντρων, της δημόσιας εστίασης, των ταξί και των επισκευών επηρεάζει το εισόδημα αυτών των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και την ικανότητά τους να νοικιάζουν ακόμη και μέτρια αλλά ακριβά διαμερίσματα στην πρωτεύουσα.

Η τεράστια τιμή των ακινήτων και οι υψηλοί φόροι ακίνητης περιουσίας, ακόμη και πριν από τον COVID-19, έκαναν την πραγματική απόδοση των επενδύσεων σε ακίνητα μικρότερη από τα επιτόκια καταθέσεων. Το ενδιαφέρον για τα ακίνητα τροφοδοτήθηκε μόνο από το πρώτο πληθωριστικό άλμα στο πλαίσιο των ακόμη χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων και στεγαστικών δανείων. Η πολιτική ανάγκη να περιοριστεί ο πληθωρισμός με την αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την οικονομία του real estate των μεγάλων πόλεων.

Οι μεγάλοι επενδυτές κυρίως απο Ισραήλ,Γαλλία και Ρωσία έριξαν δίχτυα σε μητροπόλεις που η τιμές ζώνης στα ακίνητα ήταν ακόμη χαμηλές για να σώσουν τα χρήματα τους.Μια τέτοια μητρόπολη είναι και η Αθήνα,που ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της αλλά και σε γύρω απο αυτό σε παρηκμάζουσες περιοχές- απο μετανάστες-το 60% των κτιρίων (σε εξεφτελιστικές τιμές)έχει μεταβιβαστεί σε ξένους επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων και πλατφόρμες προσελκύσεως πελατών-όπως η rbnb & booking- και παροχών υπηρεσιών όπως η Teleperformance -μια πολυκαναλική εταιρεία με έδρα τη Γαλλία που παρέχει διαχείριση απόκτησης πελατών, εξυπηρέτηση πελατών, τεχνική υποστήριξη, είσπραξη χρεών, υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες και δραστηριοποιείται σε 88 χώρες και εξυπηρετεί 170 αγορές με ετήσια έσοδα 7,115 δισεκατομμύρια ευρώ-

Οι προûπολογισμοί των μεγαλύτερων πόλεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους της ακίνητης περιουσίας . Η αύξηση των κενών χώρων, η πτώση των εσόδων από ενοίκια και των εσόδων από μισθωτές μειώνουν άμεσα τις εισπράξεις φόρου εισοδήματος. Η πτώση της κερδοφορίας των ακινήτων προκαλεί μείωση της αγοραίας αξίας τους και αύξηση των αιτημάτων για αναθεώρηση της φορολογικής βάσης των ακινήτων. Η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε κατάσταση προ της χρεοκοπίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970, καθώς τα φορολογικά έσοδα σταμάτησαν να αυξάνονται ακόμη και στο πλαίσιο του πληθωρισμού και οι κρατικοί υπάλληλοι και οι κάτοχοι ομολόγων απαιτούσαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και αύξηση των επιτοκίων.

Κάποτε οι μεγαλύτερες πόλεις ήταν κέντρα επιστήμης και βιομηχανίας. Η έρευνα και ανάπτυξη απαιτεί την εργασία ομάδων σε ερευνητικά εργαστήρια και πειραματικές εγκαταστάσεις παραγωγής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο παράδειγμα της εργασίας γραφείου-εξ αποστάσεως. Τα επιτυχημένα έργα απαιτούν υψηλά αμειβόμενους ειδικούς, των οποίων οι μισθοί είναι συχνά υψηλότεροι από εκείνους των τυπικών υπαλλήλων γραφείου. Αλλά η Ε & Α, όπως κάθε πείραμα, χαρακτηρίζεται από αποτυχίες, μεγαλύτερη αστάθεια σε σύγκριση με την καθιερωμένη «ζωή» των υπαλλήλων γραφείου. Είναι ο συνδυασμός των υψηλών μισθών και των κινδύνων Ε & Α που βοήθησε να ωθηθεί αυτή η δραστηριότητα από τις μητροπολιτικές πόλεις σε λιγότερο ακριβές πόλεις και στις ασιατικές χώρες.
Η μητροπολιτική περιοχή του Σαν Φρανσίσκο πχ είναι γνωστή όχι μόνο για τις τεχνολογίες υπολογιστών, αλλά και για πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών, της βιοτεχνολογίας, της γεωργίας και των όπλων, που απαιτούν εργαστήρια και εργαστήρια και αυτό ξεκίνησε πυρετωδώς τα τελευταία 2 έτη που η αμερικάνικη κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να απεγκλωβιστεί απο ...την Ταιβάν υπο τον φόβο κατάληψης της απο την Κίνα.
Η Σεούλ της Νότιας Κορέας επίσης απασχολεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της και το μεγαλύτερο μέρος της προηγμένης βιομηχανίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των αυτοκινήτων και των χημικών. Ο οικισμός γύρω από το Μιλάνο είναι η οικονομική και βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας, δεύτερη μόνο μετά τη Ρώμη στην υπεροχή της κρατικής εξουσίας. Πολλές μεγάλες γερμανικές πόλεις συνδυάζουν με επιτυχία βιομηχανικά προάστια με ιστορικά κέντρα για πλούσιους κατοίκους.

Αυτές οι πόλεις τείνουν να περιορίζουν τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής. Οι άδειες για την ανέγερση μεγάλων εμπορικών και γραφείων κέντρων είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν, καθώς οι αρχές αντιλαμβάνονται την αχρηστία του υπερβολικού εμπορίου και των γραφείων. Φορολογικές ελαφρύνσεις δίνονται σε κατασκευαστικές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όχι σε μπουτίκ, catering, αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ταξί ή εταιρείες διανομής. Οι φόροι στα εμπορικά ακίνητα και στα πλεονάζοντα οικιστικά ακίνητα με δυνατότητα ενοικίασης είναι πολύ υψηλότεροι από τους φόρους στα βιομηχανικά ακίνητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των πόλεων είναι τα ακριβά μέσα μαζικής μεταφοράς και οι περιορισμοί στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς η κατασκευή ακριβών κόμβων σε συνδυασμό με δωρεάν ταξίδια οδηγεί σε αδιέξοδο στις πολιτικές μεταφορών και προûπολογισμού. Τουλάχιστον, στόχος είναι να διασφαλιστεί η πλήρης αυτάρκεια των υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης κεφαλαιουχικών δαπανών σε βάρος των οδηγών και των επιβατών. Ως μέγιστο, οι υποδομές μεταφορών παράγουν πρόσθετα έσοδα για την υποστήριξη της επιστήμης και της βιομηχανίας. Αν και αυτό επηρεάζει πρωτίστως τους φτωχούς εργαζόμενους στους τομείς του καταναλωτισμού, ενθαρρύνοντάς τους να αλλάξουν το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά τους σε περίπτωση αλλαγής τόπου εργασίας ή να αναζητήσουν εργασία κοντά στο σπίτι.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τέτοιων πόλεων είναι η ηγετική θέση των μεγάλων πανεπιστημίων ως καναλιών προσέλκυσης δημιουργικής νεολαίας-έτσι ξεκίνησαν οι ΗΠΑ κάποτε με την Βοστώνη με τα 24 παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιά της-, η οποία είναι συγκρίσιμη από ποσοτική άποψη με την εισροή εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών. Τα πανεπιστήμια είναι το πιο σημαντικό συμπλήρωμα για τους ηγέτες του κλάδου και τους προμηθευτές των συμμετεχόντων σε startup, και οι νέοι με έμφαση στην καινοτομία και τη βιομηχανία γίνονται οι κύριοι ενοικιαστές καλών διαμερισμάτων και πελάτες του καταναλωτικού τομέα.

Η παροχή υπηρεσιών που απευθύνεται εξάλλου αποκλειστικά σε πλουσίους πρέπει να εξαφανιστεί,να δοθεί έμβαση στον πρωτογενή τομέα,και στην
βιομηχανική απελευθέρωση με φυσική παρουσία αλλα και την χειρονακτική απελευθέρωση με ένα ασφαλές και υγιεινό μοντέλο,με σεβασμά στον εργαζόμενο,με τα ισχυρά συνδικαλιστικά του όργανα,και με την παρουσία του στο μετοχικό συμβούλιο.
Οι απελευθερωμένοι εργαζόμενοι από το εμπόριο μειωμένου πλεονάσματος θα δημιουργήσουν πλεόνασμα εργαζομένων, θα μειώσουν σε πρώτη φάση τις αποδοχές στο εμπόριο και θα κάνουν έτσι την εργασία στη βιομηχανία πιο ελκυστική.Αυτο έρχεται σε ρήξη με την 4η βιομηχανική επανάσταση που έχει βάλει εμπρός ο Σβεμπ αλλά είναι η μόνη λύση για την διατήρηση θέσεων εργασίας,ελκύστικών μισθών και αύξησης του βιοτικού επιπέδου.Η τεχνητή νοημοσύνη καλό είναι να δώσει έμφαση στην υγεία και στην παροχή υπηρεσιών και να μην εμπλέκεται στον έλεγχο των μαζών ,στην μείωση του και στην παροχή δύναμης της παγκόσμιας ελίτ.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το Σοβιετικό μοντέλο διαχείρισης της γεωργίας και της βιομηχανίας,απο το 1917 και έπειτα,αλλά σε ένα απροετοίμαστο κοινό θα πέσουμε στο κενό,οπότε ας αποτάξουμε πρώτα από πάνω μας το καπιταλιστικό μόρφωμα που πήρε μορφή στις πρώιμες καπιταλιστικές μητροπόλεις του Λονδίνου και του Παρισίου και τελειοποιήθηκε στις ΗΠΑ και μας έκανε μια άμορφη άτολμη και καθυστερημένη πολιτικά μάζα,ας μελετήσουμε πως λειτουργούν οι πολυεθνικές μέσα στις μεγαλουπόλεις,ας διαβάσουμε και ας ερμηνεύσουμε τι κινήσεις θα κάνουν για να σώσουν το σύστημα τους απο την κατάρρευση,και μετά προετοιμασμένοι ας οργανωθούμε σε ένα νέου τύπου σοβιέτ να ανατρέψουμε σε πρώτη φάση και να στήσουμε έπειτα το νέο μοντέλο που θα στηρίζεται σε όλους εμάς και μιλάμε ξεκάθαρα για ένα μοντέλο αριστερού χαρακτήρα με τα στοιχεία του Μαρξιστικού και του Τροτσκιστικού κινήματος που στο επίκεντρο του θα είναι ο εργάτης,η ανάπτυξη και η εξέλιξη του είδους μας.Και αν κατηγορείτε το διαβρωμένο τα τελευταία του χρόνια απο την γραφειοκρατία, σοβιετικό μοντέλο και τα κουπόνια που μοίραζε για φαγητό και στέγη,να μην ξεχάσετε να εξαργυρώσετε τα voucher σας -ελληνιστί κουπόνια-για τα καύσιμα(Fuel Pass για τους παγκοσμιοποιητές),για την ενέργεια,για τον τουρισμο(tourism4all),για τις ηλεκτρικες σας συσκευες(το ονόμασαν πράσινη ενέργεια και ανακύκλωση)για τα ενοίκια σας,για τα παιδιά σας,και οσονούπο για τις ζωές σας...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας