patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Με ρεβάνς στο Κόσοβο οι ΝΑΤΟικοι;

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 03, 2022 10:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Με ρεβάνς στο Κόσοβο οι ΝΑΤΟικοι; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Θα διώξουν τους εναπομείναντες Σέρβους οι ΝΑΤΟικοι απ' το Κόσοβο σαν ρεβάνς για την ήττα στην Ουκρανία;
Ο Σέρβος Πρόεδρος έθεσε cassus belli (αιτία πολεμου)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Αύγ 13, 2022 6:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μετά από 110 χρόνια Τούρκοι στρατιώτες κινούνται σε πρώην σερβικά εδάφη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, προκαλώντας την οργή των Σέρβων που δεν είδαν φυσικά με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της KFOR.

Πιο πολύ η εν λόγω κίνηση έχει χαρακτήρα προβοκατόρικο για το Βελιγράδι, και σίγουρα δεν λειτουργεί “πυροσβεστικά” στην υφέρπουσα ένταση στην περιοχή των 10 σερβικών δήμων Βόρεια της Μιτρόβιτσα.

Η αποστολή της KFOR ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή, πραγματοποιούν πλέον “ανεξάρτητες περιπολίες” στα ανατολικά του Κοσσυφοπεδίου.


“Η τουρκική μονάδα πεζικού του τουρκικού στρατού πραγματοποιεί περιπολίες κατά μήκος της ζώνης ευθύνης της στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999, προκειμένου να «διατηρηθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία του κινήματος για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε η ανακοίνωση της KFOR.

Το κύριος ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι τι είδους αποστολές θα αναλάβουν οι Τούρκοι στρατιώτες στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο έντασης, σε μια περιοχή που “βράζει” στην κυριολεξία.
Η Πρίστινα είναι αποφασισμένη να επιβάλει αλβανικά διαβατήρια και πινακίδες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι δεν πρόκειται να το δεχθούν σε καμία περίπτωση.

Ρώσοι μισθοφόροι φέρονται να βρίσκονται ήδη βρίσκονται στην περιοχή
“Σέρβοι και Κροάτες πιστοί στο Κρεμλίνο θέλουν να προκαλέσουν ένταση και στην Βοσνία ανακηρύσσοντας ανεξάρτητο κράτος, ενώ Ρώσοι μισθοφόροι πιθανότατα βρίσκονται ήδη στην περιοχή», γράφει η Αλβανίδα ανταποκρίτρια από το Σεράγεβο, Adelhaid Velfl, σε άρθρο με τίτλο «Ο Πούτιν και οι εμπρηστές του» για την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Μετά το Κοσσυφοπεδίο και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο φόβος ενός πολέμου έχει εξαπλωθεί, και μια νέα σύγκρουση μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων έρχεται ξανά στο προσκήνιο.
“Στην Βοσνία, θα διεξαχθούν εκλογές τον Οκτώβριο, και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο σημείο σε αυτόν τον χάρτη κινδύνου», γράφει η ελβετική εφημερίδα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ο Μίλοραντ Ντόντικ και οι φίλοι του στο Κρεμλίνο δεν είναι η μόνη απειλή για τη Βοσνία.
Ακόμη και ο Ντράγκαν Τσόβιτς, ο επικεφαλής του βοσνιο-κροατικού κόμματος, απειλεί συνεχώς με «θεσμική και εδαφική αναδιοργάνωση» του κράτους, δηλαδή με τη δημιουργία τρίτης οντότητας εντός του κράτους”.
Εν ολίγοις, μιλάμε για διάλυση του κράτους της Βοσνίας.
Λέγεται μάλιστα ότι ο Covic λαμβάνει βοήθεια από τον Κροάτη πρόεδρο Zoran Milanovic, ο οποίος είναι γνωστός ως υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως και στην περίπτωση του Ντόντικ, πίσω από τον Τσόβιτς βρίσκεται η Μόσχα. Αυτή την άνοιξη, τα δύο εθνικιστικά κόμματα, καταψήφισαν την αναδιοργάνωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου.
Ο Covic λαμβάνει επίσης βοήθεια από τον Κροάτη Πρόεδρο Zoran Milanović.
Η γερμανική εφημερίδα Die Velt γράφει “για πολεμική σύγκρουση που θα μπορούσε να φουντώσει στην Ευρώπη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλάμε για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που συνέβησαν προ ημερών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο”.

Ο ανταποκριτής του γερμανικού πρακτορείου Τύπου, Tomas Braj, ανέφερε ότι «ο Αλεξάντερ Βούτσιτς είναι η μόνη ελπίδα της ΕΕ να καταλήξει σε συμβιβασμό για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου που θα ήταν αποδεκτός από τον σερβικό λαό».

Σύμφωνα με τον Μπρατζ, ο Σέρβος πρόεδρος, παρόλο που έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ, «είναι ιδεολογικά προσανατολισμένος προς την Ανατολή».

Ακόμη και ο ειδικός σε θέματα πολιτικής των Βαλκανίων, Μπόντο Βέμπερ, από το «Κέντρο του Βερολίνου για Πολιτικές Εκδημοκρατισμού» έχει την ίδια άποψη.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να επεκταθεί και στα Βαλκάνια με διάφορες αφορμές και αιτίες, ειδικά όταν η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ σε βάση στην χώρα αυτή απειλούν την Κριμαία.

Η ουσία είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία πιθανόν λέμε, να ετοιμάζονται να συγκρουστούν στα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά, αφού έχουν αφήσει πολλά και εκκρεμή ζητήματα από τις δύο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ το 1995 και το 1999.

Βάση του ΝΑΤΟ έξω από το Δυρράχιο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι εξετάζει την προσφορά της Αλβανίας για την δημιουργία βάση του ΝΑΤΟ στο Δυρράχιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Πόρτο Ρομάνο, όχι μακριά από την πόλη του Δυρραχίου.
Το έργο, είπε, θα συγχρηματοδοτηθεί και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Αλβανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τη βάση, καθώς και άλλες επενδύσεις και την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή.

Έδειξε επίσης την κατεύθυνση σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική Αντίληψη, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, η οποία επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προωθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών προσπαθειών της KFOR, του στρατηγείου μας στο Σεράγεβο και του γραφείου μας στο Βελιγράδι», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητες για το ΝΑΤΟ και ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη.

Εάν το Πόρτο Παλέρμο γίνει ναυτική βάση του ΝΑΤΟ, θα είναι η δεύτερη βάση της συμμαχίας στην Αλβανία μετά την αεροπορική βάση Kucova στη νοτιοανατολική χώρα.
Makelio.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας