patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Τρέμει η Ευρώπη από την ιταλική τραπεζική κρίση

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Parathrhths
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 07, 2016 2:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Τρέμει η Ευρώπη από την ιταλική τραπεζική κρίση Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τρέμει η Ευρώπη από την ιταλική τραπεζική κρίση

Απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης

Η ιταλική κρίση είναι συνέχεια της οικονομικής κατάρρευσης που διαπερνά ολόκληρο τον καπιταλιστική κόσμο με αιχμή την ευρωπαϊκή κρίση.
Οι τριγμοί δεν επηρεάζουν μόνο τη Γερμανία αλλά διαπερνούν ακόμα και το Τόκιο. Η τωρινή άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα καταλήξει σε πτώση.

Η Ευρωζώνη έχει μια Βόμβα στα θεμέλια της. Γι αυτό άλλωστε οι αναλυτές παρακολουθούν με τρόμο τα όσα συμβαίνουν στην ιταλική τραπεζική σκηνή.

Η αποκαλούμενη κορυφή του παγόβουνου, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, με έτος ίδρυσης το 1472 έστω και όχι με την τρέχουσα μορφή της, η οποία διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46,9 δισ. Ευρώ, δεν μπορεί να επιβιώσει «μόνη» της. Η αναζήτηση ενός αγοραστή κατέστη άγονη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν σε αξία το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.

Έτσι αντί η BMPS να βρει αγοραστή «είδε» τους μετόχους της να αποχωρούν έστω και σταδιακά και τις μετοχές της να δέχονται σφοδρή επίθεση από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η πτώση τους από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 77%.

Ήδη η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός της επόμενης 3ετίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κατορθώσει να επιβιώσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η κρατική στήριξη τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου στην του Ρέντσι να «ρίξει» κεφάλαια στο προβληματικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα, που μόνο την καταστροφική κρίση θα δυναμώσει.

Αποτέλεσμα της εικόνας αυτής, με κύριο χαρακτηριστικό την «βουτιά» των ιταλικων τραπεζικών μετοχών - αρχής γενομένης - από το Brexit - έχουν χάσει άνω του 30% της αξίας τους, και τα σενάρια μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ, μόνο σενάρια δεν είναι. Τα πλέον απαισιόδοξα θεωρούν ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση «ελληνικού τύπου», η οποία είναι αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Με άνοδο αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδική, ωστόσο, ήταν η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν μετά το ξεπούλημα των προηγούμενων ημερών.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν η άνοδος του πετρελαίου και τα καθησυχαστικά σχόλια από τα πρακτικά της Fed που δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν αυξάνει τα επιτόκια, περιμένοντας πιο θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αλλά και να καταλαγιάσει το σοκ στις αγορές από το Brexit! Έτσι θέλουν πιστεύουν!

Ανησυχία και στις Βρυξέλλες

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in (= επιχείρηση διάσωσης).
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας