Γ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ
Συμμετέχουν: 16 Μάϊ 12 Δημοσιεύσεις: 199
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 02, 2024 8:00 pm Θέμα δημοσίευσης: ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ |
|
|
Από 25/6/24 και για ένα μήνα η Λέρος με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, δλδ το νερό - νεράκΙ. Σχεδόν όλα τα νησιά έχουν τεράστιο πρόβλημα με το νερό.. και με το νεράκι βέβαια. Ομως το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο, δεδομένου ότι προβλήματα ύδρευσης παρατηρούνται από καιρό πανελλαδικά. Δεν συζητάμε γιά περιοχές, όπως η Θεσσαλία όπου η κατάσταση είναι τραγική και η αντιμετώπιση της από την κυβέρνηση, είναι χειρότερη κι από το Ντάνιελ.
Η έλλειψη - διογκωμένη- νερού έρχεται τακτικά στο προσκήνιο, είτε λόγω έλλειψης υποδομών και συντήρησης του δικτύου, είτε της τιμής του. Παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου, η κυβέρνηση αδιαφορεί και προχωρά στο σχεδιασμό της.
Όπως έχει διαμηνύσει από το 2018 ο Μητσοτάκης στα σχέδια του είναι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής και να δημιουργηθεί μιά ρυθμιστική αρχή ενέργειας που θα ελέγχει την αγορά νερού.
Πριν απ΄αυτό βέβαια, η Ελλάδα και Πορτογαλία επίσης δέχονταν πιέσεις από την Τρόικα για να πουλήσουν τους παρόχους ύδρευσής τους. Να πωληθούν δηλαδή οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και στην Πορτογαλία να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Εταιρείας Ύδρευσης Aquas de Portugal.
Μετά τη μετατροπή τον Μάρτιο 2023 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε υπεραρχή, η οποία περιέλαβε τον έλεγχο και την εποπτεία υδάτων (ύδρευση, αποχέτευση, αρδευτικό νερό) και αστικών αποβλήτων ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων-(πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα γνωμοδοτεί για την τιμολόγηση, η οποία θα υπολογιστεί βάσει του «επιτρεπόμενου εσόδου».δλδ χοντρικά αυτό προκύπτει από το «εύλογο κόστος των απασχολούμενων κεφαλαίων, τις προβλεπόμενες επενδύσεις και τις εύλογες λειτουργικές δαπάνες» ή αλλιώς πιάσε το αυγό και κούρευτο.
Το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση 1906/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας , με την οποία η ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης καθώς και η παραχώρηση της διοίκησης έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, δεν προβλημάτισε κανένα.
Με την Απόφαση 135275 (ΦΕΚ Β1751) της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων επιβάλλονται πλέον σε βάρος των χρηστών, μιά σειρά επιπλέον στοιχείων προσδιορισμού και ανάκτησης του κόστους της παροχής ύδατος σε διάφορες χρήσεις. Έτσι το νερό από κοινό αγαθό μετατρέπεται ουσιαστικά σε εμπόρευμα.
Με την πρόσφατη δεύτερη ψήφιση της ένταξης των εταιριών στο Υπερταμείο, οι ενταγμένες εταιρείες χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και πωλούνται όπως πχ αεροδρόμια, ακτογραμμές, ξενοδοχεία, κλπ.
Οπως απαξιώθηκαν ΟΤΕ, ΔΕΗ, οι περιοχές Ψυρή, Γκάζι πριν την πώληση τους σε εξευτελιστικές τιμές σε ημέτερους, έτσι και με το νερό- με τη διατυμπανιζόμενη απαξίωση του-, αν δοθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης του σε ιδιώτες, τότε όλα τα κόστη συντήρησης του δικτύου ύδρευσης & αποχέτευσης συν το κάτι τι τους, θα τα φορτώσουν όπως πάντα στον λαουτζίκο.
Παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λαικό έρεισμα, είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις εντολές της ΕΚ και να προωθεί ότι της ζητείται, όσο αντιδραστικό και να είναι.
Για πόσο ακόμη όμως ...το τσουνάμι από ακρίβεια, ανεργία, δημοκρατικά δικαιώματα, Τέμπη, πυρκαιές θα υποχρεώσει το λαό να εναντιωθεί και να βγεί στους δρόμους.
|
|